Η Ομάδα Εφήβων Κοζάνης στο θεατρικό ντοκιμαντέρ NO FUTURE! μας παρουσιάζει μία παράσταση με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Παντελής Φλατσούσης μας μίλησε για το θέατρο ντοκουμέντο που ετοιμάζουν στην Κοζάνη.

Πώς θα ζήσω πού θα ζήσω τι έρχεται μετά, για μένα ο κόσμος ειν’ γεμάτος ερωτήματα!
Πώς σκέφτομαι τον εαυτό μου στο μέλλον; Πώς ονειρεύομαι το μέλλον μου; Μέσα σε τι κόσμο; Πώς ονειρεύομαι την κοινωνία στην οποία θα ζήσω, θα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου; Τι δυνατότητες μου δίνει αυτή η κοινωνία; Τι μπορώ να κάνω για να την αλλάξω; Και πού, σε ποιόν τόπο, θα ζω; Στην Κοζάνη; Στην Αθήνα; Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν τους περισσότερους νέους σήμερα και για αυτό η Ομάδα Εφήβων και Νέων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει μία θεατρική παράσταση ντοκουμέντο, το NO FUTURE!, σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση.

Η Ομάδα Εφήβων Κοζάνης στο θεατρικό ντοκιμαντέρ NO FUTURE!

Το NO FUTURE! είναι ένα project θεάτρου ντοκουμέντο. Μέσα από κείμενα-συνεντεύξεις των ίδιων των εφήβων, αλλά και ενηλίκων, διερευνά τα όνειρα, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των σημερινών εφήβων της Κοζάνης. Ο σκηνοθέτης της παράστασης κος Παντελής Φλατσούσης μας μιλάει για το ΝΟ FUTURE!.

Umano: Κε Φλατσούση τι ακριβώς θα δούμε στο NO FUTURE!;

Το NO FUTURE! Είναι ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο οι ίδιοι οι έφηβοι της Κοζάνης, μοιράζονται τα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους για το μέλλον και το πώς φαντάζονται το μέλλον, τόσο το δικό τους, όσο και της κοινωνίας στην οποία ζούνε, ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα “μένω ή φεύγω από την Κοζάνη  και από την Ελλάδα’’.Τα κείμενα της παράστασης είναι των παιδιών, ενώ επίσης τα όνειρά τους αντιπαρατίθενται μέσω βίντεο, με αυτά ασυνόδευτων εφήβων από το Πακιστάν, αλλά και με την ενήλικη ματιά ανθρώπων από την περιοχή.

Προσπαθούμε έτσι να δώσουμε ένα πλήρες ‘’μωσαϊκό’’ της κοινωνίας της Κοζάνης, αντιμετωπίζοντας ως μία εκκίνηση για να φτιάξουμε μία αφήγηση, από και για την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Ομάδα Εφήβων Κοζάνης στο θεατρικό ντοκιμαντέρ NO FUTURE!
Παντελής Φλατσούσης

Umano: Από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτότυπη ιδέα; 

Τον περασμένο Οκτώβρη μου έγινε η πρόταση να αναλάβω την θεατρική ομάδα εφήβων της Κοζάνης, για ένα πρότζεκτ σχετικό με τα όνειρά τους. Αμέσως το θεώρησα εξαιρετική περίπτωση καθώς το ζήτημα όνειρα και μέλλον συνδυάστηκε με το ερώτημα μένω ή φεύγω από την χώρα, το οποίο είναι καίριο για την γενιά μου αλλά και φαντάζομαι σύντομα θα αντιμετωπίσουν, αν δεν το αντιμετωπίζουν ήδη, οι έφηβοι της ομάδας.

Umano: Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους εφήβους;

Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, αλλά η ζωντάνια τους και η διάθεσή τους για ζωή είναι τρομερά αναζωογονητική. Βέβαια, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον αφενός, και αφετέρου να θέσεις ζητούμενα τόσο υποκριτικά, όσο και κοινωνικά με τα οποία τα παιδιά δεν έχουν έρθει σε επαφή. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί πρέπει να βρεις έναν τρόπο να μην υποχωρήσεις, αλλά πηγαίνοντας προς αυτούς, γιατί ο στόχος είναι εκείνοι να μιλήσουν, εκείνοι τι θέλουν να πουν και πώς να το πουν.

Η Ομάδα Εφήβων Κοζάνης στο θεατρικό ντοκιμαντέρ NO FUTURE!

