Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Beatles, ενός μυθικού συγκροτήματος που σάρωσε τα τσαρτς.

Imagine: Το ουτοπικό τραγούδι του Τζον Λένον

Έλβις Πρίσλεϊ: Ο απόλυτος βασιλιάς του ροκ εν ρολ

Rolling Stones, το θρυλικό ροκ συγκρότημα

Οι Beatles δημιουργήθηκαν το 1960 στο Λίβερπουλ. Τα μέλη του αγγλικού συγκροτήματος ήταν ο Τζον Λένον, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ. Η μουσική τους έφερε την επανάσταση στον ποπ ήχο και άλλαξε τα μουσικά δρώμενα της δεκαετίας του ΄60. Θεωρούνται το κορυφαίο εμπορικό συγκρότημα, με πωλήσεις άνω των οκτακοσίων εκατομμυρίων άλμπουμ παγκοσμίως. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1970.

Το αγγλικό συγκρότημα Beatles σάρωσε τα τσαρτς παγκοσμίως

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Beatles στα τσαρτς
photo by Roger-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Με τόσες μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του συγκροτήματος, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιες από αυτές είναι οι μεγαλύτερες. Ποια τραγούδια ξεχώρισαν περισσότερο από τα υπόλοιπα και κέρδισαν στα τσαρτς; Παρακάτω ακολουθεί η δεκάδα των τραγουδιών των Beatles που ξεχώρισαν στις μουσικές λίστες του αμερικανικού Billboard και σάρωσαν στα τσαρτς των ΗΠΑ.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Beatles με βάση το αμερικανικό Billboard Hot 100

10. Get Back – The Beatles

To Get Back κυκλοφόρησε το 1969 σαν σινγκλ, με την ονομασία The Beatles with Billy Preston. Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία κ.α. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1969), έφτασε στην κορυφή και παρέμεινε για πέντε εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δώδεκα εβδομάδες.

Ακούστε το «Get Back» εδώ.

9. We Can Work it Out – The Beatles

Κυκλοφόρησε το 1965 σαν διπλό σινγκλ, μαζί με το τραγούδι Day Tripper. Το We Can Work it Out έφτασε στην κορυφή στη Βρετανία, την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ιρλανδία. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1966), έφτασε στην κορυφή και παρέμεινε τρεις εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δώδεκα εβδομάδες.

Ακούστε το «We Can Work it Out» εδώ.

8. A Hard Day’s Night – The Beatles

Κυκλοφόρησε το 1964 και ως σινγκλ αλλά και στο ομώνυμο άλμπουμ των Beatles, A Hard Days Night. Το τραγούδι και το άλμπουμ έφτασαν ταυτόχρονα στην κορυφή των τσαρτς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά που καλλιτέχνης είχε πετύχει κάτι τέτοιο. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1964) έμεινε στην κορυφή  δύο εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκατρείς εβδομάδες.  

Ακούστε το «A Hard Days Night» εδώ.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Beatles στα τσαρτς
Eric Koch, Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 – negatiefstroken zwartwit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 916-5098 [CC BY-SA 3.0 nl (h

7. HelpThe Beatles

Κυκλοφόρησε το 1965 στο άλμπουμ Help. Το τραγούδι υπήρξε το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας. Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone κατατάσσει το Help στη θέση 29 ανάμεσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1965), έφτασε και παρέμεινε στην κορυφή τρεις εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκατρείς εβδομάδες.

Ακούστε το «Help» εδώ.

6. Love me DoThe Beatles

Κυκλοφόρησε το 1962 στην Βρετανία ως το ντεμπούτο σινγκλ του συγκροτήματος. To Love me Do κατάφερε αρχικά να φτάσει στη θέση δεκαεπτά στα βρετανικά τσαρτς. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ που κυκλοφόρησε το 1964 έφτασε στην πρώτη θέση. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1964) έφτασε στην κορυφή και παρέμεινε μία εβδομάδα. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκατέσσερις εβδομάδες. Μετά την επιτυχία του σινγκλ, στη Βρετανία το συμπεριέλαβαν στο ντεμπούτο άλμπουμ των Beatles, Please Please Me και στις ΗΠΑ στον δίσκο Introducing… The Beatles.

Ακούστε το «Love me Do» εδώ.

5. Let it Be – The Beatles

Κυκλοφόρησε το 1970 στο ομώνυμο άλμπουμ των Beatles. Το Let it Be στα βρετανικά τσαρτς έφτασε στη θέση νούμερο έξι. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1970) έφτασε στην κορυφή όπου έμεινε δύο εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκατέσσερις εβδομάδες.

Ακούστε το « Let it Be» εδώ.

photo by Roger-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0 (2)

4. She Loves You – The Beatles

Κυκλοφόρησε σαν σινγκλ το 1963 μαζί με το τραγούδι I ‘ll Get you. Το She Loves You είναι το καλύτερο σε πωλήσεις σινγκλ των Beatles αλλά και το καλύτερο σινγκλ σε πωλήσεις τη δεκαετία του ‘60 στη Βρετανία. Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone κατατάσσει το She Loves You στη θέση 64, στη λίστα των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1964), έφτασε στην κορυφή και παρέμεινε δύο εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκαπέντε εβδομάδες.

Ακούστε το «She Loves You» εδώ.

3. I Want to Hold Your Hand – The Beatles

Κυκλοφόρησε το 1963 στο άλμπουμ Meet the Beatles. Το τραγούδι έμεινε στο νούμερο ένα των βρετανικών τσαρτς για πέντε εβδομάδες και παρέμεινε στα τσαρτς του Ηνωμένου Βασιλείου για είκοσι μία συνολικά εβδομάδες. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1964) έμεινε στην κορυφή επτά εβδομάδες. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκαπέντε εβδομάδες.

Ακούστε το «I Want to Hold Your Hand» εδώ.

2. Come Together / Something – The Beatles

Τα δύο τραγούδια, Come Together και Something, κυκλοφορήσαν την ίδια χρονιά -1969 – στο άλμπουμ Abbey Road. Τα Come Together και Something έφτασαν μέχρι και το νούμερο τέσσερα στα βρετανικά τσαρτς. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1969) κατέκτησαν την κορυφή για μία εβδομάδα. Συνολικά, παρέμειναν στα τσαρτς του Billboard για δεκαέξι εβδομάδες.

Ακούστε το «Come Together» εδώ.

Ακούστε το «Something» εδώ.

1. Hey JudeThe Beatles

Το τραγούδι Hey Jude κυκλοφόρησε σαν σινγκλ το 1968. Έφτασε στην κορυφή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Στον πίνακα του Billboard Hot 100 (1968), παρέμεινε στην κορυφή για εννέα εβδομάδες. Ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που τραγούδι κατακτά την κορυφή των αμερικανικών τσαρτς και έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών μέχρι το 1968. Συνολικά, παρέμεινε στα τσαρτς του Billboard για δεκαεννέα εβδομάδες.

Ακούστε το «Hey Jude» εδώ.

Κεντρική φωτογραφία:Eric Koch Anefo [CC0]

Πηγές: billboard.com, thebeatles.com

Comments are closed.