Οι πρωτεΐνες είναι άκρως απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για όσους δε θέλουν να καταναλώνουν κρέας;

Χορτοφαγικά πιάτα θρεπτικά και οικονομικά

Βότανα και μπαχαρικά για την προστασία της υγείας μας

Η εξειδικευμένη ορολογία σεφ και εστιατορίων

Ο ρόλος που παίζουν οι πρωτεΐνες για τον οργανισμό μας είναι θεμελιώδης και ουσιαστικός. Είναι χρήσιμες για πολλές από τις λειτουργίες του όπως η δημιουργία και η αποκατάσταση των ιστών, η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των αντισωμάτων, ο σχηματισμός αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό στοιχείο των μυών.

Αυτό που διαχωρίζει τις φυτικές από τις ζωικές πρωτεΐνες είναι τα αμινοξέα, δομικά συστατικά των πρωτεϊνών απαραίτητα για τη σύνθεση της πρωτεΐνης στον οργανισμό μας. Η κατανάλωση κρέατος σίγουρα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού πολύ πιο εύκολα και άμεσα, καθώς στις φυτικές πρωτεΐνες ορισμένα αμινοξέα επαρκούν και άλλα όχι. Μπορούμε, παρ’ όλα αυτά, με τους σωστούς συνδυασμούς να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας ακόμα και χωρίς την κατανάλωση κρέατος.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών εκτός από το κρέας

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το ρύζι είναι βασική τροφή για τον άνθρωπο παγκοσμίως. Περιέχει πρωτεΐνη, βιταμίνες, υδατάνθρακες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που το έχουν κατατάξει στη βάση της διατροφικής πυραμίδας.

Τα όσπρια όλων των ειδών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες. Η κατανάλωσή τους θεωρείται απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες.


Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές τροφές για τον οργανισμό μας. Εκτός από τα απαραίτητα προβιοτικά και τις βιταμίνες, περιέχει και μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών.

Σημαντική διατροφική αξία έχει και το καλαμπόκι, αφού περιέχει φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.

Οι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και  φιστίκια, εκτός από πολύ γευστικοί είναι και εξαιρετικά θρεπτικοί. Είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες αλλά και φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.


Το τυρί τύπου cottage αλλά και αρκετά από τα κίτρινα τυριά, περιέχουν μία σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών. Αν, παρ’όλα αυτά, δεν τρώτε κανένα από τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, μπορείτε να δοκιμάστε γάλα και τυρί σόγιας, τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η βρώμη είναι ένα από τα δημητριακά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και βιταμίνες, υδατάνθρακες και μέταλλα.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών εκτός από το κρέας
Το ψωμί, τα δημητριακά και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, περιέχουν πολύ περισσότερες πρωτεΐνες και είναι σίγουρα προτιμότερα από αυτά που περιέχουν ραφιναρισμένο αλεύρι.

Μία από τις πλέον θρεπτικές τροφές είναι τα αβγά, ειδικά αν πρόκειται για βραστά. Περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών αλλά και πολλά ακόμα συστατικά, πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Συνδυασμός τροφών για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Ιδανικός συνδυασμός για να πετύχετε την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας χωρίς την κατανάλωση κρέατος είναι το ρύζι με τα όσπρια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το φακόρυζο είναι βασική τους τροφή και θα έπρεπε να γίνει τακτική συνήθεια όλων μας. Εξίσου θρεπτικός είναι ο συνδυασμός κάποιου οσπρίου – όπως τα φασόλια – με καλαμπόκι. Τα ρεβίθια «δένουν» ιδιαίτερα με το ψωμί ολικής άλεσης και τα φασόλια μας χαρίζουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες αν τα συνοδεύσουμε με ξηρούς καρπούς.

Comments are closed.