Η γνωστή ηθοποιός Αννέτα Κορτσαρίδου, στον Κύκλο της Μελπομένης αποφάσισε να μοιραστεί την αγάπη της για το θέατρο και τις τέχνες με τα παιδιά. Ο Κύκλος της Μελπομένης είναι ένα εργαστήρι για όσους αγαπάνε τις τέχνες.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Κορτσαρίδου είναι σαν να έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στην τέχνη. Με ένα πλούσιο βιογραφικό στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματόγραφο, έχοντας συνάψει συνεργασίες σχεδόν με όλα τα μεγάλα ονόματα, αποφάσισε να ανοίξει το δικό της εργαστήρι –  «Τον Κύκλο της Μελπομένης» – και να μοιραστεί τις γνώσεις της με όσους αγαπάνε το θέατρο και την τέχνη.

Αυτό το καλοκαίρι «Ο κύκλος της Μελπομένης» θα είναι ανοιχτός για παιδιά ηλικίας έξι έως δέκα ετών που θέλουν να περάσουν ένα διαφορετικό και άκρως δημιουργικό καλοκαίρι στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Αννέτα, μαζί με μια ομάδα ειδικευμένων συνεργατών, έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την απασχόληση των παιδιών μέσα από θεατρικές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Umano: Διάβασα το βιογραφικό σας με μεγάλο ενδιαφέρον και είδα πως έχετε μία λαμπρή καριέρα σαν ηθοποιός και σκηνοθέτις. Φαίνεται σαν να ασχολείστε από πάντα με την τέχνη. Έτσι είναι;

Το 1984 μας πήγαν με το σχολείο να δούμε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το «Χάροντ και Μωντ» με τη Δέσπω Διαμαντίδου, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Πρώτη φορά πήγαινα σε παράσταση για ενήλικες. Μαγεύτηκα. Σηκώθηκα όρθια, φώναζα «μπράβο» και έκλαιγα από συγκίνηση. Ήμουν δεκαπέντε χρόνων. Τότε πήρα την απόφαση. Στα είκοσι δύο μου άρχισα να δουλεύω σαν ηθοποιός. Από παιδί έφτιαχνα ιστορίες και τις έπαιζα. Αργότερα κατάλαβα ότι στο θέατρο λέμε πάντα τη δική μας ιστορία μέσα από τα λόγια κάποιου άλλου.

Αννέτα Κορτσαρίδου, στον Κύκλο της Μελπομένης
Τμήμα Ενηλίκων : Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα

Umano: Έχετε πολλές συνεργασίες με ηχηρά ονόματα, αν σας έλεγα να ξεχωρίσετε μία, ποια θα ήταν;

Αγαπώ πολύ όλες τις δουλειές που έχω κάνει. Με τον ίδιο τρόπο. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα, άνοιξαν και από έναν καινούριο κόσμο στη ζωή μου. Με πήγαν μπροστά σαν άνθρωπο. Μπορώ, όμως, να ξεχωρίσω μια στιγμή. Όταν έπαιξα στην Επίδαυρο την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με το Κ.Θ.Β.Ε. Ο φόβος μου ήταν πολύ μεγάλος, έτρεμα. Το θέατρο ήταν γεμάτο. Πως αντιμετωπίζεις τόσες χιλιάδες κόσμο; Κι όμως. Η σκηνή είναι το πιο ασφαλές μέρος που υπάρχει. Όταν βγήκαμε, αισθάνθηκα ότι ήμουν μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά!

Umano: Γιατί δημιουργήσατε ένα δικό σας εργαστήρι; Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπετε την υποκριτική ή θα τα κάνετε και τα δύο παράλληλα;

Από το 2014 διδάσκω θέατρο στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Στο τέλος της χρονιάς ανεβάζουμε μία παράσταση. Η επαφή μου με τα παιδιά γέννησε  την ανάγκη να δημιουργήσω το εργαστήρι γιατί τα βλέπω σιγά-σιγά να ανθίζουν μέσα από το θέατρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες. Η έκφραση μέσα από τη θεατρική πράξη, στο πλαίσιο μιας ομάδας – το θέατρο είναι πάνω και πέρα απ’ όλα ομαδική δουλειά – είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Αυτό αγαπώ και θέλω να επικοινωνήσω. 

Την υποκριτική δεν μπορώ να την εγκαταλείψω. Εξάλλου, παίζω καθημερινά την ώρα που διδάσκω. Αφοσιώνομαι πολύ σε ό,τι κάνω, γι’ αυτό θέλω τον χρόνο μου. Έχω να ανέβω στη σκηνή τρία χρόνια. Μου έλειψε πολύ και νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα. Έχω αρχίσει ήδη να προετοιμάζομαι παράλληλα με το εργαστήρι.

Umano: Γιατί επιλέξατε το όνομα «Ο Κύκλος της Μελπομένης»; Από τη μούσα;

Μελπομένη λένε την αδελφή μου που την λατρεύω. Είναι και το όνομα της μούσας της αρχαίας τραγωδίας. Πιστεύω ότι καλύτερος συνδυασμός δε θα μπορούσε να βρεθεί.

