Η αριστουργηματική και ιδιαίτερα καλαίσθητη Σκάλα του Μιλάνου – La Scala ή Teatro alla Scala στα Ιταλικά – είναι ένα από τα πιο φημισμένα θέατρα όπερας στον κόσμο.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Η αριστουργηματική Φοντάνα Ντι Τρέβι

Η σημασία της μουσικής για την υγεία μας 

Το Φάντασμα της Όπερας: Οι πιο γνωστές εκτελέσεις του τραγουδιού

Το κτήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1776, όταν η προηγούμενη όπερα του Μιλάνου καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Ο χώρος στον οποίο χτίστηκε ήταν το σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν η εκκλησία Santa Maria alla Scala. Από εκεί προέκυψε και το όνομα του θεάτρου.

Το 1943, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς και ανακατασκευάστηκε τρία χρόνια αργότερα. Από τότε, η Σκάλα του Μιλάνου έκλεισε άλλη μία φορά το 2002 για δύο χρόνια λόγω ανακαίνισης και ξαναλειτούργησε το 2004 με την όπερα L’Europa riconosciuta του Αντόνιο Σαλιέρι, με την οποία είχε εγκαινιαστεί το θέατρο το 1778.

photo by Alejandro-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Πολλές γνωστές όπερες πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Σκάλα του Μιλάνου όπως η Μαντάμα Μπάτερφλαϊ του Τζιάκομο Πουτσίνι, ο Οθέλος και ο Ναμπούκο του Τζουζέπε Βέρντι, ο Τούρκος στην Ιταλία του Τζοακίνο Ροσίνι, η Νόρμα του Βιντσέντσο Μπελίνι κ.ά. Η Σκάλα του Μιλάνου φημίζεται άλλωστε για την εκπληκτική ακουστική της.

Η σκηνή της Σκάλας όμως δεν έχει αναδείξει μόνο εξαιρετικές όπερες και μπαλέτα.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Από τη Σκάλα του Μιλάνου έχουν περάσει και σπουδαίοι τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, όπως η Μαρία Κάλλας. Για την Κάλλας το θέατρο ήταν το καλλιτεχνικό της σπίτι καθ’ όλη τη δεκαετία του ’50. Πολλές παραγωγές τότε δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτή, από σκηνοθέτες όπως ο Φράνκο Τζεφιρέλι και ο Λουκίνο Βισκόντι.

Μαρία Κάλλας
Maria Kallas-Ifigenia-photo by pressarea.teatroallascala

Ο βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι έκανε το ντεμπούτο του εδώ, το Νοέμβριο του 1813, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Ένα ακόμα όνομα που συνδέεται με τη Σκάλα είναι αυτό του Αρτούρο Τοσκανίνι, ενός από τους μεγαλύτερους μαέστρους όλων των εποχών. Ο ίδιος διετέλεσε και Μουσικός Διευθυντής της όπερας από το 1921 έως το 1929.

Η αριστουργηματική Σκάλα του Μιλάνου

Η αριστουργηματική Σκάλα του Μιλάνου
Palickap [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Κατά την επίσκεψή σας θα εντυπωσιαστείτε από το μεγάλο φουαγιέ του θεάτρου, μία κομψή και λιτά διακοσμημένη αίθουσα. Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε στα όμορφα καθίσματα, καλυμμένα με κόκκινο σατέν, που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 3000 άτομα. Μοναδικό είναι και το τεράστιο αμφιθέατρο, φτιαγμένο από ξύλο και καλυμμένο με κόκκινο βελούδο. Η σκηνή φωτίζεται από έναν τεράστιο πολυέλαιο από κρύσταλλο Βοημίας, που αποτελείται από 383 λάμπες.

Grotta Palazzese: Το εξωπραγματικό εστιατόριο της Ιταλίας

Μέσα στο κτήριο λειτουργεί και μουσείο – Museo Teatrale alla Scala – το οποίο φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, προτομές, κοστούμια, μουσικά όργανα και διάφορα άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον κόσμο του θεάτρου και της όπερας. Μία περιήγηση στο μουσείο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί θα μπορέσετε να επισκεφτείτε και τμήματα της Σκάλας του Μιλάνου που διαφορετικά είναι μη προσβάσιμα.

Η Σκάλα του Μιλάνου βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Piazza della Scala, απέναντι ακριβώς από το Palazzo Marino, το δημαρχείο του Μιλάνου. Ως εκ τούτου,  η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.

Paolobon140 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]
Αν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση στην Σκάλα του Μιλάνου καλό είναι να έχετε υπόψιν σας κάποιους κανόνες που έχουν τεθεί από τους διαχειριστές του θεάτρου:
  • Η πρόσβαση στα καθίσματα απαγορεύεται μετά την έναρξη της παράστασης. Αν φτάσετε καθυστερημένοι θα κληθείτε να περιμένετε στο φουαγιέ μέχρι την πρώτη διακοπή του έργου.
  • Η μικρότερη συνιστώμενη ηλικία εισόδου είναι τα πέντε έτη. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί ενοχλεί άλλα μέλη του ακροατηρίου, το παιδί και ο συνοδός του θα κληθούν να παρακολουθήσουν την υπόλοιπη παράσταση από τις οθόνες που υπάρχουν στο φουαγιέ.
  • Το ντύσιμο δεν απαιτείται να είναι πολύ καλό ή αυστηρό αλλά αν φορέσετε σορτς ή μπλούζα χωρίς μανίκια δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος.
  • Παλτό, ομπρέλες, καπέλα, τσάντες, κάμερες και κινητά τηλέφωνα είναι υποχρεωτικό να κατατίθενται στο χώρο της γκαρνταρόμπας. Απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε συσκευής εγγραφής ήχου/εικόνας μέσα στην αίθουσα.
  • Το φαγητό και το ποτό δεν επιτρέπεται εκτός του χώρου του μπαρ.

Κεντρική φωτογραφία: Palickap [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)] Πηγές: teatroallascala.org, introducingmilan.com, classicfm.com

Comments are closed.