Αθήνα, η πόλη με τα χίλια πρόσωπα, η πόλη που δύσκολα θα βαρεθείς. Μία πόλη που όσο την κατηγορείς άλλα τόσο τη λατρεύεις.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή

Μετέωρα: Το επιβλητικό γεωλογικό φαινόμενο

Το Πράσινο Ακρωτήρι της Δυτικής Αφρικής

Δεν είναι ο αρχαίος και πλούσιος πολιτισμός αυτής της πόλης, οι καλόκαρδοι και οξύθυμοι άνθρωποί της, τα πάρκα, οι πλατείες, οι λόφοι της, η γεμάτη ενέργεια νύχτα της με τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα κάθε λογής μαγαζιά… είναι πως αυτήν την πόλη – είτε την αγαπάς είτε τη μισείς – ποτέ δεν τη βαριέσαι.

Όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη με τους ξέφρενους ρυθμούς, έχουμε την τάση να την κατηγορούμε για ότι κακό μας συμβαίνει! Αν χαλαρώσουμε και σκεφτούμε προσεκτικά θα συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές πόλεις του κόσμου.

Ας δούμε λοιπόν την Αθήνα σαν επισκέπτες/τουρίστες και θα ανακαλύψουμε μαζί πόσο ενδιαφέρουσα πόλη είναι, μία πόλη με χίλια πρόσωπα.

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τα μουσεία της πόλης

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Για όσους δεν αφήνουν μουσείο για μουσείο, η Αθήνα είναι ο επίγειος παράδεισός σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα μουσεία που πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να δείτε, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα, η απόφαση εξαρτάται από τις αντοχές σας.

Μουσείο Ακρόπολης: στον υπέροχο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκθεσιακοί χώροι 14.000τμ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: βρίσκεται Πατησίων 44, είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας με ευρήματα απ’ όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: έξω από το κέντρο της πόλης, στην Κηφισιά, για μια γνωριμία με την βλάστηση και τον ζωικό πλούτο του πλανήτη.

Εθνική Πινακοθήκη: θα την βρείτε στο Άλσος Στρατού στο Γουδί. Ιδρύθηκε το 1900 και φιλοξενεί περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής κ.α.

Ευγενίδειο Πλανητάριο: επί της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος του Π. Φαλήρου. Ως στόχο έχει την επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: είναι αφιερωμένο στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου. Θα το βρείτε στη Νεοφύτου Δούκα 4 στο κέντρο της Αθήνας.

Μουσείο Μπενάκη: φιλοξενεί δεκάδες εκθέσεις και εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Το κυρίως κτήριο βρίσκεται επί της Β. Σοφίας και υπάρχουν άλλοι οκτώ χώροι σε Αθήνα και Αττική που μπορείτε να επισκεφτείτε αναλόγως με τα ενδιαφέροντά σας.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: στην Πειραιώς 254. Είναι σημείο αναφοράς της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού με εκθέσεις, προβολές, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: βρίσκεται στη Σταδίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Αντικείμενό του είναι η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, από την τουρκοκρατία και την φραγκοκρατία μέχρι σήμερα.

Μουσείο Αφής-Φάρος Τυφλών της Ελλάδος: θα το βρείτε Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Ιδρύθηκε το 1984 για άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων από όλα τα μουσεία της χώρας μας.

Οι πανέμορφοι λόφοι της πόλης

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Πρέπει έστω και για μία φορά, να επισκεφτούμε τους τρεις πασίγνωστους λόφους της Αθήνας.

Ο λόφος του Φιλοπάππου (ή Μουσών): Βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη. Στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο του Φιλοπάππου το οποίο έστησε ο ύπατος Φιλόπαππος κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Μονοπάτια από χώμα αλλά και ένα πλακόστρωτο στολίδι θα σας οδηγήσουν μέχρι εκεί, αλλά και στους άλλους λόφους, αφού συνδέονται μεταξύ τους.

Ο λόφος της Πνύκας: Είναι η περιοχή όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου. Εκεί αγόρευαν σπουδαία πρόσωπα της αρχαιότητας όπως ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Θεμιστοκλής αλλά και ο πιο «σύγχρονος» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Κατά την αρχαιότητα ήταν χώρος αφιερωμένος στον Δία. Εκεί βρίσκονται και τα θεμέλια του Ηλιοσκόπιου του Μέτωνα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αστρονόμοι για την παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων.

Ο λόφος των Νυμφών ή Αστεροσκοπείου: Βρίσκεται απέναντι από το ναό του Θησείου. Στην κορυφή υπάρχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκεί και διάφορα εικαστικά δρώμενα.

Λυκαβηττός: Πάνω στον λόφο υπάρχει το θέατρο Λυκαβηττού στο οποίο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στην κορυφή υπάρχει και café για να ξεκουραστείτε και να θαυμάσετε μια απίθανη θέα της πόλης (Προσοχή! Οι τιμές είναι ιδιαίτερα ακριβές). Αν είμαστε τυχεροί και πετύχουμε καθαρή μέρα, μπορούμε να δούμε μέχρι τον Πειραιά και τα κοντινά νησιά!

