Το «Εθνικό πάρκο Ζάϊον» στη Γιούτα έχει μια μοναδική γεωγραφία και μια απίστευτη ποικιλία τοπίων, συμπεριλαμβανομένων φαραγγιών, βράχων και ποταμών.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Γκραντ Κάνυον: Το Μεγάλο Φαράγγι στην Αριζόνα

Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου

Emerald Lake: Μία πανέμορφη λίμνη στον Καναδά

Το «Εθνικό πάρκο Ζάϊον» βρίσκεται στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες στην πολιτεία της Γιούτα, κοντά στην πόλη Σπρινγκντέιλ. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αυτό το πάρκο καλύπτει μια έκταση άνω των 146.000 στρεμμάτων και έχει μία απίστευτη ποικιλία τοπίων. Θα συναντήσουμε βουνά, φαράγγια, μονόλιθους, ποτάμια, φαράγγια σχισμών και φυσικές καμάρες.

Εθνικό πάρκο Ζάιον στη Γιούτα

Στις τέσσερις ζώνες ζωής του πάρκου, έρημο, παρόχθιο, δάσος και δάσος κωνοφόρων, υπάρχουν πολυάριθμα είδη φυτών καθώς και 289 είδη πουλιών, 75 θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων 19 ειδών νυχτερίδας) και 32 ερπετών. Φιλοξενεί επίσης μια ποικιλία άγριας ζωής, όπως προβάτων μεγαλοκέρατων, ελαφιών και λιονταριών του βουνού.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Εθνικό πάρκο Ζάϊον και το ομώνυμο φαράγγι στη Γιούτα

Εθνικό πάρκο Ζάιον στη Γιούτα

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο «Εθνικό πάρκο Ζάϊον» είναι το ομώνυμο φαράγγι. Πρόκειται για ένα βαθύ και στενό φαράγγι, το οποίο έχει μήκος 15 μίλια και βάθος έως 800μ. Το φαράγγι «σκαλίστηκε» επί εκατομμύρια χρόνια από τον ποταμό «Virgin». Οι τοίχοι του φαραγγιού είναι κοκκινωποί και καστανοί ψαμμίτες Ναβάχο.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού ή να πάρουν ένα λεωφορείο για να εξερευνήσουν τη γραφική θέα του φαραγγιού.

Μία από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορίες στο φαράγγι Ζάϊον είναι το «Narrows», το οποίο περιλαμβάνει πεζοπορία στον ίδιο τον ποταμό και προσφέρει εκπληκτική θέα στα τείχη του.

«Angels Landing» στο Εθνικό πάρκο Ζάϊον

Εθνικό πάρκο Ζάιον στη Γιούτα

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο στο Εθνικό πάρκο Ζάϊον είναι το «Angels Landing», γνωστό παλαιότερα ως «Ναός του Αιόλου». Πρόκειται για ένα βραχώδη σχηματισμό, ύψους 1.488 ποδιών. Ένα διάσημο μονοπάτι που κόπηκε σε συμπαγή βράχο το 1926, οδηγεί στην κορυφή του «Angels Landing» και προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι Ζάϊον.

Η πεζοπορία στο «Angels Landing» είναι μια πρόκληση, αλλά η θέα από την κορυφή αξίζει τον κόπο. Περιλαμβάνει μια απότομη ανάβαση σε μια σειρά από ανατροπές και στη συνέχεια ένα στενό μονοπάτι κατά μήκος της κορυφογραμμής του σχηματισμού, με απότομους σχηματισμούς και στις δύο πλευρές.

«Emerald Pools» στο Εθνικό πάρκο Ζάϊον

Εθνικό πάρκο Ζάιον στη Γιούτα

Οι «πισίνες» Emerald είναι μια σειρά από τρεις πισίνες που συνδέονται με καταρράκτες και η πεζοπορία σε αυτές είναι σχετικά εύκολη.

Το μονοπάτι προς την κάτω πισίνα είναι αρκετά απλό, μήκους λίγο περισσότερο από μισό μίλι και ελίσσεται μέσα από τον παραποτάμιο βιότοπο κατά μήκος του πυθμένα του ποταμού, περνώντας ακόμη και κάτω από τους δύο καταρράκτες που προέρχονται από τη μεσαία πισίνα παραπάνω. Η μεσαία πισίνα είναι μακρύτερη και πιο απότομη. Το μονοπάτι της ανεβαίνει ψηλότερα στην πλαγιά, εξερευνώντας ένα ακόμη επίπεδο της εξαιρετικής πλωτής οδού του Ζάϊον. Η διαδρομή για την τρίτη πισίνα (σ.σ. την Άνω πισίνα) είναι σαφέστατα η πιο δύσκολη. Οι καταρράκτες εκεί είναι απότομοι και ισχυροί κατά τους μήνες απορροής.

Εθνικό πάρκο Ζάιον στη Γιούτα

Εκτός από τη φυσική του ομορφιά, το Εθνικό πάρκο Ζάϊον έχει επίσης μια πλούσια πολιτιστική ιστορία. Το πάρκο φιλοξενεί μια σειρά από αρχαία ερείπια και βράχων που παρέχουν πληροφορίες για τη ζωή των πρώτων κατοίκων της περιοχής που υπολογίζεται πως ξεκίνησε πριν από περίπου 8.000 χρόνια με μικρές οικογενειακές ομάδες ιθαγενών Αμερικανών.

Το Εθνικό πάρκο Ζάϊον είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πεζοπόρους, ορειβάτες και λάτρεις της υπαίθρου. Τα εκπληκτικά τοπία, οι απαιτητικές πεζοπορίες και η πλούσια πολιτιστική ιστορία του το καθιστούν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Πηγές: utah.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.