Το αλάτι και έντεκα σημαντικές χρήσεις του στην κουζίνα μας και όχι μόνο, που δε φαντάζεστε.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Το αλάτι στη φυσική του μορφή είναι ένα κρυσταλλικό ορυκτό, γνωστό και ως αλάτι πετρωμάτων ή αλογονώδες άλας. Αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο (NaCl) και υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες στο θαλασσινό νερό, αλλά και σε διάφορα σημεία μέσα στη γη ως ορυκτό. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή γενικότερα και η αλμύρα του είναι μία από τις βασικές ανθρώπινες προτιμήσεις. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και πανταχού παρόντα καρυκεύματα.

Κυρίως το γνωρίζουμε σαν πολύτιμο υλικό για το φαγητό μας. Υπάρχουν όμως πολλές και σημαντικές χρήσεις του που μας διευκολύνουν τη ζωή. Επιλέξαμε έντεκα -αν και υπάρχουν πολύ περισσότερες – που είναι άμεσες, απλές και χρήσιμες.

Αλάτι: Έντεκα χρήσεις του που δε φαντάζεστε

Αλάτι: Έντεκα χρήσεις του που δε φαντάζεστε

1. Συντήρηση του φαγητού

Οι αρχαίοι λαοί όπως οι Έλληνες, οι Εβραίοι, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδιάνοι κ.ά. χρησιμοποιούσαν το αλάτι ποικιλοτρόπως. Η πιο σημαντική από τις χρήσεις ήταν η συντήρηση του φαγητού. Αν αναλογιστεί κανείς πως τότε δεν υπήρχαν ψυγεία για να συντηρήσουν το φαγητό, το αλάτι αναλάμβανε το ρόλο του πάγου. Ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιούμε σε παστά κρέατα, ψάρια ή ακόμα και λαχανικά.

2. Λιώσιμο του πάγου

Το αλάτι βοηθάει στο λιώσιμο του πάγου, για αυτό και χρησιμοποιείται σχεδόν από όλες τις πολιτείες σαν το βασικό υλικό για την εκκαθάριση των δρόμων από τις μεγάλες ποσότητες χιονιού. Με τον ίδιο τρόπο μας βοηθάει στο ψυγείο ή την κατάψυξή μας. Συχνά τα ψυγεία πιάνουν πάγο. Αν είναι μεγάλη η ποσότητα, καλό θα ήταν να γίνει απόψυξη και καθάρισμα του ψυγείου. Αν πρόκειται όμως για μικρή ποσότητα πάγου, το αλάτι θα σας βοηθήσει να τον εξαφανίσετε.

3. Καθαρίζει τις λαδιές από τα ρούχα

Συνήθως, όταν κάποια ρούχο έχει λερωθεί με λάδι είναι δύσκολο να καθαριστεί, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να το πετάμε. Το αλάτι απομακρύνει τις λαδιές από τα ρούχα. Ο τρόπος; Απλός! Ρίχνουμε μία ικανοποιητική ποσότητα από αλάτι πάνω στο λεκέ και πιέζουμε με το χέρι μας. Αφήνουμε το ρούχο με το αλάτι μία νύχτα. Την επόμενη μέρα το τινάζουμε και το βάζουμε στο πλυντήριο. Είναι σίγουρο πως ο λεκές θα εξαφανιστεί.

Επιπλέον, μία μικρή ποσότητα από αλάτι – λιγότερη από μισό κουταλάκι του γλυκού – μαζί με το απορρυπαντικό μας στο πλυντήριο, τονίζει τα χρώματα στα ρούχα.

Αλάτι: Έντεκα χρήσεις του που δε φαντάζεστε

4. Απαραίτητο υλικό στη ζαχαροπλαστική

Κάθε ζαχαροπλάστης που σέβεται τον εαυτό του γνωρίζει πως μία μικρή ποσότητα αλατιού στα γλυκά είναι απαραίτητη, καθώς αναδεικνύει τη γλυκιά γεύση. Μία απλή δοκιμή με ένα σοκολατούχο γάλα είναι ικανή για να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Δοκιμάστε μία γουλιά από ένα οποιοδήποτε σοκολατούχο γάλα και άλλη μία από το ίδιο ρίχνοντας μέσα ελάχιστο αλάτι. Αμέσως θα καταλάβετε τη διαφορά.

5. Βοηθάει στις πληγές και την υγιεινή του στόματος

Οι γνωστές γαργάρες με νερό και αλάτι. Οι γαργάρες βοηθούν στην υγιεινή του στόματος καθώς διώχνουν τις οσμές και τα μικρόβια, αλλά και στο μάτωμα των ούλων και τις άφτρες. Επιπλέον, είναι ιδανικές για πληγές π.χ από κάποιο δάγκωμα κατά τη διάρκεια του φαγητού, καθώς το αλάτι βοηθά στην γρήγορη επούλωση της πληγής.

