Η ιστορία και η προέλευση του δημοφιλούς χορού λίμπο, που ξεκίνησε από ένα νησί της Καραϊβικής και διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα

Capoeira: Η αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη

Αφιέρωμα στον παραδοσιακό χορό της Κρήτης πεντοζάλι

Το λίμπο είναι ένας δημοφιλής χορός που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε χορέψει κάποια στιγμή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν διαγωνισμό χορού αφού στο τέλος υπάρχει κάποιος νικητής. Ο χορός συνοδεύεται πάντα από μία χαρούμενη μουσική. Σκοπός του είναι όλοι οι συμμετέχοντες να περάσουν κάτω από μία χαμηλή ράβδο, χωρίς να την ακουμπήσουν ή να την ρίξουν. Το λίμπο τελειώνει όταν μόνο ένα άτομο μπορεί να περάσει κάτω από τη ράβδο.

Ποια είναι όμως η ιστορία και η προέλευση του χορού λίμπο;

Το λίμπο χρονολογείται από τα μέσα έως τα τέλη του 1800. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή του. Η επίσημη εκδοχή είναι πως ο χορός προέρχεται από το νησί της Καραϊβικής Τρινιντάντ και συνδέεται με τις παραδόσεις του. Αρχικά, το λίμπο ήταν ένας αργός χορός που συνόδευε διάφορα τελετουργικά και παραδόσεις του νησιού. Επίσης, λέγεται πως χρησιμοποιούνταν και ως χορός κηδείας που πιθανόν να συσχετιζόταν και με τον αφρικανικό χορό legba ή legua.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Μία άλλη εκδοχή για την προέλευση του λίμπο είναι πως έφτασε στα νησιά της Καραϊβικής από τους σκλάβους της Αφρικής. Οι Αφρικανοί που μεταφέρονταν ως σκλάβοι στην Αμερική, αναγκάζονταν να χορέψουν στο κατάστρωμα των πλοίων για άσκηση. Χρησιμοποιούσαν διάφορους χορούς, θρησκευτικές τελετές και άλλες μουσικές μορφές που έφερναν μαζί τους από τις πολιτιστικές παραδόσεις της Αφρικής. Ένας τέτοιος χορός ήταν και το λίμπο.

Το λίμπο μιλούσε άμεσα για τον περιορισμένο χώρο στα πλοία που μεταφέρονταν οι σκλάβοι.
Endlisnis CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)

Σύμφωνα με ορισμένες αφρικανικές πεποιθήσεις, ο χορός αντικατοπτρίζει ολόκληρο τον κύκλο της ζωής. Οι χορευτές κινούνται κάτω από έναν πόλο που σταδιακά κατεβαίνει από το επίπεδο του στήθους και αναδύονται από την άλλη πλευρά καθώς τα κεφάλια τους καθαρίζουν τον πόλο όπως στον θρίαμβο της ζωής πέρα από το θάνατο.

Μη γνωρίζοντας ξεκάθαρα ποια είναι η προέλευση του λίμπο, η επικρατέστερη άποψη είναι πως ίσως να πρόκειται για ένα μείγμα δύο πολιτισμών. Γι’ αυτό οι περισσότεροι αναγνωρίζουν το χορό σαν χορό της Καραϊβικής-Αφρικής.

Πότε διαδόθηκε το λίμπο;

Το 1950-1960 το λίμπο καθιερώθηκε ως ο χαρούμενος χορός της παρέας, με τα πολύχρωμα ρούχα και τη ζωηρή μουσική.

Τη δεκαετία του ‘50, διαδίδεται σαν ένας κεφάτος χορός από την Τζούλια Έντουαρντς, γνωστή και ως Η Πρώτη Κυρία του Λίμπο. Η Τζούλια Έντουαρντς και η παρέα της διέδωσαν το λίμπο καθώς εμφανίστηκαν σε αρκετές ταινίες όπως το Fire Down Under (1957). Περιόδευσαν ευρέως στην Καραϊβική, την Ευρώπη, την Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική τη δεκαετία του 1960 αλλά και αργότερα, κάνοντας γνωστό το χορό.

Πηγές: en.wikipedia.org, tntisland.com,songsforteaching.com, steelband.co.uk
Κεντρική φωτογραφία: Anneli Salo CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Comments are closed.