Κισσός, το πανέμορφο ορεινό χωριό του Πηλίου με τα γραφικά μονοπάτια, τα πέτρινα σπίτια και την παρθένα φύση.
Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη
Η διαδρομή με τον οδοντωτό μέσα από φωτογραφίες |
Αλήθεια τι να γράψεις για αυτό το πανέμορφο χωριό του Πηλίου; Ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσεις για να περιγράψεις το κάλλος του και πώς μπορείς να περιγράψεις τις μυρωδιές από τα λουλούδια και το δάσος του;
Φτάνοντας στο χωριό, η μυρωδιά από τα δέντρα και τα λουλούδια μας έκανε να θυμηθούμε (σ.σ. για όσους ζούμε στις πόλεις) πως είναι το οξυγόνο (γέλια). Ο περίπατος μέσα στο χωριό ανάμεσα στα γραφικά μονοπάτια, τα πέτρινα σπίτια, την κεντρική πλατεία ήταν με μία λέξη καταπληκτικός ενώ η μαγευτική αμφιθεατρική θέα της θάλασσας, μας «έκοψε» την ανάσα.
Κισσός, το πανέμορφο χωριό του Πηλίου
Ο Κίσσος είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του Πηλίου, περίπου 50 χλμ από το Βόλο και 12 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο και τα Χάνια. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, σε υψόμετρο 660 μέτρων. Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε ένα παρθένο δάσος γεμάτο με καστανιές και οξιές. Πήρε την ονομασία του από τους κισσούς που αγκαλιάζουν σαν ένδυμα τα δέντρα.
Κεντρικό αξιοθέατο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, χτισμένη τον 17ο αιώνα. Ανακαινίστηκε το 1747 και πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική. Διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες από τον λαϊκό ζωγράφο, Γιάννη Παγώνη.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Στην πλατεία εκτός από την εκκλησία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα δέντρα και να ηρεμήσετε με την ομορφιά της φύσης.
Εκεί υπάρχει και η προτομή του Ρήγα Φεραίου καθώς ήταν δάσκαλος στην κοινότητα του Κισσού.
Αφού απολαύσετε τον καφέ σας, επιβάλλεται ένας περίπατος στο χωριό. Ανάμεσα στα πέτρινα καλντερίμια και τα σπίτια του χωριού (σ.σ. θα χρειαστείτε σίγουρα αθλητικά παπούτσια) οι καμέλιες, οι αμυγδαλιές και οι μανόλιες στολίζουν το χωριό με τα χρώματα και τα αρώματά τους όπως σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Οι κρήνες του χωριού με τα τρεχούμενα νερά, έρχονται να συμπληρώσουν την απόλυτη αρμονία της φύσης.
Ο Κισσός δεν έχει πολλά καταλύματα και τουριστικά μαγαζιά ωστόσο αυτά που βρίσκονται εκεί είναι ικανοποιητικά και με ευγενέστατους ανθρώπους. Οι κάτοικοι του χωριού είναι γύρω στους 300 και ασχολούνται με τη ξυλεία, τη γεωργία και τον τουρισμό.
Τέλος θα σταθείτε σίγουρα σε ένα από τα σημεία του χωριού όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε την μαγευτική θέα προς τη θάλασσα του Αιγαίου.
Λίγο πριν το τελείωμα του Κισσού, στο δρόμο προς την Τσαγκαράδα, συναντήσαμε έναν μικρό καταρράκτη μέσα στο δάσος. Το τοπίο μαγικό! Το τρεχούμενο νερό, σε συνδυασμό με τα πράσινο από τα δέντρα αλλά και τα βράχια, μας ταξίδεψαν σε μοναδικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.
Πηγές: el.wikipedia.org, aroundpelion.com
Comments are closed.