Το κάστανο είναι ένας ιδιαίτερα θρεπτικός καρπός, θεωρείται ο κορυφαίος του χειμώνα και η διατροφική του αξία είναι πολύτιμη.

Το πορτοκάλι και οι πολύτιμες ιδιότητές του

Βότανα και μπαχαρικά για την προστασία της υγείας μας

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών εκτός από το κρέας

Οι καστανιές είναι μεγάλα, φυλλοβόλα δέντρα που χρειάζονται αρκετή δροσιά για να αναπτυχθούν. Ευδοκιμούν κυρίως στα ορεινά δάση της Ευρώπης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Βόρειας Αμερικής. Ο καρπός που μας δίνουν είναι αρκετά μεγαλύτερος συγκριτικά με άλλους και, συνήθως, περιορίζεται σε λίγους μήνες το χρόνο.

Γλυκά και πλούσια σε γεύση, τα κάστανα είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε μικρούς και μεγάλους. Κάποιοι τα απολαμβάνουμε βραστά, άλλοι ψητά. Ορισμένοι ακόμα και ωμά, χωρίς καμιά επεξεργασία. Πέρα όμως από τη μοναδική γεύση τους, τα κάστανα αποτελούν μία πολύ καλή διατροφική επιλογή εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Κάστανο, ο θρεπτικός καρπός του χειμώνα

Κάστανο, ο θρεπτικός καρπός του χειμώνα

Τα κάστανα, σε αντίθεση με άλλους καρπούς, αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες. Η σύνθεσή τους θα μπορούσε να συγκριθεί με τις πατάτες και τα καλαμπόκια. Μαζί με τους υδατάνθρακες όμως, διαθέτουν και πολλές βιταμίνες, μέταλλα καθώς και καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Μπορεί οι θερμίδες τους να μην είναι αμελητέες – είναι παρ’ όλα αυτά λιγότερες από άλλων καρπών – αλλά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών. Διαθέτουν, επιπλέον, διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που ωφελούν άμεσα την υγεία μας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το κάστανο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τα κάστανα να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους φαγώσιμους καρπούς είναι η πλούσια βιαταμίνη C που διαθέτουν. Τα 100 γραμμάρια, μας παρέχουν περίπου το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Ως εκ τούτου, τα κάστανα είναι ιδανικά για τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά μας καθώς και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προστατεύει από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Μεγάλη είναι επίσης η βοήθειά τους στη μείωση των επιπέδων της κακής και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι μια πολύ πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαϊκό και το παλμιτελαϊκό οξύ.

Τα κάστανα περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέως. Θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή των πράσινων λαχανικών, χαρακτηριστικό σπάνιο για άλλους σπόρους και καρπούς. Το φυλλικό οξύ είναι ουσιώδες για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση του DNA.

Πρόκειται για ιδανική τροφή για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αλλεργίες στα προϊόντα σίτου ή είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη καθώς και για ασθενείς με κοιλιοκάκη, γιατί δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Για τον λόγο αυτό, τα κάστανα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά για την παρασκευή τυποποιημένων προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Επιπλέον, το κάστανο είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως σίδηρος, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και φώσφορος, εκτός από το ότι μας παρέχει πολύ καλή ποσότητα καλίου. Τα μέταλλα αυτά μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Προλαμβάνουν και βοηθούν στην αναιμία, συμβάλουν στον μεταβολισμό των οστών.

Κάστανο, ο θρεπτικός καρπός του χειμώνα

Τέλος, τα κάστανα περιέχουν αρκετά καλή ποσότητα βιταμίνης Α καθώς και σημαντικές ποσότητες του συμπλέγματος βιταμινών Β όπως νιασίνη (Β3), θειαμίνη (Β1), πυριδοξίνη (Β6) και ριβοφλαβίνη (Β2). Πρόκειται για βιταμίνες απαραίτητες για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι για παράδειγμα η μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια για τον οργανισμό, η απορρόφηση του σιδήρου, η προστασία του νευρικού συστήματος, η υγεία των ματιών και του δέρματος, η διαχείριση του άγχους κ.ά.

Πηγές:nutrition-and-you.com, bbcgoodfood.com, nutritionadvance.com

Comments are closed.