Οι Final Act είναι ένα νέο ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα μέλη του συγκροτήματος μιλάνε στο umano για τη μουσική τους, τη ροκ και για τον νέο τους δίσκο. 

Οι Final Act μας συστήθηκαν επίσημα το 2016. Η νέα ροκ μπάντα γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις συμμετέχοντας σε event σε μεγάλες μουσικές σκηνές. Συνεργάστηκαν με μεγάλα ονόματα από το χώρο της μουσικής όπως οι Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Magic de Spell κ.ά. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά Η Διαδρομή, κυκλοφόρησε το 2016. Το Νοέμβριο του 2018 ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Ειμαρμένη, το οποίο περιέχει έξι τραγούδια.

Umano: Παιδιά, συστήστε μας επίσημα τους Final Act.

Ουσιαστικά οι Final Act δημιουργήθηκαν λίγο καιρό πριν αποφασίσουμε να γράψουμε τα πρώτα μας τραγούδια. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε την άνοιξη του 2016. Η μπάντα αποτελείται από τον Γιώργο Αλμπάνη στο μπάσο, τον Γιώργο Παππά στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Πάνο Περιβολάρη στη φωνή. Στα τύμπανα εναλλάσσονται δυο πολύ αγαπημένοι μας συνεργάτες, ο Δημήτρης Αιγινήτης και ο Τάσος Ναστουλης. Τους στίχους επιμελείται η Θάλεια Αντουλινάκη.

Η “βάση” μας είναι η Κόρινθος. Ζούμε και εργαζόμαστε στην επαρχία και αυτό δε το αλλάζουμε με τίποτα! Πιο χαλαροί ρυθμοί, πιο μικρές οι αποστάσεις, περισσότερος χρόνος για μουσική!

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Final Act… η τελευταία πράξη δηλαδή. Γιατί ονομάσατε έτσι το συγκρότημα;

Final Act = Τελευταία ή τελική πράξη. Ο καθένας μας έχει συμμετάσχει σε αρκετές μπάντες και μάλιστα σε διαφορετικά μουσικά είδη. Όταν, λοιπόν, δημιουργήθηκαν οι Final Act, η «ευχή» ήταν να είναι η μπάντα που θα δώσουμε όλη μας την ενέργεια και το πάθος.

Να είναι η διαδρομή των Final Act η τελική μας πράξη. 

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Ποια ήταν η πρώτη σας μουσική «ευκαιρία» σαν μπάντα; 

Η πρώτη μας μουσική ευκαιρία ήταν σίγουρα η συμμετοχή μας στη ραδιοφωνική εκπομπή της EΡT, Sessions by Ροκ Συναναστροφές του Πάνου Χρυσοστόμου, στο δεύτερο πρόγραμμα. Ηχογραφήσαμε ζωντανά στο στούντιο της ΕΡΤ τα πρώτα μας τραγούδια αλλά και κάποιες «πειραγμένες» διασκευές. Είχαμε την τιμή, μάλιστα, να είμαστε η πρώτη μπάντα που έκανε ποδαρικό σε αυτό το project.

Umano: Είσαστε ένα νέο συγκρότημα και βλέπω συνεργασίες με μεγάλα ονόματα όπως οι Γ.Μηλιώκας, Γ.Γιοκαρίνης, Φ.Πλιάτσικας, Λ.Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Όταν αγαπάς πολύ αυτό που κανείς, όταν βρίσκεις το χρόνο να δουλέψεις σκληρά ακόμα και όταν αυτός δεν υπάρχει – και φυσικά όταν θέλεις κάτι πολύ – όλα έρχονται σαν φυσική συνέχεια.

Umano: Σαν ροκ συγκρότημα που είσαστε, θέλω τη γνώμη σας για τη ροκ μουσική. Πιστεύετε πως χάνεται;

Η ροκ μουσική παγκοσμίως έχει περάσει από μεγάλες περιόδους άνθησης, δόξας, αμφισβήτησης και πτώσης. Όποια εποχή όμως και να πάρεις, πάντα ο ηλεκτρισμός της ροκ λειτουργεί σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Φαντάσου τις καλοκαιρινές «έντεχνες» συναυλίες στην Ελλάδα να μη ροκάρουν! Θα ήταν μια σούπα.

