Η Ισλανδία είναι η σκανδιναβική χώρα που κυριολεκτικά σε μαγεύει. Όλα όσα πιθανώς δε γνωρίζετε για τη χώρα της φωτιάς και του πάγου, όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Το μαγευτικής ομορφιάς Βόρειο και Νότιο Σέλας

Κολομβία: Στην χώρα των χρωμάτων και των αρωμάτων

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού

Η Ισλανδία βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, λίγο νοτιότερα από τον Αρκτικό κύκλο. Πρόκειται για μία χώρα εξαιρετικής ομορφιάς, με τοπία και εικόνες εξωπραγματικές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα αποτελείται από οροπέδια άμμου και λάβας, βουνά και παγετώνες, καταρράκτες, λίμνες, θερμές πηγές και πολλούς ποταμούς που ρέουν προς τη θάλασσα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Εκτός από την απίθανη ομορφιά της, η Ισλανδία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σαν χώρα γενικότερα. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει και ίσως δε γνωρίζετε για την Ισλανδία.

Ισλανδία, η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει - Ποτάμι

1. Η Ισλανδία είναι μια νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία. Η κοντινότερη απόσταση από την ηπειρωτική Ευρώπη είναι 970 χλμ. – από τη Νορβηγία.

2. Η Ισλανδία είναι το 18ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στον κόσμο, και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία.

3. Από τη συνολική έκταση της χώρας, το 62,7% καταλαμβάνει η τούνδρα, το 14,3% αποτελείται από παγετώνες και λίμνες, ενώ μόνο το 23% έχει βλάστηση.

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει

4. Είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης, με πληθυσμό περίπου 356.991 κατοίκους.

5. Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας και η μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ρέικιαβικ. Το Ρέικιαβικ και οι γύρω περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας, φιλοξενούν πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει - Ρεκιάβικ

6. Οι περισσότεροι άνδρες Ισλανδοί είναι απόγονοι Νορβηγών και το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών κατάγονται από την Ιρλανδία και τη Σκωτία. Τα ισλανδικά είναι μια βόρειο-γερμανική γλώσσα, στενά συνδεδεμένη με τις δυτικές νορβηγικές διαλέκτους καθώς και τη διάλεκτο που μιλάνε στις Νήσους Φερόες.

7. Η Ισλανδία έχει χαμηλή φορολογία σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. (= Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) καθώς και το συνδικάτο με τα περισσότερα μέλη στον κόσμο.

8. Πρόκειται για τη μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς ένοπλες δυνάμεις. Η ισλανδική ακτοφυλακή είναι χαμηλά εξοπλισμένη και επιφορτισμένη στην άμυνα.

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει - Καταρράκτης

9. Η Ισλανδία κατατάσσεται ψηλά στην οικονομική, δημοκρατική, κοινωνική σταθερότητα και ισότητα, κατέχοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά ενήλικα. Το 2018, κατατάχθηκε ως η έκτη πιο αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο από τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και κατατάσσεται πρώτη στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης.

10. Η χώρα χρησιμοποιεί σχεδόν πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε θερμό νερό και θέρμανση από τις φυσικές πηγές της.

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει - Εκκλησία στο Ρεκιάβικ

11. Η Ισλανδία είναι μία γεωλογικά ενεργή ηφαιστειακή χώρα.

12. Το νησί διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, λιμνών και ποταμών. Επίσης, έχει σχεδόν εξακόσιες πηγές θερμού ύδατος.

13. Το κλίμα της είναι ψυχρό και το 10% της έκτασης του νησιού είναι καλυμμένο από παγετώνες. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και δροσερά, ενώ οι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι για το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, με αρκετά ισχυρούς ανέμους.

Ισλανδία: Η σκανδιναβική χώρα που μαγεύει

14. Η Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε γυναίκα πρόεδρο, την Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ (Vigdís Finnbogadóttir) το 1980.

15. Στην Ισλανδία είναι υποχρεωτικό τα φώτα των κινούμενων οχημάτων να είναι αναμμένα ακόμα και τη μέρα.

16. Η χώρα αξιολογήθηκε το 2004 από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 167 χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου (μαζί με άλλες 7 χώρες).

Πηγές: en.wikipedia.org, visiticeland.com,government.is,guidetoiceland.is,el.wikipedia.org

Comments are closed.