Ο χαρισματικός τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς στο Umano. Μία απολαυστική συνέντευξη με τον Θοδωρή να μας μιλάει για το ξεκίνημα, τη μουσική του, το νέο του τραγούδι «Όνειρα» αλλά και για τη συνεργασία του με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη 

Συνέντευξη του Ορφέα Περίδη στο Umano

Συνέντευξη του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο Umano

Ο χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης στο Umano

Μουσικά «συνάντησα» για πρώτη φορά τον Θοδωρή Κοτονιά μέσα από τη μεγάλη του επιτυχία Κλειδιά. Άκουγα το συγκεκριμένο τραγούδι ξανά και ξανά καθώς η μουσική και οι στίχοι του ήταν σαν να μιλούσαν στη ψυχή μου και ταξίδευαν ευχάριστα το μυαλό μου. Ψάχνοντας για τον δημιουργό του τραγουδιού, συνάντησα το όνομα του Θοδωρή Κοτονιά. Ακούγοντας τη μουσική του ανακάλυψα δημιουργίες αντίστοιχες με τα Κλειδιά.

Ο Θοδωρής Κοτονιάς είναι αναμφισβήτητα ένας χαρισματικός τραγουδοποιός. 

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν σμυρνέικα, κλαρίνα, ρεμπέτικα, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Νίκος Παπάζογλου που τον ενέπνευσαν για τη μετέπειτα πορεία του. Λίγο πριν το 2000 δημιούργησε τα Μακρινά Ξαδέρφια, μια ανοιχτή μουσική παρέα με διαφορετικές μουσικές μα με κοινή αισθητική. H συνάντησή τους είχε σαν αποτέλεσμα την πρόσμιξη στοιχείων, όπου οι φόρμες του παραδοσιακού ήχου συγγενεύουν στα κλασσικά κιθαριστικά αρπίσματα και το λυρισμό της μπαλάντας μέσα από ροκ διαθέσεις.

Με τα Μακρινά Ξαδέρφια δημιούργησαν και κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ (Αποδοχή κληρονομιάς – 2003, Περιμένοντας το Θείο – 2004, Καλό ταξίδι – 2007) στα οποία συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Ψαραντώνης, η Γλυκερία, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Μελίνα Κανά κ.ά. Το 2006 ο Θοδωρής Κοτονιάς συνέθεσε το τραγούδι «Σαν Παλιό Βινύλιο», για το soundtrack του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη, «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ».

Η πρώτη του δουλειά μετά τα Μακρινά Ξαδέρφια ήρθε το 2014 και στη συνέχεια έγινε γνωστή από τα ραδιόφωνα όλης της χώρας. Ο Θοδωρής με «Τα Κλειδιά», το τραγούδι του ομώνυμου άλμπουμ, ταξίδεψε με τη μουσική του σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντήθηκε με αρκετούς καλλιτέχνες στο στούντιο ή επί σκηνής και καθιέρωσε τη συναισθηματική ερμηνεία του, που συμπληρώνεται από ροκ και παραδοσιακούς ήχους.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι «Όνειρα», το οποίο ερμηνεύει παρέα με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Το «Όνειρα» είναι ένα τραγούδι που μιλά για τις ελπίδες, τις ματαιώσεις και τις ψευδαισθήσεις που γεννούν τους έρωτες, με μελωδίες που θυμίζουν Ελλάδα και Μεσόγειο ντυμένες με ηλεκτρικούς ήχους. 

Ο τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς στο Umano

Ο τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς στο Umano

Umano.gr: Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και πότε είπατε «θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική επαγγελματικά»;

Πολλά κλαρίνα από πατέρα (Πλέσσα Φωκίδας) και μουσικές Σμυρναιορεμπέτικες λόγω τόπου γεννήσεως – Πειραιάς – και καταγωγής – Σεβντίκιοϊ – από τη μητέρα μας. Στο χωριό αρκετά βράδια σε πανηγύρια και μετά πιο μεγάλος, στην εφηβεία, όλα τα ροκ ακούσματα της εποχής μαζί με τα τραγούδια του μεγάλου Μανώλη Ρασούλη και της παρέας του. Εκεί άρχισε να μπαίνει για καλά το μικρόβιο…

Umano.gr: Αληθεύει πως έμπνευσή σας ήταν ο Νίκος Παπάζογλου και εξαιτίας του ξεκινήσατε να γράφετε μουσική;

Η αγάπη για τη μεγάλη αυτή μουσική προσωπικότητα του Νίκου Παπάζογλου δημιούργησε ένα όμορφο πρότυπο με αξίες. Έτσι ξεκίνησε. Μεγάλη τρέλα!