Το ροκ δεν πεθαίνει με τίποτα.

Ακούμε πολύ μουσική, από αρκετά είδη μπορούμε να πούμε. Ο ηλεκτρισμός όμως και η ενέργεια της ροκ λειτουργεί καταλυτικά για εμάς. Δεν παίζουμε μουσική από μόδα, παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε.

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Στίχους και μουσική γράφεται οι ίδιοι; 

Μουσική γράφουμε ή όλοι μαζί ή μεμονωμένα. Στην πρώτο μας άλμπουμ γράψαμε στίχους στα τρία από τα έξι τραγούδια. Στα υπόλοιπα τρία – όπως και τα έξι του καινούργιου μας άλμπουμ – τους στίχους υπογράφει η Θάλεια Αντουλινάκη που ουσιαστικά είναι το τέταρτο μέλος των Final Act.

Umano: Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Έμπνευσή μας είναι η ίδια η ζωή. Τα θέματα των τραγουδιών μας είναι το απόσταγμα των συζητήσεων που γίνονται στις παρέες. Γράφουμε για το σήμερα. Έτσι κι αλλιώς, η μουσική «ακολουθεί» την εποχή της. Φαντάσου να μιλούσαμε για «απευθείας αναθέσεις» ή για την κρίση την οικονομική, των αξιών κτλ. Τη «χρυσή» εποχή της Αθήνας 2004. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μιλάμε για θέματα όπως η φιλία, ο έρωτας και, γενικότερα, οι ανθρώπινες σχέσεις.

Umano: Να έρθουμε στο νέο σας άλμπουμ, Ειμαρμένη. Είναι η δεύτερη προσωπική σας δουλειά;

Ναι, η δεύτερη προσωπική μας δουλειά έχει τον τίτλο Ειμαρμένη. Ο προπομπός της Ειμαρμένης ήταν το digital single Άυλος που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν το άλμπουμ Διαδρομή που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2016. Τώρα που το λέμε και οι τρεις κυκλοφορίες έγιναν τέλη Νοεμβρίου! Να το δούμε αυτό αν σημαίνει κάτι (γέλια)!

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Τι σημαίνει ο τίτλος Ειμαρμένη;

Η Ειμαρμένη είναι η αναπότρεπτη μοίρα, το πεπρωμένο. Έχουν συμβεί αρκετά γεγονότα στην πορεία αυτών των δυο ετών που μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι, τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή…

Umano: Έχουν κυκλοφορήσει έξι τραγούδια και το 2019 θα κυκλοφορήσουν άλλα τέσσερα;

Περνάμε μια περίοδο δημιουργικής έκρηξης. Στην αρχή θέλαμε να κυκλοφορήσουμε ένα ep με τέσσερα τραγούδια. Τα τέσσερα όμως έχουν γίνει δεκατέσσερα. Έτσι, είπαμε σε πρώτο χρόνο να κυκλοφορήσουμε τα έξι τραγούδια. Μετά το Πάσχα θα κυκλοφορήσουν και τα υπόλοιπα τέσσερα σε digital μορφή.

Με το καλό, το φθινόπωρο του 2019, να γίνουν όλα τα τραγούδια ένα όμορφο βινύλιο.

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Ποιο τραγούδι από το νέο σας άλμπουμ μας προτείνετε να ακούσουμε οπωσδήποτε;

Σίγουρα θέλουμε να ακουστούν όλα τα τραγούδια της Ειμαρμένης αλλά και της Διαδρομής!

Πάνος Περιβολάρης: Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα, ίσως είναι Ο χορός Επιστροφής. Σηματοδοτεί την επιστροφή μας στο στούντιο μέσα από μια διαφορετική και ίσως πιο ώριμη ματιά.

Γιώργος Αλμπάνης: Θα συμφωνήσω και εγώ. Ο χορός Επιστροφής είναι ένα από τα τραγούδια που έχω πιάσει τον εαυτό μου να το ακούω σε επανάληψη. Θυμάμαι πόσο μας είχε συνεπάρει όταν το γράφαμε στο στούντιο. Ήταν σα να μας περίμενε!

