Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς και γενικότερα, τη ψυχοσύνθεση μας. Τι συμβολίζουν το κόκκινο, το μπλε, το καφέ, το μαύρο κ.ά.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Πώς να πραγματοποιήσουμε τις ευχές μας!

Ο διαλογισμός και οι πρακτικές του

Συμβουλές για να έχουμε λεφτά στο πορτοφόλι μας

Η φύση αλλά και το περιβάλλον όλο γύρω μας είναι πλημμυρισμένο από χρώματα και το καθένα από αυτά έχει τη δική του σημασία. Μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση ή να μας ρίξει, να μας ενθουσιάσει ή να περάσει αδιάφορο.

Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένα χρώματα χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ορισμένα στιγμιότυπα ή αντικείμενα, όπως για παράδειγμα το πράσινο στους σχολικούς πίνακες ως ιδανικό χρώμα συγκέντρωσης και ηρεμίας ή το κόκκινο από τις περισσότερες εταιρείες marketing ως το απόλυτο χρώμα για να αιχμαλωτίσεις μια ματιά και να τραβήξεις την προσοχή. Χρώματα χρησιμοποιούν και οι ψυχολόγοι για να κατανοήσουν καλύτερα την ψυχοσύνθεση μας.

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Μαύρο

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Μαύρο

Συμβολίζει το σκοτάδι, το φόβο, τη θλίψη και το πένθος. Παρ’ όλα αυτά – για τους λάτρεις του, που δεν είναι και λίγοι – δείχνει άτομα σταθερά και μετρημένα, πειθαρχημένα, με έντονο αυτοέλεγχο και αυτάρκη. Είναι άνθρωποι μυστικοπαθείς και εσωστρεφείς, πράγμα που τους οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση.

Μπλε

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Μπλε

Το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, έτσι τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι. Το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις συμβολίζει την ηρεμία και τη χαλάρωση, την περισυλλογή και τη λογική και καθαρή σκέψη. Θεωρείται ισχυρό ηρεμιστικό και σε πολλούς χώρους χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό. Προσφέρει ξεκούραση και “δροσιά”, αρμονία και ελπίδα. Στις πιο σκούρες του αποχρώσεις συμβολίζει επιπλέον τη σοβαρότητα, τη γνώση και τη μελαγχολία. Το προτιμούν άτομα υπεύθυνα, προστατευτικά, σοβαρά και συγκρατημένα.

Κίτρινο

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Κίτρινο

Το χρώμα του ήλιου συμβολίζει τη χαρά, την καθαρή σκέψη, το ελεύθερο πνεύμα, την ευτυχία. Είναι ζεστό και δείχνει σοφία, έντονη διαίσθηση, ηρεμία και διαύγεια σκέψης. Θεωρείται αντικαταθλιπτικό και όσοι το προτιμούν είναι άνθρωποι αισιόδοξοι, χαρούμενοι αλλά προσγειωμένοι και μετρημένοι.

Καφέ

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Καφέ

Συμβολίζει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία, την αυτοσυγκράτηση και την ικανότητα της πειθούς. Από την άλλη συμβολίζει την προτίμηση στα υλικά αγαθά, τον έντονο εγωισμό και τη μεροληψία. Οι άνθρωποι που το επιλέγουν πατάνε γερά στη γη και δείχνουν αποστροφή για κάθε τι παρορμητικό και αυθόρμητο, είναι όμως πρακτικοί και αφοσιωμένοι σε πρόσωπα και πράγματα, καθώς και πολύ έξυπνοι σε οικονομικά ζητήματα.

Λευκό

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Λευκό

Το χρώμα της απόλυτης τελειότητας. Συμβολίζει την αρμονία, την τιμιότητα, την καθαρή ψυχή και πνεύμα, την αθωότητα, τη νεότητα, το φως. Τα άτομα που το επιλέγουν χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία, καθαρή σκέψη και αγάπη για τη ζωή, είναι πιστά και δυναμικά, επιζητούν την ενότητα και την αλήθεια.

Κόκκινο

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Κόκκινο

Συμβολίζει κατά κύριο λόγο την αγάπη, το πάθος, την ένταση, την διάθεση για ζωή, τη φιλοδοξία, την επανάσταση. Είναι το χρώμα της φωτιάς και του αίματος. Απ΄ την άλλη συμβολίζει τον κίνδυνο και την επιθετικότητα, τον πειρασμό αλλά και τον εκνευρισμό. Όσοι το προτιμούν είναι σίγουρα άνθρωποι δραστήριοι, με έντονη προσωπικότητα και ηγετικές τάσεις.

Γκρι

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Γκρι

Συμβολίζει την ψυχρή, σκληρή στάση απέναντι στη ζωή, την έλλειψη φαντασίας, την αποστασιοποίηση και τη σοβαρότητα. Δείχνει ανθρώπους διακριτικούς και έξυπνους αλλά με έλλειψη δημιουργικότητας και μοναχικούς. Είναι όμως απόλυτα ειλικρινείς και με ξεκάθαρο λόγο.

Πράσινο

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Πράσινο

Συμβολίζει την αρμονία, την ανιδιοτέλεια, την ελπίδα, τη ζωή, τη δημιουργία, τη γονιμότητα. Είναι ένα σύμβολο της φύσης γενικά, της καλής ζωής, της υγείας και της ειρήνης. Έχει θεραπευτική δύναμη και καταπραΰνει σώμα και πνεύμα. Δείχνει κοινωνικότητα και ευαισθησία και οι άνθρωποι που το προτιμούν είναι άτομα ισορροπημένα, με αγάπη για την οικογένεια αλλά και την κοινωνική προσφορά.

Μοβ

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς - Μοβ

Χρώμα που συμβολίζει το πνεύμα και τον οραματισμό, το μυστήριο και το ανεξερεύνητο, τη νοσταλγία και την υψηλή ευφυΐα. Στις πολύ σκούρες του αποχρώσεις δείχνει μελαγχολία και εσωστρέφεια. Τα άτομα που το χρησιμοποιούν είναι κατά κύριο λόγο ήρεμα, γλυκά, εσωστρεφή και πνευματώδη, με έντονες ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον, ταπεινά, με τάσεις αυτοθυσίας και έντονο το στοιχείο της δικαιοσύνης.

Comments are closed.