Ο Dimitri Kopsis, ένας νέος μουσικός που φέτος το καλοκαίρι θα κάνει την έναρξη στη συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου. Στα δεκαοκτώ του χρόνια έχει βγάλει δύο ιδιαιτέρως επιτυχημένα singles, το Lunatic και το Selves

Σε ηλικία μόλις δεκαεφτά ετών έγραψε το πρώτο του single με τίτλο Lunatic στο οποίο γράφει τους στίχους, τη μουσική και το ερμηνεύει ο ίδιος, μία μπαλάντα που κινείται στην εναλλακτική pop-rock σκηνή. Πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του Lunatic που άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, ο νέος δημιουργός Δημήτρης Κόψης κυκλοφορεί το δεύτερο digital single του με τίτλο Selves, στο οποίο υπογράφει ξανά τους στίχους και τη μουσική, στέλνοντας μέσα από τους στίχους του ένα δυνατό μήνυμα για το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου.

Umano: Δημήτρη πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;

Η ουσιαστική σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε στα χρόνια του γυμνασίου. Ανέκαθεν ονειρευόμουν να ασχοληθώ με τη μουσική αλλά η αφορμή και το ξεκίνημά μου ήταν η μέρα που είδα για πρώτη φορά κλασικό πιάνο στην αίθουσα μουσικής του καινούργιου μου σχολείου. Επιπλέον, περίπου την ίδια περίοδο, πήγα ένα ταξίδι στο Λονδίνο και βρέθηκα σε μία συναυλία στο Hyde Park -που φυσικά ήταν κάτι πολύ μεγαλειώδες και εντυπωσιακό για εμένα τότε- και έμεινα εντυπωσιασμένος από την ενέργεια των μουσικών και τη δύναμη του live. Από εκείνη την ημέρα όλη μου η σκέψη ήταν γύρω από τη μουσική.

Dimitri Kopsis, ένας νέος μουσικός
Φωτογραφίες: Γιάννης Μπουρνιάς

Umano: Υπήρξε κάποιος που σε βοήθησε στο ξεκίνημα σου; 

Με βοήθησε πολύ η κυρία Σταματάκη από την εταιρεία Prospero που είναι και η εταιρεία  παραγωγής μου και management. Πίστεψε πολύ σε μένα από την πρώτη μέρα που με άκουσε να τραγουδάω και μου άνοιξε το δρόμο της δισκογραφίας. Με σύστησε ουσιαστικά στο κοινό και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Umano: Δυστυχώς, η μουσική του σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό –στην πλειοψηφία της –  δε θα λέγαμε ότι μας έχει συνηθίσει σε τραγούδια με διαχρονικότητα που θα αφήσουν εποχή όπως παλιότερα. Οι περισσότεροι σημερινοί καλλιτέχνες προτιμούν τα τραγούδια μίας χρήσης απλά για την εμπορικότητα. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σε αυτό; Πώς μπορείτε εσείς οι νέοι καλλιτέχνες να κάνετε τη διαφορά; 

Πιστεύω πως η διαφορά στο τραγούδι προκύπτει από την ποιότητα στο στίχο και τη μουσική. Ανέκαθεν υπήρχαν τραγούδια τα οποία αγαπήθηκαν και άφησαν ιστορία, αλλά επίσης τραγούδια που δεν άντεξαν στον χρόνο καθώς δεν “εγκρίθηκαν” από το ευρύ κοινό. Επομένως, πιστεύω πως η ίδια κατάσταση επικρατεί και σήμερα. Τα τραγούδια δηλαδή που έχουμε αγαπήσει και έχουν αφήσει το στίγμα τους στην δισκογραφία, είναι αυτά που θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα. Αντίθετα, τα τραγούδια, με αποκλειστικό στόχο την εμπορικότητα, θα αποτελούν ακριβώς τραγούδια μίας χρήσης. Η διαφορά από τους νέους καλλιτέχνες μπορεί να επιτευχθεί με την ειλικρίνεια στην μουσική. Θεωρώ πως όταν κάποιος καλλιτέχνης δημιουργεί έχοντας ειλικρίνεια και σεβασμό στο έργο του, το αποτέλεσμα πάντα θα ξεχωρίζει.

Umano: Κυκλοφόρησες το πρώτο σου single Lunatic σε αρκετά νεαρή ηλικία, μόλις 17ετών. Για αρχή θέλω να σε ρωτήσω γιατί επέλεξες αγγλικό στίχο; Σκέφτεσαι να γράψεις και ελληνικό; 

Από μικρός μελετούσα ξένες γλώσσες και μου άρεσε πολύ να εκφράζομαι με αυτές. Τα αγγλικά είναι μία γλώσσα που αγαπώ πολύ, καθώς ήταν η πρώτη ξένη γλώσσα που διδάχθηκα και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με πολλούς από τους φίλους μου. Όσον αφορά τον ελληνικό στίχο, ήδη ετοιμάζω τα πρώτα τραγούδια. Αγαπώ πολύ τη γλωσσική ποικιλία στη μουσική, και πόσο μάλλον την ελληνική που είναι η γλώσσα που έμαθα να αισθάνομαι.

