Η προέλευση της αγαπημένης μας κρέπας είναι, φυσικά, γαλλική. Από ένα μικρό μαγειρικό ατύχημα, προέκυψε η λαχταριστή κρέπα.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα

Τα πιο περιζήτητα τυριά στον κόσμο

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

Τα πρώτα κέικ χρονολογούνται από το 7.000π.Χ. Φτιάχνονταν με νερό και δημητριακά και μαγειρεύονταν σε καυτή πέτρα. Η κρέπα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας. Το φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι) που έφτασε από την Ασία στη Γαλλία και του οποίου η καλλιέργεια προσαρμόστηκε καλά στο κλίμα της Βρετάνης, έγινε αρχικά το κύριο συστατικό της κρέπας.

Η προέλευση της αγαπημένης μας κρέπας είναι γαλλική.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ο αστικός θρύλος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η κρέπα προήλθε από τη Βρετάνη και ότι πριν τις κρέπες υπήρχαν οι τηγανίτες. Σύμφωνα με το θρύλο, λοιπόν, σε μία νοικοκυρά στη Βρετάνη χύθηκε κατά λάθος μία λεπτή στρώση χυλού από κουάκερ σε καυτή πλάκα και από αυτό το λάθος προέκυψε η ανακάλυψη πόσο καλή γεύση έχει μια λεπτή τραγανή ζύμη, δηλαδή η κρέπα.

Στη Βρετάνη, ακόμα και σήμερα, θα συναντήσουμε δύο διαφορετικούς τύπους κρέπας. Τις γνωστές γαλέτες που είναι κρέπες φαγόπυρου και συνήθως σερβίρονται αλμυρές και τις παραδοσιακές που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου και σερβίρονται γλυκές. Και στις δύο περιπτώσεις, συνοδεύονται από χυμό μήλου ή μηλίτη.

Η λέξη κρέπα (crêpe) προέρχεται από τη λατινική λέξη crispus που σημαίνει κυμματοειδής, τραγανή.

Όλοι οι πολιτισμοί είχαν – λίγο πολύ – σαν βάση το νερό και το αλεύρι για διάφορες παρασκευές. Οι Γάλλοι όμως τελειοποίησαν την κρέπα και την έκαναν μια μορφή τέχνης. Η κρέπα έγινε το εθνικό πιάτο της Γαλλίας.

Από τον 20ό αιώνα οι κρέπες μπορούν πλέον να παρασκευαστούν με λευκό αλεύρι αντί για αλεύρι σίτου ή αλεύρι φαγόπυρου αλλά μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως ξεκίνησαν αρχικά. Με την πάροδο του χρόνου, οι κρέπες δημιουργήθηκαν σε πολλές παραλλαγές. Θα τις βρούμε σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου με μικρές διαφορές και σε πολύ οικονομικές τιμές. Πλην της Ελλάδας, που η μέση τιμή μίας απλής κρέπας με σοκολάτα ή τυρί είναι στα 4,00 ευρώ, πιο ακριβή δηλαδή από ένα σουβλάκι!

Πηγές: france.fr, en.wikipedia.org, bluefox.travel, worldgoo.com

Comments are closed.