Οι Dilemma είναι μία πρωτότυπη και επιτυχημένα ανατρεπτική μπάντα της ελληνικής σκηνής, εξαιτίας της σύνθεσης οργάνων και ερμηνείας που προτείνουν.

Οι Dilemma αποτελούνται από την Πόπη Νταλαχάνη (φωνή, κιθάρες, keyboards, loops, σύνθεση) και από τον Σωτήρη Τράγκα (φωνή, tenor / soprano σαξόφωνο, keyboards, κρουστά, φυσαρμόνικες, στίχοι, σύνθεση). Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2009 και η μουσική τους έχει επιρροές από την κλασική, τη τζαζ, το art rock, τη folk, την ambient, το dark wave, την avant-garde.

Οι Dilemma είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και επιτυχημένα ανατρεπτικά σχήματα στην ελληνική σκηνή, εξαιτίας αυτής της σύνθεσης οργάνων και ερμηνείας που πρότειναν.

Στο έκτο κατά σειρά άλμπουμ των Dilemma, Η τέλεια Εξαφάνιση, συναντούν τη σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα  Αγγελάκη – Ρουκ. Μελοποιούν δώδεκα επιλεγμένα ποιήματα της σπουδαίας δημιουργού δίνοντας προτεραιότητα στον ποιητικό της λόγο. Παράλληλα, χρησιμοποιούν στιγμές αυτοσχεδιασμού, εμφανή λυρικά και πειραματικά στοιχεία. Αξίζει πραγματικά να το ακούσουμε.

Dilemma: Μία πρωτότυπη και ανατρεπτική μπάνταUmano: Dilemma… ωραίο όνομα. Πώς προέκυψε;

Όντως, εύηχη λέξη, με ελληνική ρίζα που ξαφνικά την είδαμε γραμμένη σε ένα άρθρο μίας εφημερίδας όταν βρισκόμασταν στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο. Έτσι, μας βρήκε το όνομά μας και το υιοθετήσαμε, μετά από αρκετό ψάξιμο.

Umano: Ποιο ακριβώς θα λέγατε ότι είναι το είδος της μουσικής σας;

Οι επιρροές που έχουμε γενικότερα είναι από την κλασική μουσική, την εναλλακτική ροκ, τη jazz, το new wave. Όλα αυτά τα περνάμε από το φίλτρο μας και φτιάχνουμε τη δική μας original μουσική.

Umano: Είστε από τις μπάντες που δίνουν μεγάλη προσοχή στο στίχο. Με τι θέματα καταπιάνεστε κυρίως; Τι σας εμπνέει;

Οι στίχοι των τραγουδιών μας έχουν να κάνουν με την αγάπη, τη μοναξιά, το θάνατο, την εγκατάλειψη, την κοινωνική αδικία και την καταπίεση από όπου και αν προέρχεται.

Μας εμπνέουν οι δυσκολίες και η χαρά της ζωής, η καθημερινότητα και καθετί που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον όπως, ένα μουσικό έργο, ένα βιβλίο, μία ταινία, μια ξεχωριστή κουβέντα, η επιστήμη, η ανθρώπινη μοίρα, το μεταφυσικό.

Umano: Ποια θεωρείτε κακώς κείμενα στην ελληνική μουσική;

Το ότι δεν προωθείται από την πλειονότητα των μέσων οτιδήποτε διαφορετικό και καινούργιο και παραμένει το κοινό στα ίδια χωρίς διάθεση για ψάξιμο.

Dilemma: Μία πρωτότυπη και ανατρεπτική μπάντα

Umano: Οι live εμφανίσεις σας είναι ιδιαίτερες και πρωτότυπες. Συνδυάζονται άλλες φορές με χορό και άλλες με ένα είδος θεάτρου. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα;

Οι εμφανίσεις μας χαρακτηρίζονται από την (απρόβλεπτη) εναλλαγή λυρισμού και αυτοσχεδιασμού. Πράγματι, δημιουργείται ένα πρωτότυπο μουσικό σύμπαν που αναπλάθεται σε κάθε ζωντανή μας εμφάνιση και  αρκετές φορές συνδυάζεται και με άλλες μορφές τέχνης, όπως εικαστικά, χορός, θέατρο, αναλόγως του project.

Το να  λειτουργούν ταυτόχρονα οι μορφές τέχνης και να αλληλεπιδρούν είναι κάτι που το επιδιώκουμε και μας εκφράζει.

Dilemma: Μία πρωτότυπη και ανατρεπτική μπάντα

Umano: Κυκλοφορεί το έκτο σας άλμπουμ σε ποίηση της κας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ. Πείτε μας δυο λόγια.

Το άλμπουμ μας με τον τίτλο Η Τέλεια Εξαφάνιση βασίζεται στη σύγχρονη μελοποίηση δώδεκα επιλεγμένων ποιημάτων της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ. Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με σεβασμό και αγάπη απέναντι στο έργο της, με πρωτότυπη μουσική και μία ιδιαίτερη προσέγγιση του ποιητικού της λόγου.