Θάλεια Αντουλινάκη: Πράγματι είναι δύσκολο να διαλέξω ένα τραγούδι… Είναι όλα εξίσου σημαντικά για εμένα. Ωστόσο, θα ξεχώριζα με μικρή διαφορά από τα υπόλοιπα το Έντεχνος Οργασμός! Εμμέσως πλην σαφώς, περιγράφει το σημερινό καθεστώς του ραδιοφώνου με τις γνωστές «λίστες», τις ιδιαίτερες αδυναμίες σε «έντεχνα» όπως θέλουν να λένε ακούσματα και σε γνωστούς μουσικούς παραγωγούς, που αγνοούν και κοστολογούν τους νέους δημιουργούς. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό δε διστάζει να μας προβληματίσει αλλά και να μας διασκεδάσει! Αυτό εξάλλου είναι το ροκ!!

Γιώργος Παππάς: Από το άλμπουμ Ειμαρμένη αν έπρεπε να διαλέξω ένα, αυτό μάλλον θα ήταν η Αράχνη. Όταν το ακούς για πρώτη φορά νομίζεις ότι είναι ένα τραγούδι που μιλάει για έναν εγκλωβισμένο έρωτα. Είναι όμως κάτι πιο βαθύ. Μιλάει για τα ανθρώπινα πάθη στα οποία πολλές φορές παραδινόμαστε. Έτσι και αλλιώς, η ζωή χωρίς πάθη είναι σαν ένα ανάλατο πιάτο φαγητό.

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει μία μπάντα στις μέρες μας και πόσο δύσκολο είναι τα μέλη να μείνουν ενωμένα; 

Η πρώτη μεγάλη και αντικειμενική δυσκολία είναι σίγουρα ότι πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες ανάμεσα σε τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες. Επίσης, πρέπει η κάθε μπάντα να θέσει συγκεκριμένους στόχους και να δουλέψει πάνω σε αυτούς.

Για να αντέξει μια μπάντα πρέπει τα μέλη να δώσουν τη ψυχή τους και κάτι ακόμα – που συνήθως δε φτάνει. Χρόνο!

Final Act: Το ροκ συγκρότημα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Umano: Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε και γιατί;

Μέσα σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με σπουδαίους καλλιτέχνες. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί ακόμα που όμως, αν ξεκινήσουμε να λέμε ονόματα, είτε ελληνικά είτε ξένα, θα τελειώσουμε αύριο (γέλια). Μέσα από τις συνεργασίες, πολλές φορές έχουν προκύψει διαμάντια. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε και να μεγαλώσουμε αυτό τον κύκλο συνεργασιών. 

Umano: Υπάρχουν δήθεν στη μουσική; Πώς τους ξεχωρίζουμε (γέλια); 

Τώρα άνοιξες μεγάλο θέμα. Έχουμε πήξει στους δήθεν! Σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι υπεράνω όλων. Είναι στενόμυαλοι, σνομπ και οι περισσότεροι δεν παραδέχονται ότι γνωρίζουν κάποιους καλλιτέχνες. Το χειρότερό τους; Ακούν αυστηρά μόνο ένα είδος μουσικής.

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Από σχέδια άλλο τίποτα! Κατ’ αρχήν θέλουμε να οργώσουμε την επαρχία, να ηχογραφήσουμε τα επόμενα τέσσερα τραγούδια και, φυσικά, να κυκλοφορήσει το βινύλιο μας το φθινόπωρο! Λογικά, πάλι τέλος Νοεμβρίου θα βγει (γέλια). Όσον αφορά τα μέχρι τώρα προγραμματισμένα live, έχουμε Αθήνα, Λουτράκι, Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και προχωράμε…

Ακούστε τα νέα τραγούδια των Final Act: https://www.youtube.com/watch?v=wGnaoNlnKbk

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/o-xristos-kalogranis-apo-ta-gimna-kalwdia-sto-umano/ 
https://umano.gr/h-ekriktiki-georgia-twn-mple/ 
https://umano.gr/o-xainis-dimitris-apostolakis-sto-umano/
https://umano.gr/stathis-drogosis-enas-afthentikos-mousikos/

Comments are closed.