Αννέτα Κορτσαρίδου, στον Κύκλο της Μελπομένης
Ο Κύκλος Της Μελπομένης

Umano: Τι είναι ακριβώς ο κύκλος της Μελπομένης; Σε ποιους απευθύνεται;

Στον  κύκλο της Μελπομένης οι μαθητές/μαθήτριες, μέσα από τη διδασκαλία, γνωρίζουν και συμφιλιώνονται με τη φωνή και το σώμα τους, μαθαίνοντας να εκφράζονται αληθινά και ελεύθερα. Έτσι, μπορούν να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους, να συνεργάζονται ισότιμα και να γίνονται ομάδα. Με τον τρόπο αυτό οι μετέχοντες στο εργαστήρι γίνονται συμμέτοχοι στη θεατρική πράξη. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, που είτε ενδιαφέρονται για το θέατρο και την υποκριτική, είτε επιθυμούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, μέσα από την ομαδική δράση που αποτελεί προϋπόθεση της θεατρικής πράξης.

Umano: Πότε ξεκίνησε;

Το εργαστήρι δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Αννέτα Κορτσαρίδου, στον Κύκλο της Μελπομένης
Εφηβικό Τμήμα

Umano: Αυτό το καλοκαίρι ετοιμάζετε κάτι ιδιαίτερο για τους μικρούς μας φίλους. Θα μας μιλήσετε για αυτό;

Από τις 2 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, «Ο κύκλος της Μελπομένης»,  θα είναι ανοιχτός για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών που θέλουν να περάσουν ένα διαφορετικό και άκρως δημιουργικό καλοκαίρι στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μαζί με μια ομάδα ειδικευμένων συνεργατών, ετοιμάσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την απασχόληση των παιδιών μέσα από θεατρικές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Umano: Γιατί να επιλέξει ένα πιτσιρίκι τον Κύκλο της Μελπομένης για αυτό το καλοκαίρι;

Γιατί θα διαβάσουμε γνωστές και άγνωστες ιστορίες Ελλήνων και ξένων παραμυθάδων. Θα τις ζωντανέψουμε μέσα από παιχνίδια θεάτρου. Θα δημιουργήσουμε τα δικά μας παραμύθια και θα γίνουμε οι ήρωές τους. Θα γνωρίσουμε τη φωνή και το σώμα μας μέσα από το τραγούδι και τον χορό. Θα ζωγραφίσουμε και θα κάνουμε χειροτεχνίες με διάφορα υλικά, αντλώντας έμπνευση από τα παραμύθια. Θα φτιάξουμε μάσκες και κούκλες και θα παίξουμε κουκλοθέατρο. Θα εξιχνιάσουμε μυστήρια του κόσμου που μας περιβάλλει, κάνοντας πολλές ερωτήσεις και δίνοντας ακόμα περισσότερες απαντήσειςΜε όχημα την αστείρευτη φαντασία τους, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, να γίνουν ομάδα και να πλάσουν το καλοκαίρι τους όπως ακριβώς το φαντάζονται: σαν παγωτό, που δε θέλουν να τε-Λ(ε)ΙΩΣΕΙ!

Αννέτα Κορτσαρίδου, στον Κύκλο της Μελπομένης
Παιδικό Τμήμα

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;

Σίγουρα θα παρουσιάσουμε ξανά την παράσταση του εργαστηρίου με το τμήμα ενηλίκων «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα. Και θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε το καινούριο έργο για την επόμενη χρονιά. Φέτος θα γίνει και μία παρουσίαση με το τμήμα εφήβων.

Αννέτα Κορτσαρίδου, στον Κύκλο της ΜελπομένηςΟ κύκλος της Μελπομένης 

Χώρος: «Ο κύκλος της Μελπομένης» – Εργαστήρι Θεάτρου Αννέτας Κορτσαρίδου, Κίμωνος Βόγα 69 & Κριεζώτου, 546 45, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια εργαστηρίου: 2 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2018 (5 εβδομάδες)

Ημέρες & ώρες εργαστηρίου: Δευτέρα έως Πέμπτη, 09:00 – 14:00

Ηλικίες: Παιδιά 6-10 ετών

Κόστος εργαστηρίου: 60€/εβδομάδα (για 1 ή 2 εβδομάδες) | 50€/εβδομάδα (για 3-5 εβδομάδες) |*10% έκπτωση/παιδί σε αδέλφια | *στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές, σνακ & χυμός καθημερινά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας – εγγραφών: 2310 860 004 (10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00)

 

Περισσότερα: www.melpomenicircle.gr & www.facebook.com/MelpomeniCircle

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/emmanouela-koubarou-mia-idiaiteri-zografos/ 
https://umano.gr/valentini-arguropoulou-i-anerxomeni-sxediastria-ypodimaton/ 
https://umano.gr/aggeliki-toubanaki-didaktoras-tis-iatrikis-sxolis-kai-mousikos/

Comments are closed.