Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα είναι ένα φυσικό θαύμα στη Σαρδηνία. Πρόκειται για ένα σπήλαιο από σταλακτίτες, κοντά στην πόλη Αλγκέρο, στο νησί της Σαρδηνίας στην Ιταλία.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Τα αρχαία σπήλαια Longmen στην Κίνα

Μελισσάνη, η λίμνη των Νυμφών στην Κεφαλλονιά

Golfo di Orosei: Ο μαγευτικός κόλπος της Σαρδηνίας

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα (σ.σ. «Neptune’s Grotto», αγγλικά, «Grotta di Nettuno», ιταλικά) είναι ένα φυσικό θαύμα που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Σαρδηνίας, κοντά στην πόλη Αλγκέρο, στην Ιταλία. Αυτή η εκπληκτική θαλάσσια σπηλιά μαγνητίζει τους επισκέπτες για αιώνες με τα κρυστάλλινα νερά της, τους περίπλοκους βραχώδεις σχηματισμούς και την απόκοσμη ομορφιά της.

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα στη Σαρδηνία

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα στη Σαρδηνία
φωτο: Jonybraker-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-nc-nd2.0

Το σπήλαιο του Ποσειδώνα ανακαλύφθηκε από ντόπιους ψαράδες τον 18ο αιώνα και έκτοτε εξελίχθηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Η είσοδος στο σπήλαιο βρίσκεται μόνο ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στους πρόποδες των βράχων «Capo Caccia», ύψους 110 μέτρων και, ως εκ τούτου, το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο όταν τα νερά είναι ήρεμα. Στην κορυφή του γκρεμού υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης όπου από εκεί υπάρχουν 654 σκαλοπάτια που οδηγούν μέχρι την είσοδο του σπηλαίου. Το σπήλαιο είναι επίσης προσβάσιμο μέσω μικρών πλοίων από το λιμάνι του Αλγκέρο. Τα ταξιδάκια με πλοίο οργανώνονται ωριαία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είναι συχνά. Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα δρομολόγια λιγοστεύουν.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Κοντά στο σπήλαιο του Ποσειδώνα βρίσκονται ακόμα δύο σπηλιές. Η «Πράσινη σπηλιά», η οποία δεν είναι ανοιχτή για τους τουρίστες και η «Grotta di Ricami», η οποία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα στη Σαρδηνία
φωτο: Tobias Helfrich, CC BY-SA 2.5 httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.5, via Wikimedia Commons

Το συνδυασμένο μήκος του συστήματος των σπηλαίων εκτιμάται ότι είναι περίπου 4 χιλιόμετρα, αλλά μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα είναι προσβάσιμα στο κοινό. Στο εσωτερικό υπάρχουν περάσματα από σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς και μια λίμνη θαλασσινού νερού μήκους 120 μέτρων, η οποία βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας.

Το σπήλαιο ήταν κάποτε βιότοπος της μεσογειακής φώκιας, η οποία έχει εξαφανιστεί στην περιοχή.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του σπηλαίου  είναι ο «βωμός», η υπόγεια λίμνη, μήκους 120 μέτρων που φωτίζεται από φυσικό φως που φιλτράρεται μέσα από ένα άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου. Η λίμνη είναι τόσο καθαρή που οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέχρι και το βυθό, όπου κοπάδια ψαριών κολυμπούν ανάμεσα σε βράχια και σε φύκια.

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Σαρδηνία

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα στη Σαρδηνία

Προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες καθώς πραγματοποιούνται ωριαίες ξεναγήσεις στο εσωτερικό του σπηλαίου.  Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής τον Αύγουστο, μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 200 άτομα.

Για να διατηρηθεί το ευαίσθητο οικοσύστημα του σπηλαίου, δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες να κολυμπούν στη λίμνη ή να αγγίζουν τους βράχους. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή, η οποία περιλαμβάνει όμορφες παραλίες, μονοπάτια πεζοπορίας και άλλα φυσικά αξιοθέατα.

Κεντρική φωτογραφία: Claudio-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-nc-nd2.0 – Πηγές: strictlysardinia.com,foundinitaly.com,en.wikipedia.org

Comments are closed.