Οι νίντζα, οι σκιώδεις φιγούρες της μεσαιωνικής Ιαπωνίας έχουν μια συναρπαστική ιστορία κατασκοπείας και μάχης.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Ποιες ήταν οι Βαλκυρίες στη σκανδιναβική μυθολογία;

Ποιος ήταν ο Μορφέας στην ελληνική μυθολογία;

Οι νίντζα αιχμαλωτίζουν τη φαντασία του κόσμου, με τις κρυφές τους δεξιότητές, τους μυστηριώδεις τρόπους αλλά και τα θανατηφόρα όπλα τους. Αυτές οι σκιώδεις φιγούρες της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ξαφνιάζουν μέχρι σήμερα με το πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για αυτούς. Τόσο στην Ιαπωνία, όσο και έξω από αυτή, λίγα είναι γνωστά για την τέχνη των νίντζα. Όσα γνωρίζουμε, τα γνωρίζουμε κυρίως για εμπορικούς λόγους.

Ο όρος «νίντζα» στην κυριολεξία σημαίνει κατάσκοπος

Ο όρος «νίντζα» αναφέρεται σε μια ομάδα άριστα εκπαιδευμένων πολεμιστών που ειδικεύονταν σε αντισυμβατικές τακτικές πολέμου και κατασκοπείας. Εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία κατά τον 15ο αιώνα, αν και υπάρχουν αναφορές ότι είχαν εμφανιστεί από τον 12ο αιώνα, σε μια εποχή πολιτικών αναταραχών και πολέμων. Οι νίντζα ήταν αρχικά γνωστοί ως «σινόμπι», που μεταφράζεται σε «κλέφτες», και οι δεξιότητές τους εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους πολέμαρχους και άλλες ισχυρές φιγούρες.

Σε αντίθεση με τους «Σαμουράι» που ήταν ευγενείς και ανήκαν στην τάξη «Bushi», οι νίντζα ήταν απλοί χωρικοί. Ανήκαν σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα και όποιος ήθελε, με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μπορούσε να γίνει νίντζα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Νίντζα, οι σκιώδεις φιγούρες της μεσαιωνικής Ιαπωνίας

Νίντζα: Οι σκιώδεις φιγούρες της μεσαιωνικής Ιαπωνίας

Εκπαιδεύτηκαν σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών τεχνών, της εκπαίδευσης όπλων, της μεταμφίεσης και της κατασκοπείας. Ήταν ειδικοί στην τέχνη του σαμποτάζ, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές τους για να διαταράξουν τις εχθρικές επιχειρήσεις και να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες. Είχαν επίσης τη φήμη ότι ήταν κυρίαρχοι της μεταμφίεσης, χρησιμοποιώντας συχνά περίτεχνα κοστούμια και στηρίγματα για να διεισδύσουν στα εχθρικά οχυρά.

Οι νίντζα κρυβόντουσαν κυρίως στα βουνά και ήταν αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν.

Η περίοδος Σενγκόκου είναι η περίοδος της Ιαπωνικής ιστορίας κατά την οποία οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι κοινωνικές αναταραχές έλαβαν χώρα συνεχώς τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Μία εποχή που οι ευγενείς Σαμουράι, στην προσπάθεια τους να ενώσουν την Ιαπωνία, λεηλατούσαν χωριά, σκότωναν χωρικούς, έκαιγαν ναούς και κατέστρεφαν τους εχθρούς τους χωρίς έλεος.

Στην αναταραχή της περιόδου Σενγκόκου, στην επαρχία Ίγκα και τη γειτονική περιφέρεια Κόγκα, συγκεντρώθηκαν επίλεκτοι αγρότες-πολεμιστές. Έγιναν γνωστοί για τις στρατιωτικές τους επιδρομές, την κατασκοπεία αλλά και για την σκιώδη παρουσία τους.

Από αυτό το κομμάτι της ιστορίας αντλείται μεγάλο μέρος της γνώσης μας σχετικά με τους νίντζα καθώς μέχρι σήμερα λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτούς. Ακόμα και στην Ιαπωνία, οι σχετικές γνώσεις κρατήθηκαν μυστικές και με μεγάλη αυστηρότητα. Πρέπει να γεννηθεί κανείς σε οικογένεια νίντζα, για να εκπαιδευτεί και να αποδεχτεί την τέχνη τους, το «Ninjutsu». Το Ninjutsu είναι θέμα απόκρυφο, όχι απαγορευμένο.

Οι νίντζα έγιναν “θρύλοι”

Οι νίντζα έγιναν σύμβολο της ποπ κουλτούρας, με τεράστιους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Η φήμη τους μεγάλωσε με τους αιώνες και έγιναν θρύλοι. Η εικόνα τους έχει χρησιμοποιηθεί για να πουλήσει τα πάντα, από αθλητικά παπούτσια μέχρι βιντεοπαιχνίδια. Απεικονίστηκαν σε ταινίες, κόμικς, τηλεοπτικές σειρές κ.ά.

Παραμένουν μια συναρπαστική ιστορική φιγούρα, συνώνυμη με τη μυστικότητα, την ευκινησία και τη δύναμη. Έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιαπωνική κουλτούρα. Οι τεχνικές και οι τακτικές τους εξακολουθούν να μελετώνται και να θαυμάζονται από τους πολεμικούς αναλυτές σε όλο τον κόσμο.

Πηγές: Netflix – Documentary “Age of Samurai: Battle for Japan”, Documentary “Ninjas Secret History”, en.wikipedia.org, el.wikipedia.org

Comments are closed.