Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η ιστορία ενός αδικοχαμένου ποιητή. Η ζωή, το έργο και ο άδικος χαμός του.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Γκερνίκα, το αριστούργημα του Πικάσο

Δύο Ζωές: Ένα ποίημα του Φερνάντο Πεσσόα

Κώστας Βάρναλης: Αποσπάσματα έργων ενός μεγάλου ποιητή

Ο ποιητής και δραματουργός Φεδερικό Γκαρθία Λόρκα – στη σύντομη ζωή του – άφησε πίσω του σημαντικές δημιουργίες, μέσα από τα θεατρικά του έργα και τα ποιήματά του. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θιάσου «La Barraca», για τον οποίο ήταν υπεύθυνος, γράφει τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα: «Γέρμα», «Ματωμένος γάμος» και «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Σε αυτά, ο Λόρκα καταπιάνεται με τον άνθρωπο, την κοινωνική ανισότητα και την καταπίεση. Τα τρία αυτά έργα αποτελούν μέχρι σήμερα κλασικά αριστουργήματα του θεάτρου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η ιστορία ενός αδικοχαμένου ποιητή

Ο Φεδερικό Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε το 1898 στην ευρύτερη περιοχή της Γρανάδας, στη νότια Ισπανία. Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της «γενιάς του 1927», μιας ομάδας που αποτελείται κυρίως από ποιητές που εισήγαγαν τα δόγματα των ευρωπαϊκών κινημάτων όπως ο συμβολισμός, ο φουτουρισμός και ο σουρεαλισμός στην ισπανική λογοτεχνία.

Στα εννέα του χρόνια, εξαιτίας μίας σοβαρής ασθένειας, αποκτά μία ελαφριά χωλότητα στο περπάτημά του που θα τον ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα από τη μητέρα του και συνέχισε τις σπουδές του στο Κολέγιο της Αλμερίας. Αργότερα, στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας σπούδασε Δίκαιο και Φιλοσοφία. Το 1919 φτάνει στη Μαδρίτη για να συνεχίσει τις σπουδές του, σπουδάζοντας Νομικά.

Ο Φεδερικό Γκαρθία Λόρκα ασχολήθηκε επιπλέον με τη μουσική, κοντά στο διάσημο μουσουργό Μανουέλ Δε Φάλλια. Στο δάσκαλό του οφειλόταν το ξεχωριστό ταλέντο τού Λόρκα στην κιθάρα και το πιάνο.

Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και το έργο του

Λόρκα: Η ιστορία ενός αδικοχαμένου ποιητή

Το 1916 ο Λόρκα άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Στη σύντομη ζωή του ασχολήθηκε εντατικά με την ποίηση, το θέατρο και το κουκλοθέατρο. Θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του περιοδικού «Πετεινός» το οποίο προκάλεσε με τις απόψεις του μεγάλη αναστάτωση στους λογοτεχνικούς κύκλους, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί έκαναν λόγο για «σκάνδαλο».

Από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του θεωρούνται η «Γέρμα», ο «Ματωμένος γάμος», το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», το ιστορικό δράμα «Μαριάνα Πινέδα» κ.ά. Από τα πιο γνωστά ποιήματα του Λόρκα είναι το «Ρομανθέρο Χιτάνο», το «Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας» κ.ά.

Παράλληλα, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ασχολήθηκε με διαλέξεις και ομιλίες ενώ το 1936 συνέταξε μια διακήρυξη συγγραφέων κατά του φασισμού.

Ο άδικος χαμός του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Λόρκα: Η ιστορία ενός αδικοχαμένου ποιητή - Γρανάδα
φωτο: Colección Fundación Federico García Lorca. [Public domain] Federico García Lorca, Alhambra de Granada, circa1922
Στις 17 Ιουλίου 1936 ο Ισπανός αξιωματικός Φρανθίσκο Φράνκο ξεκίνησε το στρατιωτικό του κίνημα στην Ισπανία. Μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο Φράνκο επιβάλει τη στρατοκρατία σε ολόκληρη την Ισπανία.

Μέσα στη φρίκη του εμφυλίου πολέμου, στις 3 Αυγούστου του 1936, ο Δήμαρχος της Γρανάδας και γαμπρός του Φεδερίκο, γνωστός για τις ριζοσπαστικές του ιδέες, εκτελέστηκε από τους Εθνικιστές. Τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του ίδιου έτους, στο Βιθνάρ της Ισπανίας, οι οπαδοί του Φράνκο εκτελούν τον μεγάλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η σορός του Λόρκα δε βρέθηκε ποτέ. Εικάζεται πως οι εκτελεστές του τον έθαψαν σε ομαδικό τάφο.

Κεντρική φωτογραφία: photo by Pasquale Paolo Cardo-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0 – Πηγές: Εκδόσεις βιβλιο…ΒΑΡΔΙΑ-Ματωμένος Γάμος, el.wikipedia.org,es.wikipedia.org, poetryfoundation.org, imerodromos.gr

Comments are closed.