Ποια είναι τα πιο περιζήτητα τυριά στον κόσμο με βάση την κατανάλωσή τους από τους λάτρεις του συγκεκριμένου εδέσματος;

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Τα πιο γευστικά street food του κόσμου

Οι πιο δημοφιλείς σος στον κόσμο

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζετε για το παγωτό

Το τυρί έχει δημιουργηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί μία από τις αγαπημένες τροφές των καταναλωτών. Το βρίσκουμε πλέον σε διάφορες μορφές, υφές και γεύσεις, ικανές να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ποια τυριά βρίσκονται όμως στην κορυφή των προτιμήσεών μας παγκοσμίως; Ποια έχουν ξεχωρίσει και έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστά και αγαπημένα στην πλειοψηφία του κόσμου; Ας μάθουμε στη λίστα που ακολουθεί.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τα πιο περιζήτητα τυριά στον κόσμο

10. Μασκαρπόνε – Ιταλία

Μασκαρπόνε

Το μασκαρπόνε προέρχεται από την Λομβαρδία της Ιταλίας. Έχει γεμάτη, βουτυρώδη γεύση και απαλή, κρεμώδη ή βουτυρώδη υφή, ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής του. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά τυριά που ξεχωρίζει για την ευελιξία του. Μπορεί να συνοδέψει τέλεια τόσο αλμυρά όσο και γλυκά πιάτα. Αποτελεί άλλωστε βασικό συστατικό του τσιζκέικ, του τιραμισού και του ζαμπαγιόνε.

9. Καμαμπέρ – Γαλλία

Τα πιο περιζήτητα τυριά στον κόσμο

Το πιο διάσημο και εμβληματικό τυρί της Νορμανδίας παρασκευάζεται από ακατέργαστο αγελαδινό γάλα. Τοποθετείται σε καλούπια και ωριμάζει για 30-35 ημέρες περίπου. Το σώμα του είναι μαλακό και κρεμώδες ενώ η γεύση του είναι έντονη και πικάντικη. Συνδυάζεται αρμονικά με τραγανές μπαγκέτες, λεπτοκομμένες φέτες μήλου, ακόμα και επιδόρπια.

8. Γκοργκοντζόλα – Ιταλία

Γκοργκοντζόλα

Το γκοργκοντζόλα πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη της Λομβαρδίας, λίγο έξω από το Μιλάνο, στην οποία λένε ότι πρωτοπαρασκευάστηκε. Αυτός ο τύπος μπλε τυριού φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και εμβολιάζεται με σπόρια πενικιλίνης. Ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσής του, αυτό το τυρί διατίθεται σε δύο ποικιλίες. Το Gorgonzola Dolce, με ήπια γεύση με νότες βουτύρου και το Gorgonzola Piccante, με πιο έντονη, πικάντικη γεύση. Μπορείτε να το συνδυάσετε ιδανικά με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς αλλά και λιωμένο σε ριζότο ή σάλτσες ζυμαρικών.

7. Μπρι – Γαλλία

Μπρι

Πρόκειται για ένα μαλακό γαλλικό τυρί που φτιάχνεται με αγελαδινό γάλα. Περιβάλλεται από μία λεπτή φλούδα λευκής μούχλας και ωριμάζει σε ψάθινα καλούπια για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό, πριν το καταναλώσετε, να το αφήσετε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι αναδεικνύονται πλήρως όλες οι γεύσεις του. Ταιριάζει άψογα με σαμπανιζέ και κόκκινα κρασιά.

6. Γκούντα – Ολλανδία

Γκούντα

Ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά παγκοσμίως, το Π.Ο.Π. φτιάχνεται αποκλειστικά με αγελαδινό γάλα από ολλανδικές φάρμες. Είναι ημίσκληρο και η γεύση του βγάζει αρώματα ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσής του. Μπορεί να είναι ήπια, φρουτώδης, γλυκιά, να αναδύεται ένα λεπτό άρωμα κακάο κ.λπ. Πρόκειται για τυρί ιδανικό για σάντουιτς, σνακ και σαλάτες, λιωμένο για ζυμαρικά και πίτσες και ταιριάζει με δυνατές μπύρες.

5. Παρμεζάνα – Ιταλία

Παρμεζάνα

Το τυρί παρμιτζάνο-ρετζάνο χρονολογείται από τον μεσαίωνα και έχει πάρει το όνομά του από την Πάρμα, τον τόπο καταγωγής του. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία τυριά στον κόσμο και σήμερα παράγεται στην Πάρμα, την Ρέτζο-Εμίλια, την Μόντενα και την Μπολόνια. Παρασκευάζεται με ακατέργαστο, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας, έχει σκληρή υφή και η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς πικάντικη. Διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσής του. Χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε πολλά κλασικά ιταλικά πιάτα αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε και ως συνοδευτικό με σαλάτες, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

4. Τσένταρ – Αγγλία

Τσένταρ

Το τσένταρ είναι ένα σκληρό τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και πήρε την ονομασία του από το χωριό της Αγγλίας στο οποίο παράχθηκε για πρώτη φορά. Η υφή του είναι λεία και η γεύση του θυμίζει φουντούκια. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως λιωμένο σε πιάτα όπως τα μακαρόνια, οι πατάτες, τα μπιφτέκια και τα σάντουιτς. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο τυρί δεν είναι Π.Ο.Π. (σ.σ. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) με αποτέλεσμα να παράγεται και εκτός Αγγλίας μαζικά και πολύ χαμηλής ποιότητας.

3. Ρικότα – Ιταλία

Ρικότα

Ένα φρέσκο, μαλακό τυρί που μπορεί να παρασκευαστεί με γάλα πρόβειο, αγελαδινό, κατσικίσιο ή βουβαλίσιο. Είναι λευκό, κρεμώδες, δροσερό και αφήνει μια ελαφριά γλύκα. Καταναλώνεται μόνο του ή συνοδεύεται με άλλα τυριά και αλλαντικά καθώς και με σαλάτες.

2. Φέτα – Ελλάδα

Φέτα

Η φέτα είναι το πιο διάσημο ελληνικό τυρί και πολλοί παγκοσμίως την αποκαλούν «πριγκίπισσα των τυριών». Παρασκευάζεται από πρόβειο ή μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο κ.λπ. Παραδοσιακά – αν και σήμερα αυτό έχει αλλάξει – φτιάχνεται με μη παστεριωμένο γάλα. Διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια ή δοχεία γεμάτα με άλμη, προκειμένου να διατηρηθεί η οξύτητά της. Η γεύση της είναι έντονη και δροσερή και περιέχει 7% αλάτι, κάτι που την καθιστά ένα από τα πιο αλμυρά τυριά. Καταναλώνεται ως συνοδευτικό πολλών κυρίως πιάτων.

1. Μοτσαρέλα – Ιταλία

Μοτσαρέλα

Προέρχεται από την Καμπανία της νότιας Ιταλίας αλλά σήμερα παράγεται σε όλη τη χώρα. Η πρώτη επίσημη αναφορά στο όνομά της βρέθηκε σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1570. Η μοτσαρέλα είναι ένα τυρί φρέσκο, μαλακό, φτιαγμένο με πλήρες αγελαδινό γάλα. Είναι το βασικό συστατικό της σαλάτας Καπρέζε και της περίφημης πίτσας Ναπολιτάνα. Έχει ένα άρωμα φρέσκου γάλακτος με μία λεπτή, κρεμώδη γεύση και συνδυάζεται παραδοσιακά με λευκά κρασιά.

Πηγή: tasteatlas.com

Comments are closed.