Το Γκραντ Κάνυον ή αλλιώς το Μεγάλο Φαράγγι στην Αριζόνα είναι ένα συναρπαστικό πολύχρωμο τοπίο.
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Το ιστορικό αστρονομικό ρολόι της Πράγας |
Ένας από τους πιο βασικούς πρωταγωνιστές στις ταινίες του Χόλιγουντ είναι το Γκραντ Κάνυον (σ.σ. στα ελληνικά «Μεγάλο Φαράγγι»). Πολλές ταινίες κάνουν αναφορές σε αυτό, άλλες πάλι συμπεριλαμβάνουν το συναρπαστικό του τοπίο μέσα στην πλοκή ή τη φωτογραφία τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το Γκραντ Κάνυον είναι ένα από τα κορυφαία φυσικά αξιοθέατα του κόσμου, προσελκύοντας περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Τι είναι όμως το Γκραντ Κάνυον, το Μεγάλο Φαράγγι στη γη της Αριζόνα;
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Το Γκραντ Κάνυον είναι ένα απότομο φαράγγι σμιλεμένο από τον ποταμό Κολοράντο στην Αριζόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχει μήκος 277 μίλια (446 χλμ.), πλάτος έως και 18 μίλια (29 χλμ.) και φτάνει σε βάθος πάνω από ένα μίλι (6.093 πόδια ή 1.857 μέτρα). Είναι ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Παρ’ όλο που δεν είναι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο (σ.σ. το Kali Gandaki στο Νεπάλ είναι πολύ βαθύτερο), το Γκραντ Κάνυον είναι γνωστό για το οπτικά συγκλονιστικό του μέγεθος καθώς και το συναρπαστικό πολύχρωμο τοπίο του. Γεωλογικά είναι σημαντικό λόγω της πυκνής ακολουθίας αρχαίων πετρωμάτων που διατηρούνται καλά και εκτίθενται στα τείχη του φαραγγιού. Αυτά τα στρώματα βράχων καταγράφουν μεγάλο μέρος της πρώιμης γεωλογικής ιστορίας της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής.
Το Γκραντ Κάνυον ήταν ιερό για τους ιθαγενείς.
Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων, η περιοχή του Γκραντ Κάνυον κατοικούνταν από διάφορες φυλές ιθαγενών. Έχτιζαν τους οικισμούς τους στις σπηλιές του φαραγγιού και θεωρούσαν το Μεγάλο Φαράγγι τόπο ιερό. Ο πρώτος Ευρωπαίος που είναι γνωστό ότι είδε για πρώτη φορά το Γκραντ Κάνυον ήταν ο García López de Cárdenas από την Ισπανία, ο οποίος έφτασε το 1540.
Το φαράγγι είναι αποτέλεσμα διάβρωσης.
Η έλλειψη υγρασίας και βλάστησης καθώς και περίοδοι ταχείας διάβρωσης ακολουθούμενες από περιόδους πεπλάτυνσης του φαραγγιού και η ύπαρξη στρωμάτων με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση, έδωσαν στο Γκραντ Κάνυον το σημερινό του σχήμα.
Υπάρχει μια σημαντική διαμάχη σχετικά με την ηλικία του φαραγγιού. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έθεσαν την ηλικία του στα 5-6 εκατομμύρια χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2012, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» ισχυριζόταν ότι νέες έρευνες είχαν δείξει ότι το Γκραντ Κάνυον θα μπορούσε να είναι μέχρι 70 εκατομμύρια χρόνια παλιό.
Ωστόσο, αυτή η μελέτη έχει επικριθεί από εκείνους που υποστηρίζουν την ηλικία του «νεαρού φαραγγιού» – περίπου έξι εκατομμυρίων ετών – ως προσπάθεια να ωθήσουν την ερμηνεία των νέων δεδομένων στα όριά τους, χωρίς να ληφθεί υπόψη ολόκληρο το φάσμα άλλων γεωλογικών δεδομένων.
Ανεξάρτητα για την ηλικία του, το Γκραντ Κάνυον ή αλλιώς το Μεγάλο Φαράγγι είναι ένα εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο και ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
Πηγές: nps.gov,el.wikipedia.org,en.wikipedia.org
Comments are closed.