Το τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου στον Ατλαντικό περιλαμβάνει 500.000 τετραγωνικά μίλια ανοιχτής θάλασσας ανάμεσα στο Μαϊάμι, το Πουέρτο Ρίκο και τις Βερμούδες. Βρίσκεται στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Σινικό Τείχος της Κίνας το μεγαλύτερο οικοδόμημα στον πλανήτη

Το μυστηριώδες και απομονωμένο Νησί του Πάσχα

Τσιτσέν Ιτζά: Η αρχαία πόλη των Μάγιας

Το μυστηριώδες Τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου στον Ατλαντικό

Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα νερά στον πλανήτη. Το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων έχει να κάνει με το ότι χάνονται πλοία και αεροπλάνα σε συνθήκες που θα ήταν αδύνατον να εξαφανιστούν. Μολονότι δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των εξαφανίσεων, τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια χάθηκαν πάνω από επτακόσια πλοία και εκατόν είκοσι αεροσκάφη, ενώ επικρατούσε καλοκαιρία. Πολλοί κάνουν λόγο για πλοία φαντάσματα αφού δε βρέθηκαν ποτέ οι επιβαίνοντες. Ο λόγος για πλοία φαντάσματα ξεκίνησε τον 16o και τον 17o αιώνα καθώς υπήρχαν μαρτυρίες για πλοία που έπλεαν με φώτα αλλά χωρίς πλήρωμα.

By Danilo94 [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0) or GFDL (httpwww.gnu.orgcopyleftfdl.html)], from Wikimedia Commons
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το χρονικό του Τριγώνου των Βερμούδων ή του Διαβόλου

Όλα ξεκίνησαν το 1945 με την εξαφάνιση πέντε πολεμικών αεροσκαφών του Ναυτικού των ΗΠΑ, γνωστά ως η Πτήση 19. Τα πολεμικά αεροσκάφη εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη. Ήταν πέντε πιλότοι και δεκαεννέα μέλη πληρώματος. Αυτό το περιστατικό κέντρισε το ενδιαφέρον των συγγραφέων και των δημοσιογράφων της εποχής οι οποίοι έψαξαν στο παρελθόν για παρόμοια περιστατικά σε αυτό το σημείο.

Το 1950, το Associated Press, δημοσίευσε ένα άρθρο για το Τρίγωνο των Βερμούδων που τη δεκαετία του ‘50 ήταν γνωστό ως Θανάσιμο Τρίγωνο. Το άρθρο του Associated Press κάνει λόγο για πολλά ανεξήγητα συμβάντα στην περιοχή. Ακολούθησαν και άλλα άρθρα από διάφορους δημοσιογράφους. Μέχρι τότε το Θανάσιμο Τρίγωνο απλά προβλημάτιζε τους περισσότερους.

Ο δημοσιογράφος Βίνσεντ Γκάντις, το 1964, γράφοντας ένα άρθρο για εμπορικά πλοία, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη φράση το Τρίγωνο των Βερμούδων. Ο μύθος για το Τρίγωνο των Βερμούδων αρχίζει να γιγαντώνεται όλο και περισσότερο.

Το 1974 ο συγγραφέας Τσαρλς Μπερλίτς έγραψε το βιβλίο “Το τρίγωνο των Βερμούδων και το Χρονικό Ανεξήγητων Εξαφανίσεων” και πούλησε 5.000.000 αντίτυπα. Στο βιβλίο του ο Μπερλίτς ξετυλίγει κάποιες θεωρίες σχετικά με το Τρίγωνο όπως οι εξωγήινοι, μυστηριώδεις ενεργειακές ανωμαλίες κ.ά. Γίνεται αναφορά ακόμα και στην χαμένη Ατλαντίδα!

Την ίδια εποχή, ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Γουάινερ, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ γύρω από την περιοχή και καθιέρωσε ακόμα ένα γνωστό όνομα, το Τρίγωνο του Διαβόλου.

Το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων ή του Διαβόλου εκείνη την εποχή έγινε γνωστό σαν ένα από τα μεγάλα μυστήρια του πλανήτη μέσα από τις ταινίες, τους συγγραφείς και τους δημοσιογράφους.

