Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης είναι από τα ωραιότερα σιντριβάνια της Ιταλίας και ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατά της.

Διάσημα έργα τέχνης και η ιστορία τους

Η αριστουργηματική Σκάλα του Μιλάνου

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής

 

Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης

Αποτελεί το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Ρώμης καθώς και ένα πολύ κερδοφόρο τουριστικό αξιοθέατο. Χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Φοντάνα Ντι Τρέβι είτε για να τη θαυμάσουν είτε για να ρίξουν το περιβόητο κέρμα στα νερά της. Η Φοντάνα Ντι Τρέβι είναι πλημμυρισμένη από κόσμο σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Ειδικότερα το βράδυ που φωταγωγείται, προσφέρει ένα θέαμα μοναδικό.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι συγκαταλέγεται στις λίστες με τα ομορφότερα σιντριβάνια του κόσμου.

Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης

Η πιο αποδεκτή εξήγηση για τη λέξη Trevi είναι ότι προέρχεται από τη λατινική λέξη Trivium που υποδεικνύει τη διασταύρωση τριών δρόμων: Via De Crocicchi, Via Poli και Via Delle Muratte.

Το 1629, ο Πάπας Ουρβανός ζήτησε από τον Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι να σχεδιάσει την ανακαίνιση μίας κρήνης που υπήρχε σε αυτό το σημείο. Αν και το έργο του Μπερνίνι δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς ο Πάπας πέθανε, υπάρχουν πολλές πινελιές του ίδιου στη Φοντάνα Ντι Τρέβι όπως την ξέρουμε σήμερα. Ο Πάπας Κλήμης το 1730 διοργάνωσε ένα διαγωνισμό, με τον Νικόλα Σάλβι να αναλαμβάνει την ολοκλήρωση του έργου. Οι εργασίες άρχισαν το 1732 αλλά ο Σάλβι άφησε μισοτελειωμένο το έργο του καθώς πέθανε το 1751. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί αρχιτέκτονες άφησαν την πινελιά τους στην κρήνη μέχρι να ολοκληρωθεί.    

Ο αρχιτέκτονας Τζουζέπε Πανίνι ολοκληρώνει τη Φοντάνα Ντι Τρέβι το 1762.

Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης

Το κεντρικό άγαλμά της δεν αντιπροσωπεύει τον Ποσειδώνα, αλλά τον Ωκεανό. Όπως έγραψε ο σχεδιαστής της Νικόλα Σάλβι, το άγαλμα είναι μια εικόνα του Ωκεανού, η προσωποποίηση ενός τεράστιου ποταμού που ρέει γύρω από τη γη και από τον οποίο προέρχονται όλες οι πηγές νερού.

Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης

Ο Ωκεανός έχει τα ηνία ενός άρματος το οποίο έλκεται από δύο άλογα. Το ανήσυχο άλογο αντιπροσωπεύει τη βίαιη δύναμη της θάλασσας και το ήσυχο άλογο είναι σύμβολο της θαλάσσιας γαλήνης. Τον Ωκεανό πλαισιώνουν το άγαλμα της Αφθονίας που κρατά συμβολικά ένα κέρας γεμάτο με φρούτα και το άγαλμα της Υγείας με το δάφνινο στεφάνι.  

Ο μύθος για το νόμισμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης

Στα νερά της Φοντάνα Ντι Τρέβι υπάρχουν πεταμένα χιλιάδες νομίσματα. Γιατί όμως οι άνθρωποι ρίχνουν νομίσματα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι; Ο μύθος ξεκίνησε από τη ρομαντική κομεντί Three Coins in the Fountain του 1954. Στην ταινία αναφέρεται πως αν κάποιος πετάξει ένα νόμισμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι θα επιστρέψει στη Ρώμη, αν πετάξει δύο θα ερωτευτεί έναν Ιταλό/Ιταλίδα και αν πετάξει τρία θα παντρευτεί ένα άτομο που θα συναντήσει. Για να πραγματοποιηθεί η ευχή θα πρέπει το νόμισμα να πεταχτεί με το δεξί χέρι πάνω από τον αριστερό ώμο. Πρόκειται για ένα διαφημιστικό κόλπο που αποδίδει τεράστια έσοδα στην Ρώμη και, κυρίως, στο Βατικανό. Η Φοντάνα Ντι Tρέβι κλείνει μία ώρα κάθε βράδυ για να μαζευτούν τα νομίσματα.

Πηγές: romegardenhotel, trevifountain.net, rome.net, en.wikipedia.org,britannica.com

Comments are closed.