Η Εμμανουέλα Κουμπάρου, μία ιδιαίτερη ζωγράφος που μετέτρεψε απλά καπέλα σε έργα τέχνης! Με το πινέλο της δημιουργεί εντυπωσιακές προσωπογραφίες, πάντα επηρεασμένη από το νησί της, την Μύκονο.

Η νεαρή ταλαντούχα ζωγράφος Εμμανούελα Κουμπάρου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σαν καμβά διάφορα απλά καπέλα μετατρέποντάς τα σε αριστουργήματα. Η ίδια μας περιγράφει πως ξεκίνησε αλλά και ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής της.

Umano: Κα Κουμπάρου πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Μύκονο, σ’ ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας που αποτελεί και πηγή έμπνευσής μου. Θεωρώ τύχη και ευλογία να ζεις σ’ έναν τόπο που, κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα σου αντικρίζεις τόση ομορφιά! Και να μη θέλεις να δημιουργήσεις νομίζω είναι αναπόφευκτο.

Εμμανουέλα Κουμπάρου, μία ιδιαίτερη ζωγράφος

Umano: Ποια είναι η σχέση σας με τη ζωγραφική;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από την στιγμή που κατάλαβα τον εαυτό μου! Εστίαζα εικόνες στο περιβάλλον που μεγάλωσα και ζωγράφιζα τα πάντα.

Όλες οι εικόνες που θυμάμαι ως παιδί ήταν πάντα με ένα πινέλο στο χέρι. Κυριολεκτικά, ζούσα την κάθε στιγμή μέσα από την δημιουργία.

Έχω φοιτήσει σε γνωστή σχολή σχεδίου και προοπτικής, μαθήτευσα δίπλα στον αείμνηστο και καταξιωμένο ζωγράφο και αγιογράφο Κωσταντίνο Ν. Γεωργιάδη. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό για αυτό!

Umano: Ποιο ρεύμα ζωγραφικής σας εκφράζει περισσότερο και γιατί;

Είμαι λάτρης της Αναγεννησιακής τέχνης! Ότι έχει να κάνει με την Αναγέννηση με συναρπάζει. Εκείνη την εποχή είχε τρομερή άνθιση η τέχνη γενικότερα, υπήρξε μια πνευματική μεταμόρφωση που είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται γέφυρα μεταξύ του Μεσαίωνα και της Σύγχρονης Εποχής.

Κατά την Αναγέννηση η ζωγραφική γνώρισε έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών καινοτομιών, ένα πάντρεμα του γυμνού με θρησκευτικές επιρροές και για πρώτη φορά η τέχνη απελευθερώθηκε, με την έννοια πως δεν επηρεαζόταν από τη θρησκευτική ή πολιτική εξουσία, αλλά αποτελούσε προϊόν αποκλειστικά των ίδιων των καλλιτεχνών.

Είμαι τεράστια θαυμάστρια του Μιχάηλ Αγγέλου (Μπουοναρότι) και πολλές φορές όταν δημιουργώ φαντάζομαι πως είμαι μαθητευόμενή του, ότι με παρατηρεί όσο ζωγραφίζω και αυτό με κάνει να γίνομαι καλύτερη!

Εμμανουέλα Κουμπάρου, μία ιδιαίτερη ζωγράφος

Umano: Έχετε κάνει εκθέσεις ζωγραφικής ;

Έχω πάρει μέρος σε δύο εκθέσεις νέων καλλιτεχνών και έχω κάνει μια προσωπική! Ετοιμάζω μία ακόμη αλλά τα καπέλα που φτιάχνω μου απορροφούν πολύ χρόνο οπότε έχει παραγκωνιστεί λίγο! Δε σας κρύβω όμως πως επειδή το κάθε καπέλο μου λειτουργεί σαν ένας άδειος καμβάς που δημιουργώ πάνω του ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, είναι σαν να έχω μικρά έργα μου τριγύρω!

Umano: Πέρα από τη ζωγραφική με τι άλλο ασχολείστε;

Είμαι ανήσυχο πνεύμα και ασχολούμαι με οτιδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον μου, οπότε τα θέματα είναι ποικίλα ανάλογα με το τι θέλω να εκφράσω. Είμαι ζωγράφος-αγιογράφος, έχω ασχοληθεί με την κεραμική, έχω πειραματιστεί με τη συγγραφή παραμυθιού και τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Το design δυο γνωστών χώρων εστίασης στη χώρα της Μυκόνου φέρουν την υπογραφή μου. 

