Η ταλαντούχα λυράρισσα, μουσικός και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη μίλησε στο umano για τη μουσική, τις συνεργασίες της με τους Eric Burdon και Goran Bregović αλλά και για τις εμφανίσεις της στο Γυάλινο Up Stage.

Κατάφερε να ξεχωρίσει με τη μουσική της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία – όπως μας λέει η ίδια – της δόθηκε το 2007 με τον Ορφέα Περίδη. Η Γεωργία Νταγάκη γρήγορα ξεχώρισε τόσο για τις μουσικές της γνώσεις όσο και γιατί τόλμησε μουσικά να πειραματιστεί με διάφορους ήχους και μελωδίες. Από τη σύγχρονη λαϊκή μουσική έως τη ροκ και τη τζαζ, δημιουργώντας τη δική της προσωπική μουσική ταυτότητα.

Το 2009 είναι μία σημαντική χρονιά για την ίδια καθώς συνεργάζεται με τον Έρικ Μπέρντον και τους Άνιμαλς, στην περιοδεία του σε εικοσιπέντε πόλεις του εξωτερικού. Συνεργάστηκαν και δισκογραφικά καθώς ο Έρικ Μπέρντον ενσωμάτωσε τη λύρα της Γεωργίας στο άλμπουμ του, Athens Traffic Live. Την ίδια χρονιά συνεργάζεται και με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ανοίγοντας τη συναυλία του.

Το άλμπουμ της Γεωργίας Νταγάκη Fobie – Φόβος – που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό από την γερμανική εταιρεία Monopol Record, σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα από την ελληνική δισκογραφία όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Περίδης, Νίκος Ξυδάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Σπάθας, Γιάννης Κούτρας κ.ά.

Η μουσικός και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη στο Umano.

Η μουσικός και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη στο UmanoUmano: Γεωργία, διάβασα πολλούς τίτλους γύρω από το όνομά σου… λυράρισσα, μουσικός, ερμηνεύτρια. Πώς προτιμάς να σε αποκαλούμε; 

Αισθάνομαι πολλές φορές ότι στην Ελλάδα, με το να κάνει κανείς περισσότερο από ένα πράγματα προκαλεί σύγχυση. Προσωπικά, νοιώθω τόσο μουσικός όσο και ερμηνεύτρια. Πιστέψτε με, το εγχείρημα με το οποίο καταπιάστηκα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται σήμερα. 

Αυτές οι «ιδιαίτερες» επιλογές μου, που ξεκινούν από τα παιδικά μου χρόνια, με φέρνουν σήμερα μετά από καιρό να υποστηρίζω, πως δεν έχει σημασία πια το πώς σε αποκαλούν αλλά το τι νοιώθουν όταν ακούν το όνομά σου.

Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό. Δεν είναι κάτι που χτίζεται μόνο με την τέχνη σου αλλά χτίζεται παράλληλα και με τον όλο τρόπο ζωής σου απέναντι στα πράγματα.

Umano: Ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα και, αν θέλεις, οι μουσικοί που σε ενέπνευσαν; 

Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν Κρητική μουσική και οι μουσικοί τους οποίους μελέτησα στην κρητική λύρα και το τραγούδι, οι Πρωτομάστορες: Ροδινός, Σκορδαλός, Μουντάκης, Φουσταλιέρης 

Umano: Πότε σου δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσεις την καριέρα σου; 

Όταν έκανα την πρώτη μου ολοκληρωμένη συνεργασία. Το 2007 με τον Ορφέα Περίδη.

Umano: Συνεργάστηκες με τον Eric Burdon και τους Animals. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία; Πες μας δυο λόγια. 

Αυτή η συνεργασία προέκυψε όταν ο ίδιος βρέθηκε και με άκουσε στη μουσική σκηνή όπου εμφανιζόμουν με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Μου ζήτησε να ταξιδέψω στη Γερμανία και να ηχογραφήσουμε μαζί κάποια από τα τραγούδια του. Έτσι κι έγινε…

Λίγο αργότερα με κάλεσε ξανά να τον συνοδεύσω στην Ευρωπαϊκή του περιοδεία παρέα με τους Αnimals, το καλοκαίρι του 2009.