Είναι ένα άλμπουμ που καταγράφεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία για την σπουδαία μας ποιήτρια.


Umano: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την κα Αγγελάκη – Ρουκ;

Είχαμε την τύχη και την ευλογία να γνωριστούμε πριν δυο χρόνια και από την πρώτη μας επαφή και τη γνωριμία της με το έργο μας, έπεσε στο τραπέζι η κουβέντα για τη μελοποίηση κάποιων ποιημάτων της. Η ίδια το ήθελε πολύ, το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και συμμετείχε ενεργά κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ.

Umano: Η κα Αγγελάκη-Ρουκ είναι μία δυναμική ποιήτρια, πώς ήταν το «ταξίδι» μαζί της;

Μοναδικό και αξέχαστο και βεβαίως το ταξίδι συνεχίζεται.. Κάθε συνάντηση μαζί της είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία.

Νέο άλμπουμ των Dilemma σε ποίηση Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Umano: Ακούγοντας τα τραγούδια από το νέο σας άλμπουμ τα βρήκα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά, πραγματικά σαν να μας ταξιδεύουν σε νέους τόπους. Πώς καταφέρατε και βγήκε ένα τόσο αρμονικό αποτέλεσμα;

Με πολλή δουλειά και πολλή μελέτη. Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα και το χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που οι πρώτες εντυπώσεις από την ακρόαση του άλμπουμ και τις παρουσιάσεις του είναι τόσο θετικές. Είναι ενθαρρυντικό για μας.

Umano: Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε από το δίσκο και γιατί;

Για την Πόπη ξεχωρίζει «Η Νομοτέλεια των δακρύων» και για τον Σωτήρη «Ο Μαύρος Άγγελος» – και τα δύο δημιουργούν στον καθένα μας χωριστά πολύ έντονα συναισθήματα.

Dilemma: Μία πρωτότυπη και ανατρεπτική μπάνταUmano: Έχετε και οι δύο μία μακρά πορεία στην μουσική. Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουμε καταλήξει στο ότι πάνω απ’ όλα για μας είναι η δημιουργία και η αναζήτηση.  Συνεχίζουμε να δημιουργούμε μουσική, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις. Να ικανοποιεί πρώτα απ’ όλα εμάς και μετά φυσικά να την μοιραζόμαστε με τον κόσμο. 

Έχοντας στο ενεργητικό μας έξι ολοκληρωμένα άλμπουμ νιώθουμε πολύ περήφανοι για το καθένα από αυτά ξεχωριστά.

Umano: Τι πιστεύετε πώς ζητάει το κοινό στην Ελλάδα, την ποιότητα ή το εμπορικό;

Εμπορικό δεν σημαίνει απαραίτητα και μη ποιοτικό, αν και είναι μεγάλη κουβέντα όλο αυτό. Το κοινό στην Ελλάδα έχουμε την αίσθηση ότι παρακολουθεί περισσότερο την αναγνωρισιμότητα. Βέβαια, έχει σημασία και για ποιο κοινό μιλάμε. Εμείς για παράδειγμα δεν γράφουμε μουσικά έργα κατά παραγγελία για κάποιο ακροατήριο,  απευθυνόμαστε σε όλα τα ακροατήρια.

Umano: Τελικά ποια είναι Η τέλεια Εξαφάνιση για εσάς;

Το πέρασμα σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο με ευρηματικούς και ευφάνταστους ανθρώπους, με αγάπη και ελευθερία, σε έναν κόσμο που η μουσική αναζητά τα βαθύτερα αίτια της ύπαρξης, σε έναν κόσμο που δεν σε αποσπά από τη δημιουργία.

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πού θα σας δούμε;

Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι οι ζωντανές μας εμφανίσεις σε Ελλάδα. Σχεδιάζουμε επαρχία και εξωτερικό και γενικότερα το ταξίδι της μουσικής  μας παντού. Επίσης, προετοιμάζουμε ένα project με τη συνεργασία και αλληλεπίδραση κι άλλων μορφών τέχνης (λογοτεχνία / θέατρο / εικαστικά). Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε διάφορες ιδέες για το επόμενο 7ο άλμπουμ. Αν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.

* Για τις εμφανίσεις των Dilemma επισκεφτείτε το site www.thedilemmaband.gr

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/starwound-ena-sigkrotima-me-ixous-jazz-rock/ 
https://umano.gr/o-polytalantos-stavros-siolas-sto-umano/
https://umano.gr/o-xristos-kalogranis-apo-ta-gimna-kalwdia-sto-umano/ 
https://umano.gr/afroditi-manou-h-agapimeni-tragoudistria-mias-allis-epoxis/

Comments are closed.