Δώδεκα διασκεδαστικές πληροφορίες για τις γάτες, αγαπημένα κατοικίδια πολλών ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης

Οι πιο αστείες και παιχνιδιάρικες ράτσες σκύλων

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι συνέπειές της

Οι μυστηριώδεις προσωπικότητες και η αξιολάτρευτη εμφάνισή τους έχουν καταστήσει τις γάτες ως ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια παγκοσμίως. Ίσως να νομίζετε ότι γνωρίζετε αρκετά για αυτές, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες μικρές, διασκεδαστικές λεπτομέρειες που πιθανότατα δεν έχετε ξανακούσει.

Γάτες: Δώδεκα διασκεδαστικές πληροφορίες

γάτες

Όσον αφορά στην ανάπτυξή τους, το πρώτο έτος της ζωής μιας γάτας είναι ίσο με τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια μιας ανθρώπινης ζωής. Μετά το δεύτερο έτος, μια γάτα είναι είκοσι πέντε ετών σε ανθρώπινα χρόνια. Και μετά από αυτό, κάθε έτος της ζωής μιας γάτας ισοδυναμεί με επτά περίπου ανθρώπινα χρόνια.

Οι γάτες μπορούν να περιστρέψουν τα αφτιά τους κατά 180 μοίρες.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η ακοή μιας γάτας είναι τουλάχιστον πέντε φορές πιο έντονη από εκείνη ενός ενήλικου ανθρώπου.

Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν βλεφαρίδες.

Πέντε δάχτυλα σε κάθε μπροστινό πόδι έχουν συνήθως οι γάτες, αλλά μόνο τέσσερα στα πίσω. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να έχουν επιπλέον δάχτυλα. Η γάτα με τα περισσότερα δάχτυλα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είχε τριάντα δύο – οκτώ σε κάθε πατούσα!

Το 2004, Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο γάτας στην Κύπρο, ηλικίας 9.500 ετών. Αυτό την καθιστά την παλαιότερη οικόσιτη γάτα που μας είναι γνωστή έως τώρα και καταρρίπτει τον μύθο πως οι Αιγύπτιοι εξημέρωσαν τις γάτες, αφού αυτός ο τάφος ξεπερνά τα αιγυπτιακά ευρήματα κατά 4.000 χρόνια.

Οι οικόσιτες γάτες περνούν περίπου το 70% της ημέρας τους ρίχνοντάς το στον ύπνο. Και το 15% στην προσωπική τους περιποίηση!

Μια γάτα  – ο Σταμπς – ήταν ο υποτιθέμενος δήμαρχος μιας πόλης της Αλάσκα για 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα βέβαια η Talkeetna δεν είναι πόλη αλλά περιοχή της Αλάσκα, οπότε δεν έχει δήμαρχο. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι της περιοχής αυτόν τον πορτοκαλί γάτο αναγνώριζαν ως δήμαρχο γιατί δεν ήθελαν κανέναν άλλο.

Η πλουσιότερη γάτα στον κόσμο, σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες, ήταν ο Μπλάκι. Όταν ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πέθανε, αρνήθηκε να συμπεριλάβει την οικογένειά του στη διαθήκη του. Αντ΄ αυτού, έδωσε την επτά εκατομμυρίων περιουσία του στον Μπλάκι.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, όταν πέθαιναν οι γάτες τους, ξύριζαν τα φρύδια τους σε ένδειξη πένθους. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Αρχαίας Ιστορίας, ο Ηρόδοτος έγραψε το 440π.Χ. πως όταν η γάτα μιας οικογένειας πέθαινε στην αρχαία Αίγυπτο, όλα τα μέλη της οικογένειας έπρεπε να ξυρίσουν τα φρύδια τους.

Μπορεί να γνωρίζουμε πως οι γάτες είναι αρκετά γρήγορες αλλά είναι δύσκολο να φανταστούμε πως μπορούν να φτάσουν ταχύτητα έως και 48 χιλιόμετρα την ώρα. Με λίγα λόγια, είναι τόσο γρήγορες που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Γιουσέιν Μπολτ σε έναν αγώνα 200 μέτρων!

Η γηραιότερη γάτα στον κόσμο ήταν τριάντα οκτώ ετών. Ο Crème Puff γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1967 και έζησε μέχρι τις 6 Αυγούστου του 2005.

Πηγές: purina.com

Comments are closed.