Ποιες ήταν οι Βαλκυρίες στη σκανδιναβική μυθολογία; Πώς αναπαρίστανται και ποια ήταν η σχέση τους με τον θεό Όντιν;

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Dungeons and dragons: Το παιχνίδι των Stranger Things

Ποιος ήταν ο Μορφέας στην ελληνική μυθολογία;

Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας

Η σκανδιναβική μυθολογία είναι το σύνολο των μύθων που ανήκουν στους βόρειο γερμανικούς λαούς, που προέρχονται από τη θρησκεία της Παλαιάς Νορβηγίας και συνεχίζονται μετά τον εκχριστιανισμό της Σκανδιναβίας και στη σκανδιναβική λαογραφία της σύγχρονης περιόδου.

Η σκανδιναβική μυθολογία αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού λόγου από τον 17ο αιώνα, όταν τα βασικά κείμενα τράβηξαν την προσοχή των πνευματικών κύκλων της Ευρώπης. Κατά τη σύγχρονη περίοδο, η αναβίωση των Βίκινγκς ξύπνησε ξανά το ενδιαφέρον για το θέμα και οι αναφορές στη σκανδιναβική μυθολογία μπορούν πλέον να βρεθούν σε όλη τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.

Από τις πιο γνωστές μορφές της σκανδιναβικής μυθολογίας ήταν οι Βαλκυρίες.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ποιες ήταν οι Βαλκυρίες στη σκανδιναβική μυθολογία;

Στη σκανδιναβική μυθολογία, μια βαλκυρία ή αλλιώς μία «εκλεκτή των νεκρών» ήταν μια από τις πολλές γυναικείες φιγούρες που οδηγούν τις μισές ψυχές των νεκρών στην αίθουσα του θεού Όντιν στη Βαλχάλα.

Οι Βαλκυρίες ήταν πολεμικές θεές, νοητές ως κόρες στην υπηρεσία του Όντιν. Αρχικά δαίμονες, συνδεδεμένες με τις ψυχές των πολεμιστών, που έπεφταν στο πεδίο της μάχης και αργότερα, εξελίχθηκαν σε κόρες του πολέμου όταν η Βαλχάλα από πεδίο μάχης νοήθηκε ως παράδεισος ηρώων. Με αυτή τη μορφή οι Βαλκυρίες επικράτησαν στην ηρωική ποίηση.
Ο αριθμός τους ορίζεται σε εννέα ή δώδεκα ή θεωρείται απεριόριστος ενώ τα περισσότερα από τα γνωστά ονόματα τους ανάγονται στα πολεμικά γνωρίσματα τους.

Οι Βαλκυρίες εμφανίζονται επίσης ως εραστές ηρώων και άλλων θνητών, όπου άλλοτε περιγράφονται ως κόρες των βασιλέων, άλλοτε συνοδεύονται από κοράκια και άλλοτε συνδέονται με κύκνους ή άλογα.

Η μυθική παράσταση μίας Βαλκυρίας αντιστοιχεί στην ελληνική Αθηνά. Υπάρχουν πολλά εικαστικά έργα που παρουσιάζουν τις Βαλκυρίες κυρίως σε ιππασία. Στο θέμα είναι αφιερωμένα τα ποιήματα «Οι Βαλκυρίες» του Χάινε, 1847, και του Χ. φον Λινγκ , 1864 και η περίφημη όπερα «Βαλκυρία» του Βάγκνερ, 1854-56, η οποία όμως στηρίζεται σε γερμανικές λογοτεχνικές επεξεργασίες που απέχουν πολύ από το αρχικό νόημα του μύθου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη τη Σκανδιναβία έχουν αποκαλύψει φυλαχτά που θεωρούνται ότι απεικονίζουν βαλκυρίες. Στη σύγχρονη κουλτούρα, οι βαλκυρίες έχουν γίνει αντικείμενο έργων τέχνης, μουσικών έργων, κόμικς, βιντεοπαιχνιδιών και ποίησης.

Πηγές: Παγκόσμια μυθολογία – Εκδοτική Αθηνών, en.wikipedia.org

Comments are closed.