Umano: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συγκεκριμένη παράσταση;

Στην παράσταση αποφεύγουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Περισσότερο θέτουμε ερωτήματα όπως μένω ή φεύγω από την χώρα, πώς θα είναι η κοινωνία στο μέλλον, ποια εικόνα έχουμε για την μελλοντική κοινωνία. Συμπέρασμα γι’ αυτά δεν νομίζω ότι βγάζουμε. Έχουμε μία κατεύθυνση, αλλά οι απαντήσεις θα δοθούν από την ίδια την εμπειρία.

Umano: Πιστεύετε πως οι νέοι μας σήμερα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τους ενήλικες;

Όχι ακριβώς. Όμως, πιστεύω ότι η ρίζα όλων των ερωτημάτων, προβλημάτων, προβληματισμών που μας απασχολούν εμάς τους ενήλικες, βρίσκονται σε αυτή την ηλικία, της εφηβείας. Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες άρχισα να σκέφτομαι πώς ήμουνα εγώ 16, 17 και 18 χρόνων και αντιλήφθηκα ότι ακόμα πάνω στα ίδια ερωτήματα και ζητήματα δουλεύω, αλλά από άλλες πλευρές. Ο πυρήνας είναι, όμως, εκεί.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρόκειται για μία παράσταση που συμμετέχουν κυρίως έφηβοι (πλην της συμμετοχής ενηλίκων μέσω βίντεο) αλλά απευθύνεται σε ενήλικο κοινό.

Η Ομάδα Εφήβων Κοζάνης στο θεατρικό ντοκιμαντέρ NO FUTURE!

Umano: Μετά την Κοζάνη θα παιχτεί και αλλού η παράσταση; 

Είναι κάτι που θα θέλαμε και επιδιώκουμε. Θεωρώ ότι η παράσταση πρέπει να ταξιδέψει και η φωνή των εφήβων να ακουστεί και αλλού, αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε την βοήθεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης. Πιστεύω θα την έχουμε.

Umano: Είναι η δεύτερη σκηνοθετική σας απόπειρα. Ετοιμάζετε και κάτι άλλο;

Υπάρχουν ετοιμασίες για επόμενα πρότζεκτ και συγκεκριμένα σχέδια, αλλά αυτά θα τα δούμε πιο καθαρά, αφού τελειώσουμε με το NO FUTURE!.

Η Ομάδα Εφήβων Κοζάνης στο θεατρικό ντοκιμαντέρ NO FUTURE!

Umano: Το χειμώνα πού θα σας συναντήσουμε;

Κάπου θα με συναντήσετε, αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα οριστικό και ανακοινώσιμο!

NO FUTURE!

σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση

με την Ομάδα Εφήβων και Νέων του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ Κοζάνης 

Πρώτη Παράσταση: Ανοιχτό Θέατρο Κοζάνης,  27 Ιουλίου 2018, 21.00
Διάρκεια: 70

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Παντελής Φλατσούσης
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Θαλασσά
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Επιμέλεια Video: Ανδρέας Κωστογλίδης
Παίζουν:  Λήδα Βαλιάκα, Παρασκευή Καρανάτσιου, Θεοδώρα Καριπίδου, Χριστίνα Κυρατζίδου, Κωνσταντίνα Ματιάκη, Ηλίας Μόσχογλου, Έλενα Μπούρου, Άγγελος Νίτσας,  Γιώργος Τριανταφύλλου, Αγγελίνα Χατζηιωάννου, Βαλάντω Χριστοφορίδου.

Στην παράσταση συμμετέχει η ομάδα ”Η Πόλη στη Σκηνή” και οι ανήλικοι φιλοξενούμενοι της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Κοζάνης ΑΡΣΙΣ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
Χώρος: Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης
Διεύθυνση: Βάρδα Καπετάνιου, Κοζάνη
Γενική Είσοδος: 5,00€ 

 * Το φωτογραφικό υλικό τραβήχτηκε στο εγκαταλελειμμένο «Ξενία»  Κοζάνης του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
* Φωτογραφίες Σάκης Αναστασόπουλος

Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/pente-neoi-suzhtoun-mazi-mas-gia-ola-osa-skeftontai/
https://umano.gr/8o-festival-mousikis-domatiou-saronikou-synenteuksi-giannis-agraniotis/ 
https://umano.gr/maximos-moumouris-o-dimiourgos-tis-mousikis-perfomance-llawfall/
https://umano.gr/erevna-giro-apo-tis-sithnikes-evreseos-ergasias/

Comments are closed.