Εξαιτίας των ημερών που διανύουμε, το umano.gr, διάλεξε μία λίστα με δεκαπέντε μελαγχολικά τραγούδια που εκφράζουν τη θλίψη και τον πόνο που διακατέχει όλους μας για τις φωτιές στην Ελλάδα.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Στο ίδιο έργο θεατές

Δική σου η ευθύνη για ότι και αν συμβεί

Τι είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών;

Πολλές φορές τα λόγια δε μπορούν να εκφράσουν όλα όσα θα μπορούσε να πει ένας στίχος ή μία μουσική… μία μελαγχολία και ένα στενάχωρο «γιατί». Το umano.gr, διάλεξε μία λίστα με δεκαπέντε μελαγχολικά τραγούδια που εκφράζουν τη θλίψη και τον πόνο που διακατέχει όλους μας για τις φωτιές στην Ελλάδα.

Δεκαπέντε μελαγχολικά τραγούδια

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

1. Διάφανα Κρίνα – Σε μία γη που ανατέλλει


Στίχοι: Θάνος Ανεστόπουλος
Μουσική: Διάφανα Κρίνα

“Αν Θεία Μοίρα σου ανοίγει πληγές, άσε τον ήλιο να μπει από τις ραγισματιές. Γείρε στον ώμο μου, βγάλε φτερά, θα μας πάρει ο ουρανός πιο μακριά, σε μία γη που ανατέλλει…”

2. Ορφέας Περίδης – Αχ να σε δω


Στίχοι / Μουσική: Ορφέας Περίδης

“Μία σφαίρα υγρή γύρω απ’ τη γη, μια ουράνια δεξαμενή, εκεί που λούζονται οι ψυχές, πριν να χαθούν στο σύμπαν, με ένα πήδο ένα πρωί να μπω με μια βουτιά εκεί απ’ τον βυθό, απ’ τον πάτο να δω τα πάνω κάτω, να βρω όλα τα χαμένα, ίσως να βρω και εσένα…”

3. Παύλος Σιδηρόπουλος – Κάποτε θα έρθουν να σου πουν 


Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

“…Και όταν θα έρθουν οι καιροί που θα έχει σβήσει το κερί στην καταιγίδα. Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.”

4. Νικόλας Άσιμος – Μπαγάσας


Στίχοι / Μουσική: Νικόλας Άσιμος

“ Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω! Κάνε πάσα καμιά ματιά και χάμω. Εκεί που κοιμάσαι και αρμενίζεις, ξάφνου αστράφτεις και μπουμπουνίζεις και ότι σου ‘ρθει κατεβάζεις, μη θαρρείς πως με ταράζεις…”

5. Βασίλης Λέκκας – Η μπαλάντα του ούρι (Αχ! Ουρανέ)


Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

“Ουρανέ, όχι δε θα πω το ναι, ουρανέ, φίλε μακρινέ. Πώς να δεχτώ άλλης αγκαλιάς τη στοργή; Πώς να δεχτώ; Μάνα μου είναι η γη. Πώς να αρνηθώ της ζωής το φως το ξανθό; Αχ! Ουρανέ, πόνε μακρινέ…”

6. Σωτηρία Μπέλλου – Μην κλαις


Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Μουσική: Ηλίας Ανδριανόπουλος

“ Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει, εμείς που ζήσαμε φτωχοί, του κόσμου η βροχή δε μας πειράζει, εμείς που ζούμε μοναχοί. Τα σπίτια είναι χαμηλά, σαν έρημοι στρατώνες, τα καλοκαίρια μας μικρά και ατέλειωτοι οι χειμώνες…”

7. Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Βρέχει στην φτωχογειτονιά


Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

“Οι συμφορές αμέτρητες, δεν έχει ο κόσμος άλλες, φεύγουν οι μέρες μου βαριά σαν της βροχής τις στάλες. Αχ ψεύτη και άδικε ντουνιά που άναψες τον καημό μου, είσαι μικρός και δε χωράς τον αναστεναγμό μου.”

8. Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Οδός Ελλήνων


Στίχοι: Γιαννόπουλος Βασίλης
Μουσική: Κροκίδης  Χριστόφορος

“Οδός Ελλήνων, οδός εκείνων, οδός απόντων υπεύθυνων. Οδός του πάθους, οδός του λάθους, οδός του ύψους και του βάθους…”

9. Μαρία Φαραντούρη – Ο εφιάλτης της Περσεφόνης


Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

“ Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα και έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο…”

10. Γιώργος Νταλάρας – Το τελευταίο αντίο


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής

“Το τελευταίο αντίο μου το ‘πες σε ένα πλοίο, πριν φύγεις για ένα κόσμο ξένο και μακρινό. Εκεί που θα σου λείπει κάθε χαρά και λύπη και αγέρας θα έχεις γίνει σε ένα μικρό στενό…”

11. Δημήτρης Μητροπάνος – Η εθνική μας μοναξιά


Στίχοι: Φίλιππος Γράψας
Μουσική: Μάριος Τόκας

“ Εδώ που μάθανε τα μάτια μας να κλαίνε, που συνηθίσαμε σε κάλπικους καιρούς, εδώ θα μείνουμε γιατί έχουμε και λέμε… ένα φιλότιμο και λόγους σοβαρούς…”

12. Γιώργος Νταλάρας – Παραπονεμένα λόγια


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

“Το σεργιάνι μας στον κόσμο ήταν δέκα μέτρα γης. Όσο πιάνει ένα σπίτι και ο τοίχος μιας αυλής. Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας γιατί το άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας.”

13. Γιώργος Νταλάρας – Μάνα μου Ελλάς


Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

“Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα, είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού. Ελλάδα, Ελλάδα, μάνα του καημού…”

14. Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης – Άντε να σταθώ στα πόδια μου


Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας
Μουσική: Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

“Άντε να σταθώ στα πόδια μου, μετά από τόσα χτυπήματα, έχω ξεχάσει τα βήματα, μα δε με παίρνει να πω δε μπορώ, πρέπει να μπω στο χορό…”

15. Αλκίνοος Ιωαννίδης – Εις μνήμην 


Στίχοι / Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης

“ Χρόνος που γιατρεύει και ζωή που γδέρνει, όλα που τα φέρνει και όλα τα ζητά. Ανθισμένα δέντρα θα ξαναβρεθούμε στης ζωής το φως…”

(κεντρική φωτογραφία: By Badseed [GFDL (httpwww.gnu.orgcopyleftfdl.html) or CC-BY-SA-3.0 httpcreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons)

Comments are closed.