Εκτός από τη στοματική υγιεινή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλάτι και για κάποιο κόψιμο στο ξύρισμα ή από κάποιο μαχαίρι. Και σε αυτή την περίπτωση η πληγή επουλώνεται γρηγορότερα.

6. Τραβάει την υγρασία και περιορίζει τη μούχλα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα περισσότερα σπίτια τα τελευταία χρόνια είναι η υγρασία. Αδειάζουμε χοντρό αλάτι σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στο σημείο που έχει έντονη υγρασία, π.χ. στο μπάνιο ή το πατάρι. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα καθώς είναι άμεσα. Κατά καιρούς, το ανανεώνουμε και ησυχάζει το κεφάλι μας.

Επίσης, το αλάτι είναι εξαιρετικός βοηθός στην αντιμετώπιση της μούχλας. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι στα σημεία που υπάρχει μούχλα, καλύπτοντάς την. Αφήνουμε το αλάτι να δράσει μία με δύο μέρες και μετά καθαρίζουμε με νερό και λευκό ξύδι.

7. Χαλαρωτικό ποδόλουτρο

Τα πέλματά μας είναι γνωστό πως είναι τα σημεία στο σώμα μας που ταλαιπωρούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, στα πέλματά μας καταλήγουν σχεδόν όλα τα νεύρα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τα χαλαρώνουμε και να τα ξεκουράζουμε. Κάθε βράδυ μπορούμε να κάνουμε ένα απλό ποδόλουτρο, ρίχνοντας σε μία λεκάνη χλιαρό νερό, αρκετή ποσότητα αλάτι χοντρό ή ψιλό και λίγο κρεμοσάπουνο. Αφήνουμε τα πόδια μας να χαλαρώσουν μέσα στη λεκάνη για δέκα λεπτά και θα νοιώσουμε άμεσα ένα αίσθημα ανακούφισης και χαλάρωσης.

8. Ιδανικό για να μην πιτσιλάει το λάδι στο τηγάνισμα

Μία εξαιρετική χρήση του αλατιού που μας διευκολύνει απίστευτα. Το πιο ενοχλητικό πράγμα στο τηγάνισμα είναι το πιτσίλισμα του λαδιού που μας καίει, κάνει χάλια την κουζίνα αλλά και τα ρούχα μας. Ρίχνουμε αλάτι στο τηγάνι πριν προσθέσουμε το λάδι και ανάψουμε το μάτι της κουζίνας. Θα δείτε πως το λάδι δε θα πιτσιλάει πλέον τόσο πολύ.

9. Δε στάζουν τα διακοσμητικά κεριά

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους λάτρεις των διακοσμητικών, αρωματικών κεριών είναι πως στάζουν παντού και πολλές φορές προκαλούν σοβαρές ζημιές. Δοκιμάζουμε να βουτήξουμε το κερί μας σε νερό με αλάτι και το αφήνουμε για μία ολόκληρη μέρα. Όταν το βγάλουμε, στεγνώνουμε καλά και περιμένουμε λίγες ώρες πριν το ανάψουμε.

10. Συντήρηση των σωληνώσεων σε μπάνιο και κουζίνα

Συνήθως, όταν έχουμε πρόβλημα με βουλωμένες σωληνώσεις στο μπάνιο και την κουζίνα φωνάζουμε κάποιον ειδικό. Πριν βουλώσουν, όμως, μπορούμε να τις συντηρούμε και να απομακρύνουμε τις οσμές με αλάτι, νερό και ξύδι. Το μείγμα απλό: Σε καυτό νερό (περίπου μισό λίτρο) προσθέτουμε σχεδόν ένα ποτήρι νερού ξύδι και 4-5 κουταλιές του γλυκού αλάτι. Χρησιμοποιώντας αυτό το μείγμα μία με δύο φορές την εβδομάδα, θα έχετε θεαματικά αποτελέσματα κυρίως με τις οσμές.

Επιπλέον, όταν από τα σιφώνια του μπάνιου ή της κουζίνας μας βγαίνει έντονη σαπουνάδα, μπορούμε να την καταπολεμήσουμε ρίχνοντας αλάτι.

11. Απομακρύνει την πίσσα από την καμινάδα του τζακιού

Όταν χρησιμοποιούμε τζάκι, ρίχνοντας μία χούφτα αλάτι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απομακρύνουμε την πίσσα από την καμινάδα και ταυτόχρονα καθαρίζουμε τον αέρα του σπιτιού. Μία εξτρά συμβουλή για το τζάκι: Παράλληλα με το αλάτι μπορούμε να ρίξουμε και μια φλούδα από πορτοκάλι. Το άρωμα στο σπίτι θα είναι εξαιρετικό.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/lathos-diatrofikes-synitheies-pou-prepei-na-allaksoume/
https://umano.gr/amygdala-mia-trofi-me-ypsili-diatrofiki-axia/
https://umano.gr/oi-kalyteres-piges-proteinon-ektos-apo-to-kreas/
https://umano.gr/votana-kai-baxarika-gia-tin-prostasia-tis-ygeias-mas/

Comments are closed.