Η Γεωργία Νταγάκη στο Γυάλινο Up Stage

Umano: Τι αισθάνεσαι πως κέρδισες από αυτή τη συνεργασία; 

Το σημαντικότερο «δώρο» που πήρα είναι ότι βίωσα από πολύ κοντά την ιδανική πλευρά, του πώς συμπεριφέρεται ένας καλλιτέχνης, σε αυτή την περίπτωση ένας «θρύλος». 

Umano: Το 2009 περιόδευσες και με ακόμα έναν σπουδαίο μουσικό, τον Goran Bregović, ανοίγοντας τη συναυλία του. Μίλησέ μας και για αυτή σου τη συνεργασία. 

Ήταν επίσης μια πολύ ωραία στιγμή για εμένα και τους μουσικούς μας, να παίζουμε μπροστά σε τόσο κόσμο και να τον προετοιμάζουμε να υποδεχτεί τον Goran Bregović.

Umano: Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου; 

Οτιδήποτε μπορεί να με κάνει να νιώσω κάτι βαθύ μέσα μου, οτιδήποτε μπορεί να με επηρεάσει – μικρό η μεγάλο – αρκεί να είναι αληθινό. 

Umano: Τι είναι για εσένα η μουσική; Τι θα ήθελες να χαρίσεις στο κοινό με τη μουσική σου; 

Ο τρόπος έκφρασής μου απέναντι σε όλα και στον εαυτό μου… Θα ήθελα μέσω της μουσικής μου να μπορώ να ταξιδεύω τις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων σε όμορφους τόπους, σε αναζητήσεις του νου, σε όμορφα και αληθινά βαθιά συναισθήματα… Σε κάτι καλύτερο από την ρεαλιστική και άχαρη πολλές φορές πραγματικότητα.

Umano: Ο τελευταίος σου δίσκος, Φόβος, πήγε πολύ καλά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο δίσκο; 

Έχουμε ήδη έτοιμο έναν δίσκο ο οποίος εμπεριέχει όλα αυτά τα τραγούδια που αποτελούν πηγή έμπνευσης για μένα από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια μέχρι σήμερα.

Αποτυπώσαμε λοιπόν σε αυτόν το δίσκο αρκετά τραγούδια, πάντα μέσα από διασκευές, που αντιπροσωπεύουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το τι ακριβώς κάνω στα live μου τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον νέο ήχο που μας συντροφεύει. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τον Μάη και θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι σε διάφορους σταθμούς ανά την Ελλάδα.

Umano: Τι μας ετοιμάζεις στις δύο εμφανίσεις σου στο Γυάλινο; 

Στο Γυάλινο θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που πρακτικά χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μας μέρος έχει βασικό άξονα τα τραγούδια κυρίως της προσωπικής μου πορείας. Το δεύτερο βασίζεται σε ένα σύνολο τραγουδιών, παλιών-νέων, τα οποία είναι διασκευασμένα και φιλτραρισμένα μέσα από την δική μας ματιά, αισθητική και ήχο.

Ένας ήχος κυρίως ηλεκτρικός, τραγούδια γεμάτα ένταση και συγκίνηση ταυτόχρονα και φυσικά αστείρευτη ενέργεια – που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της παρέας!

Μαζί μου θα έχω και ένα νέο τραγουδιστή-δημιουργό που θαυμάζω πολύ για το ταλέντο του αλλά και για το ήθος του, τον Χάρη Πανόπουλο

Umano: Τι θα συμβούλευες ένα νέο μουσικό που ξεκινάει τώρα το ταξίδι του στη μουσική; 

Να έχει υπομονή, πίστη και ειλικρίνεια σε αυτό που κάνει.

Umano: Έχεις σκεφτεί, αν δεν ήσουν μουσικός, τι άλλο θα ήθελες να κάνεις; 

Μάλλον θα μου άρεσε πάλι κάτι σχετικό με τα καλλιτεχνικά. Δύσκολα θα μπορούσα να ξεφύγω από αυτή την κατηγορία. 

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Νέοι πειραματισμοί, νέες προκλήσεις, νέες συναντήσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις της Γεωργίας Νταγάκη στο Γυάλινο Up Stage: https://umano.gr/i-georgia-ntagaki-sto-gyalino-up-stage/

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/orianthi-panagari-i-kitharistria-ton-diasimon/
https://umano.gr/i-synthetis-kai-pianistria-maria-kotrotsou/
https://umano.gr/o-agapimenos-synthetis-nikos-platyraxos-sto-umano/
https://umano.gr/littlestarrun-mia-sigxroni-joan-baez/

Comments are closed.