Το φαγητό είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Υπάρχουν, όμως, κάποιες λάθος διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Από την Νικολέτα Πρεβενά
Αποτοξίνωση μετά τις ημέρες των διακοπών Δυναμωτικοί φυσικοί χυμοί για την προστασία του οργανισμού μας |
Η κακή διατροφή οδηγεί σχεδόν πάντα στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το αποτέλεσμα μίας λάθος διατροφικής συνήθειας δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Ακόμα και ένας άνθρωπος φαινομενικά άψογος από θέμα βάρους, μπορεί να κάνει μεγάλα διατροφικά λάθη στην καθημερινότητά του. Συνεπώς, έχει τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία του.
Δεν πρόκειται για κάτι περίπλοκο, ούτε χρειάζεται υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αρκεί λίγη περισσότερη αυτοεκτίμηση, ώστε να θέλουμε το καλύτερο για τον οργανισμό μας και τη σωστή λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα. Πάμε να δούμε κάποιες πολύ βασικές, λάθος διατροφικές συνήθειες που πρέπει να καταπολεμήσουμε.
Λάθος διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
- Να μην τρώμε «άτσαλες» ώρες. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο με αυτούς τους ρυθμούς ζωής τους οποίους έχουμε, αλλά είναι το κλειδί για ένα σωστό μεταβολισμό. Καλύτερα να παίρνουμε το φαγητό μας στη δουλειά – κι ας μην είναι το ίδιο απολαυστικό. Περιμένοντας να γυρίσουμε σπίτι και έχοντας «ξελιγωθεί» στην πείνα, η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε θα είναι μεγαλύτερη από το επιθυμητό. Επιπλέον, ο οργανισμός μας “παθαίνει σοκ” όταν – από την απειλή της πείνας – έχει ξαφνικά να αντιμετωπίσει την υπερφαγία.
- Το γλυκό αμέσως μετά το φαγητό είναι μία πολύ λάθος συνήθεια. Δυσκολεύει την πέψη, δημιουργεί καούρες και η καθημερινή πρόσληψη υψηλής ποσότητας ζάχαρης είναι, ούτως ή άλλως, βλαβερή για τον οργανισμό μας.
- Αποφεύγουμε να καταπίνουμε την τροφή χωρίς να τη μασάμε. Πρόκειται για άλλη μια συνήθεια που έχουμε «κληρονομήσει» από τους ξέφρενους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Παρ’ όλα αυτά, μας προσφέρει μόνο την αίσθηση ότι έχουμε καταπιεί “κοτρόνες” και δυσκολεύει τη χώνεψη.
-
Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα. Το στρωμένο διατροφικό ωράριο που αναφέραμε παραπάνω, μειώνει την τάση για περιττό τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα.
- Καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε από τη μόδα των τελευταίων ετών με τα τεράστια εντυπωσιακά πιάτα. Μπορεί να είναι πιο όμορφα στο μάτι αλλά αν δεν έχουμε εγκράτεια είναι σαν να τρώμε καθημερινά μια-δυο μερίδες παραπάνω από το φυσιολογικό.
- Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Υπάρχουν άφθονα μπαχαρικά που μπορούν να νοστιμίσουν το φαγητό μας, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες που έχει το αλάτι. Κι αν δε μας φοβίζουν οι πραγματικά σοβαρές συνέπειες, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ας σκεφτούμε την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο που τη συνοδεύει.
- Η καλύτερη ώρα να καταναλώσουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι γύρω στις οκτώ το βράδυ. Δίνουμε έτσι το χρόνο στον οργανισμό μας να χωνέψει σωστά, πριν τον βραδινό ύπνο. Φυσικά, χωρίς υπερβολές στο είδος και την ποσότητα του φαγητού.
-
Πρέπει να λιγοστέψουμε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται, τι συστατικά περιέχει καθώς και τις συνθήκες υγιεινής. Είναι σίγουρα ευχάριστο στη γεύση αλλά μετά την κατανάλωση έρχεται η δυσφορία. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αυξημένα κορεσμένα και trans λιπαρά.
- Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε για ύπνο απευθείας μετά το φαγητό – είτε το βράδυ είτε το μεσημέρι. Όσο απολαυστικό και να είναι, δίνουμε στον οργανισμό σας το χρόνο να ηρεμήσει και να επεξεργαστεί την τροφή πριν μπει σε «τροχιά» ανάπαυσης.
- Δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα. Δεν είναι τυχαία το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μετά από οκτώ ώρες ύπνου το στομάχι μας είναι άδειο και χρειάζεται τροφή.
Comments are closed.