Τα αποφθέγματα μίας ανώνυμης, με ηθικά διδάγματα για παιδιά και μεγάλους …γιατί όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε σοφότεροι.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Ιστορίες μυστηρίου και ανεξήγητων φαινομένων – Β΄ Μέρος

Γιατί έχεις ντραπεί περισσότερο στη ζωή σου; – Η ιστορία της Μαρίας

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου σαν μητέρα;

Με το πέρασμα των χρόνων οι εμπειρίες μας, τα λάθη μας, οι φίλοι και οι γνωστοί μας, γενικότερα η ζωή μας, μας διδάσκουν. Μας διδάσκουν σοφίες που μέχρι πρότινος διαβάζαμε από μεγάλους συγγραφείς ή ποιητές και στο τέλος, καταλήγουμε να είμαστε εμείς οι δημιουργοί των δικών μας αποφθεγμάτων.

Συγκέντρωσα σε μερικές γραμμές πολύτιμα αποφθέγματα που έχω καταλήξει μέχρι τώρα. Αποφθέγματα που κρίνω πως είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους, με πολλά ηθικά διδάγματα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Αποφθέγματα για παιδιά και μεγάλους

ένα τραίνο είχε χάσει τον προορισμό του… μέχρι που σταμάτησε να κοιτάει τις ράγες και κοίταξε μπροστά!

…ήταν ένα μικρό αγόρι που ονειρευόταν να αλλάξει τον κόσμο. Στο τέλος, άλλαξε ο κόσμος αυτό.

…ένας άνθρωπος βυθιζόταν στη σιωπή, φοβούμενος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αδικία γινόταν εις βάρος του… μέχρι που έχασε τη φωνή του.

…υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν πως η ζωή είναι σαν τα παραμύθια… μέχρι που έζησαν.
…ήταν ένα καράβι που δεν έβρισκε λιμάνι και αποφάσισε να ρίξει άγκυρα.

…ζούσε κάποιος που πίστευε πως το χρήμα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη, μέχρι που γνώρισε τον φόβο.

…υπήρξε ένα τραγούδι που είχε ειπωθεί από πολλά στόματα, όμως μετά από χρόνια δεν το θυμόταν κανείς.

…ένας γέρος κάλεσε ένα παιδί, έναν ενήλικο και ένα μεσήλικο να του φέρουν κάτι πολύτιμο για αυτούς. Το παιδί πήγε τους φίλους και την οικογένειά του, ο ενήλικος ένα πανάκριβο αντικείμενο και ο μεσήλικος το βιβλιάριο τραπέζης του.

…ζούσα μονάχος μέχρι που γνώρισα τον εαυτό μου.

…κάποτε ένας βοσκός είχε δώσει σε όλα του τα πρόβατα ονόματα. Όταν τον ρώτησαν «μα καλά, πώς μπορείς και τα ξεχωρίζεις αφού είναι όλα ίδια;» εκείνος απάντησε «η ψυχή κάνει τη διαφορά, όχι η εμφάνιση».

…ένα κοριτσάκι έχτιζε κάστρα στην άμμο. Κάποιος, περνώντας, της τα διάλυσε λέγοντάς της «αν θέλεις να πας μπροστά, άσε τις χαζομάρες και φτιάξε πραγματικά». Το κοριτσάκι απάντησε «η εξουσία είναι για ανόητους ανθρώπους… τόσο για αυτούς που την κατέχουν όσο και για αυτούς που την υπακούν».

… ήταν δύο άνθρωποι που διαφωνούσαν για το τι είναι καλύτερο, η ζωή ή ο θάνατος. Ένας γέροντας που τους άκουσε επενέβη «γιατί χάνεται τον καιρό σας σε ανούσιες συζητήσεις, αφού δε μπορείτε να ξεφύγετε ούτε από το ένα ούτε από το άλλο;».

…υπήρξε ένας μύθος που όλοι νόμιζαν πως ήταν ψέμα μα στο τέλος αποδείχτηκε αλήθεια.
…σε ένα χωριό ζούσαν πενήντα κάτοικοι που δε γελούσαν ποτέ! Ένα πλανόδιος γελωτοποιός προσπάθησε μάταια να τους ευθυμήσει. Ένας γέρος τον λυπήθηκε και του είπε «μεγάλο πράγμα η δύναμη της συνήθειας, παιδί μου».

…ήταν κάποιος που ήθελε να δαμάσει τον κόσμο… και ανακάλυψε μία θρησκεία.

…σε έναν πλανήτη μακρινό άρχισαν να μιλούν οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις και να βουβαίνονται οι άνθρωποι.

Μία φορά και έναν καιρό υπήρχε μία προφητεία πως όποιος βρει το μυστικό της ζωής θα γίνει πάμπλουτος. Βασιλιάδες και άρχοντες άρχισαν να ψάχνουν. Καλούσαν σοφούς, εμπόρους, μα τίποτα. Ένας νέος άρχισε να φωνάζει πως βρήκε το μυστικό της ζωής και έγινε ζάμπλουτος. Οι βασιλιάδες τον κάλεσαν να τους πει πού βρήκε το μυστικό και εκείνος απάντησε «το πολύτιμο μυστικό της ζωής είναι το να ζεις».

Comments are closed.