Ο χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Χαΐνηδες, μίλησε στο umano για το συγκρότημα, τη μουσική, το CERN κ.ά.
Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη
Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ερωφίλη στο Umano |
Οι Χαΐνηδες μας συντροφεύουν μουσικά κοντά τριάντα χρόνια. Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1990 στην Κρήτη.Το 1991 κυκλοφορούν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο. Οι Χαΐνηδες αρχικά αποτελούνταν από τους Δημήτρη Αποστολάκη, Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, Κάλλια Σπυριδάκη, Μίλτο Πασχαλίδη και Γιώργο Λαοδίκη. Μία καλλιτεχνική κολλεκτίβα, όπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι. Η μουσική των Χαΐνηδων, πάντα συναισθηματική και ταξιδιάρικη, συνδυάζει την παραδοσιακή κρητική μουσική με τη μουσική του σήμερα. Οι Χαΐνηδες είναι ένα συγκρότημα με ταυτότητα και ιστορία και – κατά την ταπεινή μου άποψη – ένα από τα καλύτερα της ελληνικής μουσικής.
Ο χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος. Ένας εξαίρετος δημιουργός με τραγούδια όπως Ο Ηράκλειτος, Βαρύς πολυθεανός αμανές, Ο Ακροβάτης, Το Καπηλειό, Ο Καφενές, Επιμύθιον, Ο Δράκοντας, Ο Χαΐνης, Μικρή Ερωτική Ιστορία, Εφτά ποτάμια και πόσα άλλα! Ο Δημήτρης Αποστολάκης δεν είναι μόνο ένας ευφάνταστος μουσικός αλλά και φυσικός. Μάλιστα, διετέλεσε ερευνητής στο European Organization for Nuclear Research, γνωστό ως CERN.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Με αφορμή τις εμφανίσεις των Χαΐνηδων στη μουσική σκηνή Σφίγγα, ο Δημήτρης Αποστολάκης μας αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Η συνομιλία με έναν τέτοιο δημιουργό σου αφήνει την αίσθηση πως η μουσική σκηνή της Ελλάδας του χρωστάει πολλά.
Umano: Κε Αποστολάκη, είσαστε από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Χαΐνηδες. Πείτε μας δύο λόγια για την ιστορία του συγκροτήματος.
Ναυπηγήθηκε το 1990 στον ταρσανά του Πανεπιστημίου Κρήτης κι από τότε πλέει στους ωκεανούς της μουσικής. Η ρότα του πάντα απρόβλεπτη.
Umano: Τι σημαίνει χαΐνης;
Στην Κρήτη των παιδικών μου χρόνων σήμαινε ρέμπελος. Παλιότερα, αντάρτης. Προέλευση: αρχαία σημιτική, από το όνομα του πρώτου φονιά, του Κάιν.
Umano: Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι Χαΐνηδες. Πού αποδίδετε τη χρονική διάρκεια του συγκροτήματος;
Στη διαρκή έρευνα, στην ειλικρίνεια των σχέσεων και στα κολεκτιβιστικά του χαρακτηριστικά, όπως η ισότητα αμοιβών.
Umano: Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία σας, πώς κρίνετε τη μουσική στην Ελλάδα; Πιστεύετε πως είναι δύσκολα τα πράγματα για τους νέους μουσικούς;
Είναι δύσκολα για τα νέα παιδιά γιατί έχει χαθεί η κοινωνική συμπάγεια, οι παρέες σαν εκκολαπτήρια καινούργιας έκφρασης και οι δάσκαλοι που πραγματώνουν τη γνώση τους με τη ζωή τους.
Umano: Ποια είναι η γνώμη σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Θεωρείτε πως έχουν κάνει κακό στην τέχνη;
Κάθε τεχνολογικό επίτευγμα είναι καλοδεχούμενο. Η χρήση του μπορεί να είναι καταστροφική ή λυτρωτική.
Umano: Γνωρίζω ότι είστε και φυσικός – και μάλιστα διατελέσατε ερευνητής στο CERN. Μουσική και φυσική… ποια τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο και ποιες οι διαφορές;
Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Umano: Γιατί δε συνεχίσατε σαν ερευνητής στο CERN;
Έμαθα να κάνω έρευνα παντού.
Umano: Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου και τη στροφή του προς τα κρητικά τραγούδια και χορούς. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Στις εποχές της κατάθλιψης, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ανάταση που διέπει τα κρητικά τραγούδια. Το φαινόμενο – με ελάχιστες εξαιρέσεις – είναι νοσηρό και φανερώνει το συντηρητισμό και την προγονοπληξία των καιρών.
Umano: Πώς σας φαίνεται η καθημερινότητα στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;
Δε συναγελάζομαι με ανθρώπους, αλλά βλέπω τοπικά και πλανητικά, φοβικότητα, εσωστρέφεια, μισαλλοδοξία και απουσία οραμάτων. Κάποιοι ελάχιστοι στο δυνατό άνεμο, αντί να κρυφτούν, φτιάχνουν ανεμόμυλους.
Umano: Ποιο τραγούδι, σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούτε για οικονομική κρίση και γιατί;
Ο Ηράκλειτος από την εργασία Πέρα από τα σύνορα, ο Μακρύς χειμώνας από το Μεγάλο ταξίδι και Η τρόικα των αγγέλων από το δισκοβιβλίο Ευτυχισμέναι ημέραι. Το γιατί δε μπορώ να το απαντήσω, σε οιαδήποτε αυθόρμητη διαδικασία.
Umano: Θα ήθελα να μιλήσουμε για ένα τραγούδι σας που ξεχωρίζω, τον Ακροβάτη. Πάντα ήθελα να σας ρωτήσω… ποιος είναι ο ακροβάτης;
Αφού σας αρέσει, το τραγούδι είναι δικό σας και ο ακροβάτης είσαστε εσείς.
Umano: Μιλήστε μας λίγο για τις εμφανίσεις του συγκροτήματος στη Σφίγγα.
Οι Χαΐνηδες στις εμφανίσεις στη Σφίγγα είναι οι Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, τραγούδι), Peter Jacques (τρομπέτα, φλικόρνο, κλαρίνο, νέι), Τάκης Κανέλλος (τύμπανα), Σπυριδούλα Μπάκα (τραγούδι), Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλι, φλογέρα), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, τραγούδι), Γιάννης Νόνης (μπάσο).
Umano: Δε μπορώ να μη σχολιάσω την «Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Οπλίτη: Η έκθεση στην αληθινή τέχνη βλάπτει σοβαρά την υγεία του καταναλωτισμού» (γέλια). Αλήθεια, τι επιπτώσεις θα είχε η έκθεση στην αληθινή τέχνη;
Η έκθεση στην τέχνη δημιουργεί ελεύθερες μοναδικότητες. Η έκθεση στη διασκέδαση παράγει στρατιές σκλάβων, μπουλούκια καταναλωτικών αντιτύπων.
Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αν θέλετε να κάνετε το Θεό να γελάσει, πέστε του τα μελλοντικά σας σχέδια.
Umano: Ποιες είναι οι ευχές σας για τη νέα χρονιά;
Να κερδίζετε την υγεία σας.
Umano: Θα ήθελα να κλείσουμε με μία μαντινάδα…
Αγαπώ σε όπως αγαπά η αίγα το τριφύλι κι η Μπουζοκοβασίλαινα το Μπουζουκοβασίλη…
Περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις των Χαΐνηδων στη μουσική σκηνή Σφίγγα: https://umano.gr/oi-xainides-sti-mousiki-skini-sfigga/
Comments are closed.