Η Αρλ της Γαλλίας είναι η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ, η πόλη στην οποία δημιούργησε πάνω από τριακόσιους πίνακες και σχέδια.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Το γραφικό Στρασβούργο της Γαλλίας

Διάσημα έργα τέχνης και η ιστορία τους

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής

Η ιστορική πόλη της Αρλ βρίσκεται στη νότια Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή της Προβηγκίας. Πρόκειται για μία πόλη με μεγάλη ιστορία, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.  Διαθέτει σημαντικά μνημεία της ρωμαϊκής εποχής που το 1981 καταχωρήθηκαν ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μερικά από αυτά  είναι η αρένα, η ρωμαϊκή νεκρόπολη, το ρωμαϊκό θέατρο κ.ά. Επιπλέον, το μουσείο της Αρλ διαθέτει μία από τις καλύτερες συλλογές ρωμαϊκών σαρκοφάγων που υπάρχουν έξω από τη Ρώμη.

Αρλ: Η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Η Αρλ εξαιτίας του μεγάλου της λιμανιού στις εκβολές του ποταμού Ροδανού, παρέμενε μέσα στα χρόνια σημαντική οικονομικά. Η δημιουργία του σιδηροδρόμου όμως τον 19ο αιώνα αποδυνάμωσε το εμπόριο μέσω του ποταμού και η πόλη έχασε την οικονομική της αίγλη.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Αρλ, η πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Αρλ: Η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ - Σοκάκια

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ζήσει και εργαστεί στην Αρλ – κυρίως λόγω του νότιου φωτός – όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Πολ Γκογκέν, ο Jacques Réattu κ.ά. Ο Ολλανδός μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ έφθασε στην Αρλ στις 21 Φεβρουαρίου του 1888. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, δημιούργησε πάνω από τριακόσιους πίνακες και σχέδια.

Πολλοί από τους διασημότερους πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ ολοκληρώθηκαν στην Αρλ.

Αρλ: Η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ - Το Αμφιθέατρο

Ο διάσημος ζωγράφος έζησε στην Αρλ μέχρι το 1889. Όταν ο Βίνσεντ βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του τον Δεκέμβριο του 1888, πολλοί από τους κατοίκους της πόλης πίστεψαν πως η νοητική του υγεία είχε επιβαρυνθεί. Ζήτησαν τη νοσηλεία του σε άσυλο και τον Μάιο του 1889 ο Βίνσεντ βαν Γκογκ άφησε την Αρλ για το άσυλο του γειτονικού Σεν Ρεμί ντε Προβάνς.

Παρ’ όλο που ο βαν Γκογκ δημιούργησε πολλά από τα διάσημα έργα του στην Αρλ, κανένα από αυτά δεν εκτίθεται στην πόλη. Βρίσκονται σε διεθνώς γνωστά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Αρλ: Η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ - Αρένα

Η Αρλ σήμερα παραμένει ένα σημαντικό πολιτιστικό σταυροδρόμι.

Ένα πολύ γνωστό φεστιβάλ φωτογραφίας, το Rencontres d’Arles, πραγματοποιείται από το 1970 και κάθε χρόνο στην πόλη. Στην Αρλ βρίσκονται και η γαλλική εθνική σχολή φωτογραφίας καθώς και ο μεγαλύτερος γαλλικός εκδοτικός οίκος, Actes Sud.

Αρλ: Η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί πολιτιστικοί οργανισμοί δημιουργήθηκαν εκεί όπως το Ίδρυμα LUMA, το Fondation Vincent van Gogh Arles και το Ίδρυμα Manuel Rivera-Ortiz. Επιπλέον, υπάρχουν αμέτρητες γκαλερί διάσπαρτες σε όλη την πόλη.

Κεντρική φωτογραφία: linkup.gr – Πηγές: el.wikipedia.org, en.wikipedia.org

Comments are closed.