Θησείο, μία μικρή μα πανέμορφη συνοικία

Το Θησείο είναι μια μικρή συνοικία της Αθήνας που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Εκεί βρίσκονται δύο Εβραϊκές Συναγωγές, πολλά μουσεία και ναοί. Η εκπληκτική περαντζάδα στον πεζόδρομο του Αποστόλου Παύλου είναι μία μοναδική εμπειρία. Εκεί πέρα εκτός από τα σημεία ιστορικής σημασία, μπορούμε να χαζέψουμε και τους πάγκους με διάφορα προϊόντα και τους καστανάδες που μας δημιουργούν νοσταλγία. Τέλος, μπορούμε να απολαύσουμε καφέ ή φαγητό στα άφθονα μαγαζιά της περιοχής, αν και είναι λίγο “τσουχτερές” οι τιμές.

Το σημείο κατατεθέν της Αθήνας, η Ακρόπολη

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Τι να πούμε πια για την Ακρόπολη που να μην έχει ειπωθεί; Τον αρχαίο βραχώδη λόφο, απρόσιτο από όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου είναι και ο προθάλαμος για την είσοδο σε αυτήν, τα εξαιρετικά Προπύλαια.

Οφείλουμε έστω μία επίσκεψη. Ας φορέσουμε τα πιο άνετά μας παπούτσια και να ξεκινήσουμε να ανηφορίζουμε για να θαυμάσουμε από κοντά τον Παρθενώνα, το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας, τον ιωνικού ρυθμού Ναό της Αθηνάς Νίκης και την ιερότερη περιοχή της Ακρόπολης, το Ερέχθειο. 

Ο Ναός (ή Στύλοι) του Ολυμπίου Διός

Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο είναι ο Ναός (ή Στύλοι) του Ολυμπίου Διός. Ένας αρχαίος ναός, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Είναι κατασκευασμένος από Πεντελικό μάρμαρο, ένα υπαίθριο επισκέψιμο μουσείο. 

Η Πύλη ή Αψίδα του Ανδριανού

Η Πύλη ή Αψίδα του Ανδριανού κατασκευάστηκε το 131-132μ.Χ. Συμβόλιζε την ένδειξη ευγνωμοσύνης των Αθηναίων προς τον αυτοκράτορα Ανδριανό για τα έργα του στην Αθήνα. Υπήρχαν δύο επιγραφές στην Πύλη που έχριζαν τον Θησέα και τον Ανδριανό ως ιδρυτές της πόλης. Είναι όλο κατασκευασμένο από Πεντελικό μάρμαρο και βρίσκεται 700μ. από το κέντρο της Αθήνας.

Παναθηναϊκό Στάδιο

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία στάδιο στον κόσμο και ένα μοναδικό τουριστικό σύμβολο. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896. Πρόκειται για το σημείο όπου παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα. Είναι γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο.

Ζάππειο και Θέατρο Ηρώδου του Αττικού

Φεύγοντας από το Καλλιμάρμαρο είναι must μια βόλτα προς το Ζάππειο, παλαιότερα κτήριο και κήποι του παλατιού και σήμερα, ένα εντυπωσιακό συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού είναι ένα αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Χτίστηκε προς τιμήν της συζύγου του και το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως ωδείο. Γίνονται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το να παρακολουθήσετε κάποια θα σας μείνει πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Πλάκα και Μοναστηράκι

Αθήνα: Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα

Η πιο γνωστή συνοικία της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη, γνωστή ως «συνοικία των θεών». Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με νομοθετική ρύθμιση. Στην περιοχή λειτουργούν μουσεία, τουριστικά καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες.

Το Μοναστηράκι (σ.σ. το όνομά του προέρχεται από την παλιά εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται πάνω στην πλατεία και ήταν παλιότερα μετόχι (αγρόκτημα) μοναστηριού) είναι πάντα γεμάτο ζωή και από την πλατεία του ξεκινάει ο πολύβουος πεζόδρομος της Ηφαίστου με τα κάθε λογής καταστήματα.

Πλατεία Συντάγματος

Πρόκειται για την κεντρική πλατεία της Αθήνας, η οποία πήρε το όνομά της από το Σύνταγμα που παραχώρησε ο Όθωνας το 1843 αναγκαστικά, λόγω της επανάστασης του λαού που έγινε στις 3ης Σεπτεμβρίου. Η αρίθμηση όλων των αθηναϊκών δρόμων γίνεται με βάση την απόσταση από την πλατεία Συντάγματος.

Απέναντι από την πλατεία θα δείτε την Βουλή των Ελλήνων από τη μία και τον πεζόδρομο της Ερμού από την άλλη, γεμάτο κόσμο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα ψώνια σας, να χαζέψετε τους καλλιτέχνες του δρόμου, να «τσιμπήσετε» ένα σνακ.

Γκάζι, η μοντέρνα πλευρά της πόλης

Το Γκάζι είναι η επαφή με την πιο μοντέρνα πλευρά της πόλης. Είναι μια συνοικία της Αθήνας που οφείλει την ονομασία της στις κοντινές εγκαταστάσεις φωταερίου. Επρόκειτο για μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή η οποία σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο. Είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή της ζωή με τα κάθε λογής μαγαζιά διασκέδασης. Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμισή της έχει παίξει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ένα σημαντικό σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Comments are closed.