Η Κρακοβία είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Hallstatt: Το πανέμορφο χωριό της Αυστρίας

Η διαδρομή με τον οδοντωτό μέσα από φωτογραφίες

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Η Κρακοβία χρονολογείται από τον έβδομο αιώνα. Ήταν η επίσημη πρωτεύουσα της Πολωνίας μέχρι το 1596 και παραδοσιακά, ένα από τα κορυφαία κέντρα της πολωνικής ακαδημαϊκής, οικονομικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής.
Αναμφισβήτητα είναι μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Ευρώπης.

Κάστρο του Βάβελ, Κρακοβία

Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και μια από τις παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της, στον ποταμό Βιστούλα. Το δυτικό τμήμα της πόλης, κατά μήκος της βόρειας και βορειοδυτικής πλευράς της, συνορεύει με την προστατευόμενη περιοχή και διεθνούς σημασίας, γνωστή ως «Bielańsko-Tyniecki Landscape Park».

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Κρακοβία, μία πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά

Κρακοβία, δρόμοι

Ως πρώην πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Κρακοβία έχει μία ενδιαφέρουσα πολιτιστική ιστορία. Η πόλη αρχικά ήταν ένα χωριουδάκι στο λόφο Βάβελ. Ένας έμπορος από την Κόρδοβα (σ.σ. ο Ibrahim Ibn Yakoub) την ανέφερε ως πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της Κεντρικής Ευρώπης το 985.

Με την ίδρυση νέων πανεπιστημίων και πολιτιστικών χώρων, κατά την εμφάνιση της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας το 1918, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Κρακοβία επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως σημαντικό εθνικό ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό κέντρο.

Κάστρο του Βάβελ, Κρακοβία

Το πιο εμβληματικό ορόσημο της πόλης είναι το «Κάστρο του Βάβελ», σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, με θέα στον ποταμό Βιστούλα. Το κάστρο ήταν η κατοικία των Πολωνών βασιλιάδων για αιώνες και τώρα λειτουργεί ως μουσείο, προβάλλοντας τη βασιλική κληρονομιά της χώρας. Το 1978, η Παλιά Πόλη με το «Κάστρο του Βάβελ» ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κρακοβία: Μία πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά

Η κεντρική της πλατεία (σ.σ. Rynek Główny) είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της πόλης. Στην πλατεία βρίσκονται και η εντυπωσιακή γοτθική εκκλησία, η βασιλική της Αγ. Μαρίας αλλά και η Αίθουσα Υφασμάτων (σ.σ. Cloth Hall), ένα πρώην εμπορικό κέντρο που χρονολογείται από την περίοδο της Αναγέννησης.

Εκτός από την πολιτιστική της κληρονομιά, η Κρακοβία είναι ένας κόμβος καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πόλη διαθέτει πολλά μουσεία και φιλοξενεί πολλά μουσικά φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

κρακοβιανό ομπβαζάνεκ

Η Κρακοβία φημίζεται και για τη γαστρονομία της. Τα πολωνικά ζυμαρικά (σ.σ. γνωστά ως Pierogi) είναι ένα παραδοσιακό πολωνικό πιάτο. Τα ζυμαρικά είναι γεμισμένα με αλμυρά ή γλυκά υλικά. Το κρακοβιανό «ομπβαζάνεκ» είναι επίσης διάσημο. Πρόκειται για ένα στρογγυλό, στριφτό ψωμί που πωλείται από πλανόδιους πωλητές σε όλη την πόλη, κάτι σαν το δικό μας σουσαμένιο κουλούρι.

Πηγές: visitkrakow.com, krakow.pl, en.wikipedia.org

Comments are closed.