Δούναβης, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης όπου διασχίζει μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τον Μέλανα Δρυμό στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Τιτικάκα: Η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής

Οι οκτώ πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

Ο ποταμός Δούναβης είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς και γραφικούς ποταμούς της Ευρώπης, που διασχίζει δέκα διαφορετικές χώρες και αμέτρητες πόλεις και κωμοπόλεις. Τον συναντάμε και σε αρκετές χώρες και όπου και αν βρισκόμαστε, μία βόλτα κατά μήκος του ποταμού  ή με κάποιο πλοιάριο μέσα στα νερά του είναι πάντα ιδανική.

Δούναβης, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης

Δούναβης: Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Ευρώπη, μετά τον Βόλγα στη Ρωσία. Διασχίζει μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τον Μέλανα Δρυμό στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας μεγάλος και ιστορικά σημαντικός ποταμός, ήταν κάποτε σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και σήμερα συνδέει δέκα ευρωπαϊκές χώρες, διασχίζοντας τα εδάφη τους ή αποτελώντας σύνορο. Με καταγωγή από τη Γερμανία, ο Δούναβης ρέει νοτιοανατολικά για 2.850 km (1.770 μίλια), περνώντας ή συνορεύει με την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Δούναβης: Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς

Ανάμεσα στις πολλές πόλεις του ποταμού είναι τέσσερις πρωτεύουσες: η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Βελιγράδι και η Μπρατισλάβα. Η λεκάνη απορροής του ανέρχεται σε 817 000 km² και εκτείνεται σε εννέα ακόμη χώρες.

Το μεγαλύτερο ρεύμα του Δούναβη Breg υψώνεται στο Furtwangen im Schwarzwald, ενώ ο ποταμός φέρει το όνομά του από τη συμβολή των πηγών του στο Donaueschingen και μετά.

Από την αρχαιότητα, ο Δούναβης ήταν ένας παραδοσιακός εμπορικός δρόμος στην Ευρώπη.

Δούναβης: Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς

Σήμερα, 2.415 km (1.501 mi) του συνολικού μήκους του είναι πλωτά. Ο Δούναβης συνδέεται με τη Βόρεια Θάλασσα μέσω του καναλιού Ρήνου-Μάιν-Δούναβη, συνδέοντας τον Δούναβη στο Κέλχαϊμ με τον Μάιν στο Βαμβέργη. Ο ποταμός είναι επίσης σημαντική πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού.

Η λεκάνη απορροής του ποταμού Δούναβη φιλοξενεί είδη ψαριών όπως τούρνα, το λούτσο, το χούτσεν, το γατόψαρο Wels, το μπουρμπότ και το τάνγκο. Είναι επίσης το σπίτι μιας μεγάλης ποικιλίας κυπρίνου και οξύρρυγχου, καθώς και σολομού και πέστροφας. Μερικά είδη ευρυαλώνων ψαριών, όπως το ευρωπαϊκό λαβράκι, ο κέφαλος και το χέλι, κατοικούν στο Δέλτα του Δούναβη και στο κατώτερο τμήμα του ποταμού.

Πηγή: en.wikipedia.org

Comments are closed.