Η Μπέργκεν ή αλλιώς «η πόλη των επτά βουνών» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Hallstatt: Το πανέμορφο χωριό της Αυστρίας

Δούναβης: Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει

Η Μπέργκεν είναι δήμος και διοικητικό κέντρο της κομητείας Vestland, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Ο δήμος καλύπτει 465 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στη χερσόνησο του Bergenshalvøyen.

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Η πόλη περιβάλλεται από βουνά για αυτό είναι γνωστή και ως η πόλη των επτά βουνών.

Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη ιδρύθηκε το 1070 από τον βασιλιά Olav Kyrre και ονομάστηκε Bjørgvin (σ.σ. το πράσινο λιβάδι ανάμεσα στα βουνά). Υπηρέτησε ως πρωτεύουσα της Νορβηγίας τον 13ο αιώνα. Από τα τέλη του 13ου αιώνα έγινε γραφεία της Χανσεατικής Ένωσης. Μέχρι το 1789, είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη μεσολάβηση του εμπορίου μεταξύ της Βόρειας Νορβηγίας και του εξωτερικού.

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Ήταν η μεγαλύτερη πόλη στη Νορβηγία μέχρι τη δεκαετία του 1830, όταν ξεπεράστηκε από την πρωτεύουσα, Christiania, τώρα γνωστή ως Όσλο.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Μπέργκεν, η πόλη των επτά βουνών

Η πόλη έχει ένα όμορφο ορεινό τοπίο που σε συνδυασμό με την ιστορική της αρχιτεκτονική αλλά και τα αξιοθέατα της, δημιουργούν έναν προορισμό μοναδικό.

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα της Μπέργκεν είναι το «Bryggen», ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το «Bryggen» είναι μια σειρά από πολύχρωμα ξύλινα κτήρια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Σήμερα, τα κτήρια στεγάζουν εστιατόρια, καταστήματα και μουσεία.

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Στην Μπέργκεν υπάρχουν πολλά μουσεία και γκαλερί. Το μουσείο «Bergen Kunsthall» φημίζεται για τη σύγχρονη τέχνη. Εκεί υπάρχει μεγάλη ποικιλία εκθέσεων από διεθνείς και Νορβηγούς καλλιτέχνες.

Ένα άλλο σημαντικό μουσείο είναι το αρχοντικό «Alvøen Country Manor – Bymuseet i Bergen». Αυτό το αρχοντικό είναι το κύριο κτήριο των ιδιοκτητών του εργοστασίου χαρτιού του Alvøen, που χρονολογείται από το 1797. Διαθέτει μεγάλη συλλογή από έπιπλα, ασημικά και πορσελάνινα διακοσμητικά.

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Εντυπωσιακή είναι και η διαδρομή με το τελεφερίκ Fløyen, το οποίο οδηγεί τους επισκέπτες στην κορυφή του βουνού Fløyen. Στη διαδρομή με το τελεφερίκ προσφέρεται εκπληκτική θέα της πόλης αλλά και στα γύρω φιόρδ. Το υψηλότερο σημείο του βουνού είναι 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην κορυφή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μονοπάτια πεζοπορίας, ορεινή ποδηλασία και πανοραμική θέα από το κατάστρωμα παρατήρησης.

Η πόλη είναι επίσης γνωστή για τα φρέσκα θαλασσινά της πιάτα που σερβίρονται σε όλα τα εστιατόρια της πόλης.
Το λιμάνι της Μπέργκεν είναι το πιο πολυσύχναστο της Νορβηγίας, με περισσότερες από τριακόσιες επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων ετησίως που φέρνουν σχεδόν μισό εκατομμύριο επιβάτες στην πόλη, αριθμός που διπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πηγές: en.visitbergen.com, visitnorway.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.