Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν παγκοσμίως για τη μουσική αλλά και την σκηνική τους παρουσία.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, από boy bands

Roxette: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκρότημα

Οι πιο σημαντικοί Λατίνοι καλλιτέχνες όλων των εποχών

Τα γυναικεία συγκροτήματα, αν και αριθμητικά υστερούν σε σύγκριση με τα αντρικά, έχουν καταφέρει να βάλουν το δικό τους ξεχωριστό λιθαράκι στην ιστορία της μουσικής. Από τις Supremes στις Pointer Sisters και αργότερα στις Bangles, τις TLC κ.ά, πολλά girl bands κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά και να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Συγκεντρώσαμε οκτώ γυναικεία συγκροτήματα από διάφορα μουσικά είδη, με κοινά χαρακτηριστικά τις επιτυχίες στα τσαρτς, τις πωλήσεις και τη διαχρονικότητα. 

Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
The Supremes
Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν
φωτο:GAC-General Artists Corporation-IMTI-International Talent Management Inc. Public domain

Οι Αμερικανίδες Supremes ήταν από τα πρώτα γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, οι Supremes ανταγωνίστηκαν τους Beatles σε παγκόσμια δημοτικότητα. Δημιουργήθηκαν το 1959 ως Primettes και το 1960 υπέγραψαν με την δισκογραφική εταιρεία Motown και άλλαξαν το όνομά τους σε Supremes. Ήταν το συγκρότημα που ανάδειξε την Νταϊάνα Ρος και επηρέασε πολλά μεταγενέστερα γυναικεία συγκροτήματα και όχι μόνο.

The Supremes – Baby Love

The Pointer Sisters
Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν
φωτο: Manfred Werner – Tsui CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Οι Pointer Sisters δημιουργήθηκαν το 1968, αρχικά από τις δύο Αμερικανίδες αδελφές June και Bonnie Pointer. Μετέπειτα προστέθηκαν ακόμα δύο, οι Αnita και Ruth Pointer. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες το ρεπερτόριό τους περιλάμβανε διάφορα είδη μουσικής, από μπλουζ, φανκ και ντίσκο μέχρι ποπ, σόουλ κ.ά. Οι Pointer Sisters έχουν κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι και έλαβαν ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame το 1994.

The Pointer Sisters – I’m So Excited

The Runaways

Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν

Το αμερικανικό γυναικείο ροκ συγκρότημα Runaways δημιουργήθηκε το 1975. Μερικά από τα μέλη του συγκροτήματος όπως οι Τζόαν Τζετ, Λίτα Φορντ, Μίκι Στιλ (σ.σ. δημιούργησε μετά τις Bangles) υπήρξαν ηγετικές γυναικείες παρουσίες στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Οι Runaways κυκλοφόρησαν τέσσερα στούντιο άλμπουμ και ένα live.

The RunawaysRock & Roll

The Bangles
Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν
φωτο: Alamo25 at English Wikipedia CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Οι Bangles ήταν ένα αμερικανικό ποπ ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1981. Σημάδεψε τη δεκαετία του ΄80 με μία σειρά από επιτυχίες που έφτασαν στα δέκα κορυφαία σινγκλς των ΗΠΑ και όχι μόνο. Τα περισσότερα τραγούδια τους, όπως τα Manic Monday, Walk Like an Egyptian, Hazy Shade of Winter και Eternal Flame, ακούγονται έως σήμερα σημειώνοντας ακόμα επιτυχία. Το 2018 κυκλοφόρησαν ένα νέο συλλογικό άλμπουμ.

The Bangles – Hazy Shade of Winter

Vixen
φωτο: Santiag A Sole CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0)

Οι Vixen είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1980.  Ανήκει στην γκλαμ-μέταλ μουσική σκηνή και το συγκρότημα έχει περιγραφεί ως «οι θηλυκοί Bon Jovi». Αρκετά singles που κυκλοφόρησαν από το 1988 έως το 1990 έφτασαν σε υψηλές θέσεις στα αμερικανικά τσαρτς. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1992, επανενώθηκε μετέπειτα με νέα σύνθεση και συνεχίζει έως σήμερα.

Vixen – Edge of a Broken Heart
TLC
φωτο: The Come Up Show from Canada CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)

Οι Αμερικανίδες TLC θεωρούνται ένα από τα πιο επιτυχημένα γυναικεία συγκροτήματα στην Αμερική. Δημιουργήθηκαν το 1991 και ανήκουν στο είδος R&B. Οι πωλήσεις των άλμπουμ τους ξεπερνούν τα ογδόντα-πέντε εκατομμύρια ενώ έγραψαν εννέα κορυφαίες επιτυχίες που εντάχθηκαν στο αμερικανικό Billboard Hot 100. Μετά το θάνατο του τρίτου μέλους του συγκροτήματος, Lisa Lopes (σ.σ. σε τροχαίο το 2002), τα υπόλοιπα μέλη επέλεξαν να μην την αντικαταστήσουν και να συνεχίσουν ως δίδυμο. Το 2017 κυκλοφόρησαν το πέμπτο άλμπουμ τους.

TLCNo Scrubs

Destiny’s Child
φωτο: Pete Sekesan from New York, USA CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)

Το αμερικανικό ποπ-R&B συγκρότημα Destiny’s Child, σχηματίστηκε το 1990 ως Girl’s Tyme. Πρόκειται για τη μπάντα που ανέδειξε την Μπιγιόνσε Νόουλς. Μετά από μία μέτρια επιτυχία, το συγκρότημα άλλαξε κάποια μέλη και την ονομασία του σε Destiny’s Child το 1997. Η αναγνώριση ήρθε το 1999 με το άλμπουμ The Writing on the Wall, το οποίο περιείχε τα singles Bill, Bill, Bill και Say My Name. Οι Destiny’s Child έχουν πουλήσει περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως ενώ είχαν προταθεί δεκατέσσερις φορές για βραβεία Γκράμι, κερδίζοντας δύο. 

Destiny’s Child – Survivor
Spice Girls
φωτο: Kura.kun CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)

Το βρετανικό γυναικείο συγκρότημα Spice Girls δημιουργήθηκε το 1994. Με το σινγκλ τους Wannabe έφτασαν στην κορυφή των τσαρτς σε τριάντα-επτά χώρες. Οι Spice Girls έχουν πωλήσεις άνω των ογδόντα-πέντε εκατομμυρίων άλμπουμ παγκοσμίως, κάνοντάς τους μία από τις πιο δημοφιλείς βρετανικές ποπ μπάντες. Χαρακτηρίζονται από πολλούς μουσικούς, δημοσιογράφους και σχολιαστές, η μεγαλύτερη ποπ επιτυχία της Βρετανίας μετά τους Beatles.   

 Spice Girls –  Wannabe

Comments are closed.