Umano: Έχετε φτιάξει έναν ιστότοπο με υπέροχες δημιουργίες, ειδικότερα τα καπέλα με τις προσωπογραφίες. Πώς σας ήρθε η ιδέα; 

Η ιδέα για τα καπέλα ήρθε εντελώς ξαφνικά! Το κάθε καπέλο για μένα είναι σαν λευκός καμβάς.

Ήθελα να δημιουργήσω  κάτι  διαφορετικό να φοράς, ένα καπέλο μοναδικό, ένα έργο τέχνης, έναν πίνακα ζωγραφικής που θα τον έχεις πάνω σου πάντα!

Το εκάστοτε καπέλο είναι ένα μικρό καλλιτεχνικό δημιούργημα και για εμένα μια μικρή έκφραση της τέχνης μου η οποία κυκλοφορεί και εκτίθεται ανάμεσά μας! 

Εμμανουέλα Κουμπάρου, μία ιδιαίτερη ζωγράφος

Umano: Οι προσωπογραφίες που σχεδιάζετε στα καπέλα είναι εξαιρετικές, φαίνεται όμως δύσκολο, είναι;

Επειδή η επιφάνεια του καπέλου δεν είναι λεία, στην αρχή με δυσκόλεψε αρκετά όμως μετά από τόσο καιρό έχω γίνει ένα με τα καπέλα κυριολεκτικά! Αγαπώ την προσωπογραφία και ιδιαίτερα, πρόσωπα από διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες. Μου αρέσει να αποτυπώνω την αθωότητα ή την πονηριά που μπορεί να κρύβει ένα πρόσωπο και να ξέρεις πως αυτό το ρεαλιστικό αποτέλεσμα θα το αγαπήσει κάποιος που θα το αγοράσει και φορώντας το, θα δίνει την ευκαιρία και σε άλλους να το θαυμάσουν! Είναι μοναδικό αυτό το συναίσθημα!

 

Umano: Μπορεί κάποιος να σας ζητήσει να ζωγραφίσετε πάνω στο καπέλο μία δική του προσωπογραφία;

Εννοείται πως μπορεί! Για μένα αυτό είναι η πραγματική πρόκληση και η διαφοροποίηση από όλους τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που απλά ζωγραφίζουν καπέλα! Εγώ δημιουργώ τέχνη! Έχω κάνει πολλές προσωπογραφίες από φωτογραφίες που μου έχουν σταλεί αλλά και γνωστών καλλιτεχνών όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Ελένη Φουρέιρα, η Marilyn Monroe, η Frida Kahlo, η Audrey Hepburn, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μέσι, ο Ρονάλντο και πολλοί άλλοι… 

Umano: Οι τιμές σας είναι προσιτές;

Κατά την γνώμη μου η τέχνη δε μπορεί να κοστολογηθεί! Και να σας πω την αλήθεια, για εμένα η ουσιαστική πληρωμή είναι η ικανοποίηση που βλέπω στα μάτια κάποιου που φοράει ένα έργο μου! Ζούμε όμως σε μια εποχή που όλα κοστολογούνται γιατί μόνο τότε εκτιμούνται, τα έργα μου όμως δε θεωρώ πως πωλούνται ακριβά. Δεδομένου του ότι κάτι φτιάχνεται κατ’ αποκλειστικότητα, πιστεύω πως η τιμή είναι προσιτή!

Εμμανουέλα Κουμπάρου, μία ιδιαίτερη ζωγράφος

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, σκέφτεστε να κάνετε και κάτι άλλο;

Έχω ξεκινήσει να ζωγραφίζω τσάντες και μου αρέσει να ταιριάζω καπέλα και παπούτσια με αυτές! Ένα ολοκληρωμένο σετ τέχνης που σκοπό έχει να κάνει αυτόν που το φοράει να ξεχωρίζει! Ετοιμάζω, όπως προανέφερα, μια προσωπική έκθεση και σκοπεύω να συνεχίσω να σκορπίζω ανάμεσά μας περισσότερη τέχνη πάνω σε καπέλα!

Umano: Πού μπορούμε να βρούμε τα έργα σας;

Συνεργάζομαι με κάποια καταστήματα στην Μύκονο και στην Σαντορίνη. Μπορείτε όμως να επισκεφτείτε το site μου https://artbyemmanouelakoumparou.com/  να βρείτε τα καπέλα και να τα παραγγείλετε από το σπίτι.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/valentini-arguropoulou-i-anerxomeni-sxediastria-ypodimaton/ 
https://umano.gr/aggeliki-toubanaki-didaktoras-tis-iatrikis-sxolis-kai-mousikos/ 
https://umano.gr/dimitri-kopsis-enas-neos-mousikos/ 
https://umano.gr/anneta-kortsaridou-ston-kyklo-tis-melpomenis/

Comments are closed.