Γκιόρεμε, το χωριό της Καππαδοκίας, με τις παράξενες λίθους και τις βόλτες με τα αερόστατα.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Μπέργκεν: Η πόλη των επτά βουνών

Κρακοβία: Μία πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά

Κισσός: Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου

Η Καππαδοκία είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας και έχει μία μακρά ιστορία καθώς κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Η πλούσια ιστορία της, σε συνδυασμό με τα γεωλογικά της θαύματα την καθιστούν δημοφιλή προορισμό για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ.

Το χωριό Γκιόρεμε (Göreme), ανήκει στην επαρχεία της Νεφσεχίρ, στην Κεντρική Ανατολία. Φημίζεται για το μοναδικό του τοπίο όπως «οι καμινάδες των νεράιδων», τους διαβρωμένους βραχώδεις σχηματισμούς, πολλοί από τους οποίους κόπηκαν στο Μεσαίωνα για να δημιουργηθούν σπίτια, εκκλησίες και υπόγειες πόλεις.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Γκιόρεμε, η ιστορία του χωριού

Γκιόρεμε: Το χωριό της Καππαδοκίας

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία του χωριού μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ίσως επειδή ήταν ένας μικρός οικισμός μακριά από τους πιο πολυταξιδεμένους κεντρικούς δρόμους.

Το χωριό περιέχει αρκετούς τάφους με κολόνες που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στη βυζαντινή εποχή, το σημερινό Γκιόρεμε ήταν στην πραγματικότητα δύο χωριστά αλλά γειτονικά χωριά: το Κόραμα (σ.σ. αρχαιοελληνική ονομασία) όπου βρίσκεται το σύγχρονο Υπαίθριο Μουσείο και το Μακάν όπου βρίσκεται το σύγχρονο χωριό.

Γκιόρεμε: Το χωριό της Καππαδοκίας
Οι «καμινάδες των νεράιδων»

Η εύπλαστη φύση των βράχων και των κώνων, μέσα και γύρω από το Γκιόρεμε, σημαίνει ότι οι άνθρωποι είχαν σκαλίσει τα σπήλαια τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα (και πιθανώς από πολύ πριν). Τα πρώτα τέτοια σπίτια ήταν πιθανώς απλές σπηλιές, αλλά μέχρι τον 20ο αιώνα τα περισσότερα σπίτια (εκτός από αυτά σε μονούς κώνους) είχαν πέτρινα δωμάτια χτισμένα μπροστά από τις σπηλιές για να ζήσουν οι οικογένειες, ενώ τα σπήλαια μετατράπηκαν σε στάβλους και αποθήκες.

Το Γκιόρεμε ήταν ελάχιστα επισκέψιμο από τουρίστες μέχρι τη δεκαετία του 1970, αλλά μέχρι το 2000 είχε γίνει η τουριστική «πρωτεύουσα» της Καππαδοκίας. Ο τουρισμός έφερε πλούτο και καλύτερο βιοτικό επίπεδο στο χωριό, αλλά άλλαξε εντελώς όχι μόνο τη χρήση των παλιών κτηρίων μέσα σε αυτό, τα οποία σχεδόν όλα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, αλλά και τη ζωή των κατοίκων του χωριού.

Γκιόρεμε, το χωριό της Καππαδοκίας με τις παράξενες λίθους

Γκιόρεμε: Το χωριό της Καππαδοκίας
Υπαίθριο Μουσείο Γκιόρεμε

Εκτός από την πλούσια ιστορία του, το Γκιόρεμε είναι επίσης γνωστό για την εκπληκτική φυσική του ομορφιά. Οι «καμινάδες των νεράιδων», είναι ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα και διάβρωση για εκατομμύρια χρόνια.

Το τοπίο στο Γκιόρεμε χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, μερικώς διαβρωμένων, όπως οι περίφημοι παράξενοι λίθοι που αποτελούν και μια από τις μεγάλες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. Βράχοι ποικίλης σκληρότητας σχηματισμένοι από ηφαιστειακή τέφρα αποτελούν την καρδιά αυτού του τοπίου.

Σε πολλούς από αυτούς τους σχηματισμούς έχουν δημιουργηθεί σπίτια και επιχειρήσεις, και μερικοί έχουν μετατραπεί ακόμη και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Το τουριστικό Γκιόρεμε

Γκιόρεμε: Το χωριό της Καππαδοκίας

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Υπαίθριο Μουσείο Γκιόρεμε, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και διαθέτει πολλές εκκλησίες και μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα.

Το Υπαίθριο Μουσείο, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα καθώς διατηρεί μερικές από τις καλύτερες λαξευμένες στο βράχο, τοιχογραφημένες εκκλησίες για τις οποίες είναι γνωστή η Καππαδοκία. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές άλλες εκκλησίες, μέσα και γύρω από το ίδιο το χωριό.

Το Γκιόρεμε είναι γνωστό και για την «Κοιλάδα των Περιστεριών», την «Κοιλάδα των Ρόδων» και αρκετών άλλων.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουμε την ομορφιά του είναι η βόλτα με αερόστατο πάνω από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Ειδικότερα τις πρώτες πρωινές ώρες η θέα είναι εκπληκτική. Εκτός από τις βόλτες με αερόστατο, υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες για τους επισκέπτες όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, η ιππασία κ.ά.

Πηγές: unesco.org,el.wikipedia.org,en.wikipedia.org

Comments are closed.