Το τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου στον Ατλαντικό

Οι συγγραφείς και οι δημοσιογράφοι για το Τρίγωνο του Διαβόλου

Μετά την Πτήση 19 πολλοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το Τρίγωνο των Βερμούδων κάνοντας έρευνες στο παρελθόν. Το συνέδεσαν με το πολεμικό πλοίο General Gates που χάθηκε το 1780. Επίσης, με τον 19ο αιώνα που εξαφανίστηκαν άλλα τρία πλοία “φαντάσματα”. Ακόμα, με το πλοίο USS Cyclops που εξαφανίστηκε το 1918 μαζί με 309 ανθρώπους. Καθώς και με το αεροσκάφος DC-3 Douglas που εξαφανίστηκε μαζί με τριάντα δύο ανθρώπους κατά τη διάρκεια πτήσης, το 1948. Έχουν γραφτεί και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά.

Αζόρες: Το σύμπλεγμα των εννέα νησιών

Τέρας του Λοχ Νες, μύθος ή πραγματικότητα;

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν πως οι παλιότερες ονομασίες του συγκεκριμένου σημείου ήταν: Η θάλασσα του Ολέθρου, Νεκροταφείο του Ατλαντικού, Νεκροταφείο των Σαργάσσων, Υδάτινο Τρίγωνο κ.ά.

Διάφορες θεωρίες για το τι συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων κάνουν αναφορές σε εξωγήινους, θαλάσσια φίδια, υπερφυσικές δυνάμεις, μιλούν για τη Χαμένη Ατλαντίδα, ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, ηλεκτρονική ομίχλη, τεράστια κύματα κ.ά.

Το τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου στον Ατλαντικό

Οι επιστήμονες και το Τρίγωνο των Βερμούδων

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλήθεια για το Τρίγωνο των Βερμούδων βρίσκεται σε ένα συνδυασμό. Σε ένα συνδυασμό του ανθρώπινου λάθους, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κακής τύχης. Η αμερικανική ακτοφυλακή στις έρευνές της για το Τρίγωνο των Βερμούδων αναφέρει πως «Οι συνδυασμένες δυνάμεις της φύσης και η απρόβλεπτη ιστορία της ανθρωπότητας ξεπερνούν τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας πολλές φορές κάθε χρόνο».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τρίγωνο δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της ανοιχτής θάλασσας. Κανείς δε μπόρεσε να αποδείξει ότι υπάρχουν μυστηριώδεις εξαφανίσεις συχνότερα εκεί, σε σχέση με άλλα χρησιμοποιούμενα τμήματα του ωκεανού.

Ο ιστορικός Τζον Ρέιλι κάνει αναφορά σε ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι από τις πρώτες ημέρες της ευρωπαϊκής εξερεύνησης.

Εκτός όμως από το ανθρώπινο λάθος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διάφοροι επιστήμονες δίνουν και άλλες εξηγήσεις.

Το τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου στον Ατλαντικό

Ανακάλυψη γιγάντιων υποβρύχιων κρατήρων από τη νορβηγική ακτή

Οι κρατήρες, που βρίσκονται στο βάθος της θάλασσας του Μπάρεντς, έχουν πλάτος περίπου ενός χιλιομέτρου και βάθος σαρανταπέντε μέτρων. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι προκαλούνται από συσσώρευση μεθανίου. Στα ανοικτά των ακτών της πλούσιας σε πετρέλαιο Νορβηγίας, το οποίο δημιούργησε κοιλότητες που τελικά ξεσπούν. «Υπάρχουν πολλοί γιγάντιοι κρατήρες στον πυθμένα, σε μια περιοχή της θάλασσας του Μπάρεντς … και είναι πιθανώς αιτία τεράστιων εκρήξεων αερίου», δήλωσαν οι ερευνητές του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας στους The Sunday Times. Οι κρατήρες βρίσκονται μακριά από το περίφημο τρίγωνο. Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι ένα παρόμοιο φαινόμενο θα μπορούσε να παίζει ρόλο στο σημείο των Βερμούδων.

Ακραία κύματα

Τον Αύγουστο του 2018, Βρετανοί επιστήμονες εξέφρασαν τη γνώμη πως για τα «αδίστακτα κύματα ύψους εκατό ποδιών». Αυτά θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν βυθιστεί τόσα πολλά πλοία στο τρίγωνο των Βερμούδων. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει και για τα αεροπλάνα.

Το ρεύμα του Κόλπου

Το Ρεύμα του Κόλπου προέρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού. Ρέει στη συνέχεια μέσω των στενών της Φλόριντα στον Ατλαντικό. Είναι ένας ποταμός μέσα σε έναν ωκεανό και, όπως ένας ποταμός, μπορεί και μεταφέρει διάφορα αντικείμενα.

Πηγές: History Channel , National Geographic, nms-tv-com, channel 5, The sun, Sunday Times

Comments are closed.