Umano.gr: Πώς και πότε ξεκίνησαν τα Μακρινά Ξαδέρφια;

Από την πρώτη μορφή που πήρε η τότε παρέα σαν Αρμενιστές κάναμε σημαντικά πράγματα που δεν τα πήραμε και ποτέ σοβαρά. Υπήρχε αγάπη, ειλικρίνεια και πολλή μουσική! Πριν σχηματιστούν τα Μακρινά Ξαδέρφια υπήρξαν πολλές ζυμώσεις με διαφορετικά ονόματα. Τελικά, επειδή ήμασταν αρκετά διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά με ταύτιση στην αισθητική, το είπαμε «Μακρινά Ξαδέρφια» με την προοπτική να το κάνουμε και ταβέρνα (γέλια)!

Umano.gr: Τα Μακρινά Ξαδέρφια είναι ένα συγκρότημα σχεδόν είκοσι χρόνων. Πού αποδίδετε την αντοχή του στο χρόνο;

Ουσιαστικά ακόμα και τώρα βρισκόμαστε με τα παιδιά και γράφουμε στο στούντιο. Ο καθένας έχει πάρει ένα διαφορετικό δρόμο αλλά είμαστε ακόμα πολύ αγαπημένοι. Οι όμορφες στιγμές, η χαρά της μουσικής, η τρέλα και το ότι δεν υπήρχε ποτέ πίσω από όλα αυτά το προσωπικό συμφέρον, βοήθησε στο να κρατήσει αρκετά χρόνια η παρέα αυτή. Είναι μουσικάρες και καλοί φίλοι και είμαι ευγνώμον!

Umano.gr: Θυμάστε την πρώτη φορά που βγήκατε να τραγουδήσετε μπροστά σε κόσμο; Ποια ήταν τα συναισθήματα τότε; Έχουν αλλάξει σήμερα;

Ήταν μία οδυνηρή εμπειρία! Δεν ήταν καθόλου εύκολο να είμαι άνετος προσπαθώντας να εξωτερικεύσω τα πρώτα μου δημιουργικά βήματα μπροστά σε γνωστούς και αγνώστους. Σήμερα πια, αν και έχω καταφέρει να νιώθω πολύ πιο άνετα, υπάρχει ακόμα μέσα μου αυτό το μεγάλο γιατί…. Αν αυτό που κάνω έχει να προσφέρει κάτι με αξία στον άνθρωπο που έχω απέναντί μου. Συνήθως στο δεύτερο ημίχρονο και ύστερα από μερικά ποτηράκια μερακλώνω και το απολαμβάνω.

Umano.gr: Σαν δημιουργός αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε – είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε λόγω τη δολοφονία του Φλόιντ, είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω του πολέμου στη Συρία κ.λπ. – από πού αντλείτε την έμπνευση και γράφετε τόσο όμορφα τραγούδια που μας ταξιδεύουν;

…είναι όντως τόσο σκληρός πια ο κόσμος αυτός! Έχει φτάσει σε πολλά άκρα. Όσο όμως υπάρχουμε και αναπνέουμε, ψάχνουμε για μία αχτίδα φωτός, μία έξοδο από όσα μας φυλακίζουν, να την περάσουμε μαζί με τους άλλους. Ο πόλεμος, η σκληρότητα, ο φόβος, μας νικούν πρώτα από μέσα μας. Ίσως υπάρχει ευκαιρία κατά κάποιο τρόπο να μετανιώσουμε για όλα και να ψάξουμε ο καθένας μέσα από τη ζωή του, από την τέχνη του, για το «φάρμακο» και να το χαρίσει. Ότι γιατρεύει εμάς γιατρεύει τον κόσμο όλο!

Umano.gr: Έχω παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια ο κόσμος, το μουσικό κοινό, έχει κάνει στροφή προς την – σύγχρονη – παραδοσιακή μουσική. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Έχουμε τόσο πλούτο μουσικό στην παράδοσή μας, με τόσα διαφορετικά μοτίβα! Μεγάλοι Δάσκαλοι της παράδοσης! Οργανοπαίχτες δεξιοτέχνες που τόσα χρόνια έβαζαν τον ήχο τους στο λεγόμενο «έντεχνο» όπως ο Μάνος Αχαλινοτόπουλος.

Τα μουσικά γυμνάσια επίσης, τεράστια δουλειά… Η παρέα του Μανώλη Ρασούλη με τον εμβληματικό Νικόλα Παπάζογλου, με τον Νίκο Ξυδάκη και άλλους, κατάφεραν να ντύσουν με νεανικό περίβλημα μεγάλα κομμάτια της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και να τα επικοινωνήσουν με νεότερες γενιές. Άνοιξαν δρόμους στους μετέπειτα σημαντικούς μας Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη και άλλους πολλούς. Συγκροτήματα όπως τους Χαΐνηδες του Δημήτρη Αποστολάκη, Τακίμ, και πολλά άλλα αξιόλογα σχήματα. Ζυμώσεις με εκπληκτικούς μουσικούς και συνθέτες όπως τον μεγάλο Haig Yazdjian.

