Το Κιότο ήταν η πρώην πρωτεύουσα της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας και νυν πρωτεύουσα της περιφέρειας του Κιότο.

Από την Νικολέτα Πρεβένα

Επτά διαφορετικοί τουριστικοί προορισμοί

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για γυρίσματα ταινιών

Κιότο, η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

 

Το Κιότο είναι ένας από τους παλαιότερους δήμους της Ιαπωνίας. Το 794 επιλέχθηκε ως η νέα έδρα της αυτοκρατορικής αυλής της Ιαπωνίας από τον αυτοκράτορα Κανμού. Η αρχική πόλη, που ονομάστηκε Heian-kyō, ήταν διαρρυθμισμένη σύμφωνα με το παραδοσιακό κινέζικο φενγκ σούι ακολουθώντας το πρότυπο των αρχαίων κινεζικών πρωτευουσών Τσανγκάν και Λουό Γιανγκ. Οι αυτοκράτορες της Ιαπωνίας κυβέρνησαν από το Κιότο τους επόμενους έντεκα αιώνες μέχρι το 1869.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Κιότο στο Τόκιο μετά την αποκατάσταση του Meiji (σ.σ. ένα πολιτικό γεγονός που αποκατέστησε την αυτοκρατορική κυριαρχία στην Ιαπωνία το 1868 υπό τον αυτοκράτορα Meiji). Ο σύγχρονος δήμος του Κιότο ιδρύθηκε το 1889. Η πόλη γλίτωσε από μεγάλης κλίμακας καταστροφές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ως αποτέλεσμα, η προπολεμική πολιτιστική της κληρονομιά έχει διατηρηθεί ως επί το πλείστον.

Κιότο, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Το Κιότο, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού Χονσού της Ιαπωνίας. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Οσάκα και απέχει περίπου την ίδια απόσταση από τη Νάρα. Η πόλη είναι η πολιτιστική άγκυρα μιας σημαντικά μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής γνωστής ως «Greater Kyoto».

Το Κιότο αποτυπώνει την ουσία του παραδοσιακού ιαπωνικού πολιτισμού. Θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό. Η υπηρεσία πολιτιστικών υποθέσεων της εθνικής κυβέρνησης έχει την έδρα της στην πόλη.

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Γνωστό για τους αρχαίους ναούς, τα ιερά και τους κήπους του, το Κιότο είναι ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ιαπωνίας. Φιλοξενεί πολυάριθμους βουδιστικούς ναούς, σιντοϊστικούς ναούς, παλάτια και κήπους, μερικά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί συλλογικά ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Κιότο είναι ο ναός «Fushimi Inari-taisha». Πρόκειται για ένα συγκρότημα, σε υψόμετρο 233 μέτρα, με πολλά μονοπάτια πάνω στο βουνό, όπου οδηγούν σε πολλά μικρότερα ιερά. Το ιερό είναι αφιερωμένο στον Σιντοϊσμό και πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη σε όσους το επισκέπτονται.

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας - Fushimi Inari-taisha

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο του Κιότο είναι ο βουδιστικός ναός του Ζεν, Kinkaku-ji, γνωστό και ως «Golden Pavilion». Αυτός ο εκπληκτικός ναός είναι στολισμένος με φύλλα χρυσού και βρίσκεται στην άκρη μιας λίμνης. Θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά αξιοθέατα του Κιότο.

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας - Kinkaku-ji

Στο Κιότο υπάρχουν επίσης πολλοί όμορφοι κήποι. Η συνοικία Arashiyama που βρίσκεται στα περίχωρα του, φημίζεται για τα μπαμπού αλλά και τη γραφική γέφυρα «Togetsukyo».

Κιότο: Η πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας - γέφυρα Togetsukyo

Το Κιότο φημίζεται και για την κουζίνα του «kaiseki», ένα παραδοσιακό γεύμα πολλαπλών πιάτων. Τα εστιατόρια «Kaiseki» χρησιμοποιούν τοπικά και εποχιακά υλικά για να δημιουργήσουν εκλεκτά πιάτα.

Το Κιότο είναι επίσης γνωστό για τις παραδοσιακές του τέχνες, όπως η κεραμική, τα υφάσματα και τα βερνίκια. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα εργαστήρια χειροτεχνίας της πόλης και να αγοράσουν αναμνηστικά.

Τέλος στο Κιότο βρίσκεται και η διεθνούς φήμης εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Nintendo.

Πηγές: japan-guide.com, shokoku-ji.jp, en.wikipedia.org, kyoto.travel,el.wikipedia.org

Comments are closed.