Γκίγκο, το πανάρχαιο φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Το Hitachi Seaside Park της Ιαπωνίας

Το μπαμπού και οι πολύτιμες χρήσεις του

Keukenhof: Ο κήπος της Ευρώπης

Το Γκίγκο (σ.σ. Ginkgo biloba) είναι το τελευταίο ζωντανό είδος της οικογένειας των Γκινγκοειδών στην τάξη των Γκινγκωδών, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια. Θεωρείται “ιερό” καθώς έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία στον Κομφουκισμό.

Το όνομα του δέντρου θεωρείται ως ανορθογραφία της ιαπωνικής προφοράς gin kyo που σημαίνει “ασημένιο βερίκοκο” και βρίσκεται στην κινεζική βιβλιογραφία βοτανολογίας. Ο εξερευνητής Ένγκελμπερτ Κάεμπφερ εισήγαγε για πρώτη φορά την ορθογραφία του ginkgo στο βιβλίο του “Amoenitatum Exoticarum”. Θεωρείται ότι μπορεί να έγραψε λάθος το «Ginkyo» ως «Ginkgo». Αυτό το ορθογραφικό λάθος συμπεριλήφθηκε από τον Κάρολο Λινναίο, βοτανολόγο και θεμελιωτή της διωνυμικής ονοματολογίας, στο βιβλίο του “Mantissa plantarum II” και επικράτησε ως το όνομα του γένους του δέντρου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Γκίγκο, το πανάρχαιο φυλλοβόλο δέντρο

Γκίγκο: Το πανάρχαιο φυλλοβόλο δέντρο

Το υπέροχο φυλλοβόλο δέντρο είναι πάντα όμορφο να το βλέπεις. Το καλοκαίρι πράσινο αλλά το φθινόπωρο είναι σαφώς πιο εντυπωσιακό καθώς λάμπει σα χρυσάφι.

Στην κανονική του μορφή, το Γκίγκο είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει έως και τα 50 μέτρα. Ο φλοιός έχει ένα όμορφο χρώμα, απαλό γκρι-καφέ, με βαθιές, διχαλώδεις κάθετες ράχες. Τα μικρότερα κλαδιά του είναι λεία, με πιο ανοιχτό χρώμα και μεγαλώνουν με ακανόνιστο τρόπο. Τα νεαρά κλαδιά έχουν μπουμπούκια στο σημείο όπου το φύλλο συναντά το κλαδί (όπως όλα τα δέντρα) και αυτοί οι οφθαλμοί αναπτύσσονται σε πολύ κοντούς βλαστούς που ονομάζονται «βλαστοί σπιρουνιών». Τα φύλλα αναπτύσσονται από αυτά τα “σπιρούνια” για πολλά χρόνια. Αυτό διατηρεί το δέντρο ασυνήθιστα φυλλώδες και πυκνό, με φύλλα παντού, και όχι μόνο στα άκρα των κλαδιών.

Τα φύλλα του δέντρου Ginkgo είναι εντελώς μοναδικά.

Γκίγκο: Το πανάρχαιο φυλλοβόλο δέντρο

Οι πλευρές τους είναι λείες και ίσιες, αλλά η εξωτερική άκρη τους είναι ακανόνιστη, με καμπυλωτούς κυματισμούς. Τα φύλλα την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν πλούσιο πράσινο χρώμα και το φθινόπωρο κιτρινίζουν ομοιόμορφα σε ολόκληρο το δέντρο, εκτός από μια λάμψη ελαφρώς ροζ-κίτρινου χρώματος που μερικές φορές φαίνεται στα εξωτερικά κλαδιά.

Πριν από εκατομμύρια χρόνια περίπου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής το γκίγκο εξαφανίστηκε από τη Βόρεια Αμερική και από την Ευρώπη. Σήμερα το συναντάμε κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας, αλλά και σε ναούς στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Πηγές:thetreecenter.com,ornamental-trees.co.uk,en.wikipedia.org

Comments are closed.