Ευτυχώς, έτσι έφυγε ένα κόμπλεξ για το δήθεν βλάχικο και για αυτό που δεν είναι «ροκ». Η μουσική πήγε πολλά βήματα παραπέρα!

Umano.gr: Τι αξία δίνετε στην επιτυχία;

Η επιτυχία όταν συμβεί δίνει μία αξία, και ανοίγει ένα δρόμο για να μπορούμε να περπατήσουμε καλύτερα. Είναι ευλογία να υπάρχει ένα κομμάτι που μπορεί να αγαπήσει ο κόσμος γιατί έτσι ανοίγονται πόρτες. Το πώς θα το χρησιμοποιήσεις είναι δικό σου θέμα από κει και πέρα. Κάποια στιγμή πρέπει να σβήνεις ότι έχει συμβεί και να ξεκινάς από το μηδέν.

Αν θες να είσαι ενεργός εσωτερικά, πρέπει να είσαι αδιάφορος στην επιτυχία και την αποτυχία.

Umano.gr: Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας τραγούδι με τίτλο Όνειρα. 

Τα «Όνειρα» είναι ένα τραγούδι που ξεκίνησε να γράφεται πριν «σκάσει μύτη» αυτό το πρωτόγνωρο πρόβλημα για την ανθρωπότητα και ολοκληρώθηκε όταν έληξε ο κατ’ οίκον περιορισμός. Μόνο και μόνο για αυτό, σίγουρα θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή! Τα «Όνειρα» ίσως είναι το μεγάλο στοίχημα στη ζωή, να προλάβουμε να μάθουμε να τα ζούμε ξύπνιοι, αλλιώς θα αποκοιμηθούμε στη λήθη τους.

Ο τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς στο Umano

Umano.gr: Γιατί επιλέξατε τον Μίλτο Πασχαλίδη να το τραγουδήσετε παρέα; Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Όταν άρχισε να παίρνει μορφή στο μυαλό μου αυτό το τραγούδι, «άκουσα» αμέσως τη φωνή του Μίλτου. Αποφάσισα να του το στείλω, να το ακούσει. Ήταν μεγάλη μου χαρά όταν μου είπε ότι του αρέσει και ότι θέλει να το πούμε μαζί. Η συνεργασία ήταν άψογη γιατί είναι ένας ευγενικός άνθρωπος και εξαιρετικός επαγγελματίας. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό.

Umano.gr: Πιστεύετε πως τα Όνειρα, σε οποιονδήποτε τομέα, έχουν κατακρεουργηθεί στις εποχές που ζούμε;

Αισθάνομαι ότι είναι σκληρό, αλλά αυτό νιώθω…. πως ζούμε πια σε μία εποχή που μοιάζει να έχουμε ο καθένας ένα μικρό κήπο για να τον καλλιεργήσουμε και από αυτόν να προσφέρουμε και στους άλλους, δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια έξω από εμάς. Δυστυχώς, η φυσιολογική πραγματικότητα και οι απλές ανθρώπινες αξίες έχουν γίνει πια ένα όνειρο που δεν ξέρουμε ποτέ αν θα πραγματοποιηθεί ξανά.

Umano.gr: Ποια είναι η γνώμη σας για τον κορονοϊό αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις στους καλλιτέχνες;

Όσον αφορά τους καλλιτέχνες, τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα. Ένας κλάδος, ένα μέρος ανθρώπων που δεν έχει μάθει ποτέ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, ήρθε αντιμέτωπος με μία σκληρή πραγματικότητα. Εκεί φάνηκε πώς το κράτος αγαπάει τη λέξη «μουσική», ειδικά όταν χρειάζεται να πουλήσει πολιτισμό. Όπως και ο περισσότερος κόσμος αγαπά τη μουσική με -ή, ξεχνώντας όμως ότι υπάρχουν και οι μουσικοί, με όμικρον γιώτα.

Όταν έρχονται τα άσχημα στους ανθρώπους, ξεκαθαρίζει πάντα η ζωή σε πολλά πράγματα. Επίπονα, αλλά ξεκαθαρίζει.

Umano.gr: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το πιο όμορφο πράγμα αυτή την εποχή που είναι γεμάτη φόβους για το αύριο είναι ότι θα μάθουμε να ζούμε στο τώρα! Προς το παρόν, Ιούλιο και Αύγουστο θα είμαι στη μαγική Σχοινούσα. Και μετά, με το καλό ξανά μαζί στην πόλη, στις μουσικές συναντήσεις με τους ανθρώπους που μας έλειψαν τόσο πολύ. Καλή αντάμωση να έχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευχάριστη κουβέντα!

Umano.gr: Εμείς σας ευχαριστούμε… και σας ευχόμαστε να είστε πάντα δημιουργικός!

Όνειρα: Νέο τραγούδι από τον Θοδωρή Κοτονιά – Ερμηνεύει παρέα με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Comments are closed.