Umano: Ποια είναι τα μουσικά σου πρότυπα; Με ποιο είδος μουσικής σου αρέσει να καταπιάνεσαι; 

Τα μουσικά μου πρότυπα είναι αρκετά, με κυριότερους τον Ed Sheeran, την Αdele, την Sia και από την εγχώρια σκηνή την Νατάσσα Μποφίλιου και την Δήμητρα Γαλάνη.  Αγαπώ τα περισσότερα ήδη της μουσικής , αλλά το είδος που με εκφράζει περισσότερο είναι η διαχρονική διεθνής και εγχώρια Pop μουσική.

Umano: Το Lunatic είναι μία καλλιτεχνική σου ανησυχία σχετικά με μία ερασιτεχνική ταινία που γυρίστηκε στα Χανιά. Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα;

Η ομάδα παραγωγής της  μαθητικής αυτής ταινίας μου ανέθεσε να γράψω ένα τραγούδι με θέμα το friendzone. Ήμουν 16 χρονών τότε, μαθητής ακόμα και το θέμα ήταν για εμάς πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον, ήταν από τις πρώτες μου προσπάθειες σύνθεσης και ήμουν πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα και τις αντιδράσεις αυτών που το άκουσαν.

Umano: Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου τόσο για το στίχο όσο και για τη μουσική;

Πηγές έμπνευσής μου για το στίχο είναι κυρίως κοινωνικά θέματα που με κινητοποιούν σαν άνθρωπο αλλά και τα έντονα συναισθήματα. Φιλικά και ερωτικά. Όσον αφορά τη μουσική, πηγή έμπνευσης είναι τα καθημερινά μου ακούσματα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και από τα είδη της μουσικής που αγαπώ. Μπορεί για παράδειγμα να ακούσω κάτι στο δρόμο και να έχω την ανάγκη να το ολοκληρώσω μουσικά.

Umano: Περνάμε στο καινούριο σου single Selves, λίγο διαφορετικό από το πρώτο πιο έντονο και με πιο ψαγμένο στίχο. Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα; 

Το Selves” ασχολείται με ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα. Αυτό της προσωπικής ερωτικής ελευθερίας και έκφρασης που όσο και να φαίνεται αυτονόητο, για ορισμένους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο και στη περίπτωση του θέματος του “Selves” και καταστροφικό. Η αντίθεση αυτή της χαρούμενης μουσικής με τον βαρύ και στενάχωρο στίχο είναι ένα οξύμωρο σχήμα που τονίζει το αυτονόητο και θεμελιώδες δικαίωμα του να είσαι ο εαυτός σου.


Umano: Θα συνεργαστείς με την Νατάσα Μποφίλιου αυτό το καλοκαίρι. Πώς προέκυψε η συνεργασία; Θα πρέπει να πετάς στα ουράνια φαντάζομαι! 

Τη Νατάσσα Μποφίλιου αλλά και τους συνεργάτες της, το Θέμη Καραμουρατίδη και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τους σέβομαι και τους εκτιμώ απεριόριστα τόσο σαν καλλιτέχνες όσο και σαν ανθρώπους. Με τη Νατάσσα γνωριστήκαμε μέσω της Prospero. Της είμαι ευγνώμων για αυτήν την ευκαιρία που μου προσέφερε, για την εμπιστοσύνη της, καθώς και για όλες τις συμβουλές που μου έχει δώσει. Πραγματικά, πετάω στα ουράνια που θα κάνω το opening act στη συναυλία της, στη Δραπετσώνα στις 20 Ιουνίου.

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις το πρώτο σου album

Ναι, ετοιμάζω το πρώτο μου album και δουλεύω συνεχώς με τον βασικό συνεργάτη μου τον Αντώνη Παλαμάρη που έχει όλη την καλλιτεχνική επιμέλεια των μουσικών ηχογραφήσεων και εμφανίσεων. Επειδή φοιτώ στο Πανεπιστήμιο προσπαθώ να βρω χρόνο να συνδυάσω τις σπουδές μου με τη μουσική. Είναι και τα δύο αντικείμενα πολύ απαιτητικά και μοιράζω το χρόνο μου. Οπότε δεν μπορώ εκ των συνθηκών να κάνω πολλές live  εμφανίσεις. Παρ’ όλα αυτά θα εμφανιστώ στη σκηνή του ATHENS PRIDΕ στις 9 Ιουνίου, στις 20 Ιουνίου στη Δραπετσώνα στο πρώην θέατρο Λιπασμάτων όπου θα ανοίξω τη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου και στις 5 Ιουλίου θα συμμετέχω στη συναυλία της Angelika Dusk – Summer in the city στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Umano: Τι να περιμένουμε ότι θα δούμε από εσένα στο μέλλον; 

Θέλω να ελπίζω και εύχομαι να δείτε πολλή όμορφη μουσική και πολλές όμορφες συναυλίες.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/dimitris-ntaoulis-den-einai-to-paidi-thavma-alla-enas-axiologos-kallitexnis/ 
https://umano.gr/living-on-universal-denial-a-new-flame-has-come/  
https://umano.gr/littlestarrun-mia-sigxroni-joan-baez/ 
https://umano.gr/tosin-martyns-enas-mousikos-gematos-energeia-kai-pathos/
https://umano.gr/h-nea-talantouxa-tragoudopoios-despoina-leonti/

Comments are closed.