Το όμορφο και ξεχωριστό Αλμπερομπέλο είναι μια μικρή πόλη ιδιαίτερης ομορφιάς και βασικός προορισμός για τους ταξιδιώτες της νότιας Ιταλίας.

Φωτογραφική ξενάγηση στη Βιέννη

Η όμορφη Τεργέστη της Ιταλίας

Περιήγηση στην ατμοσφαιρική Χαϊδελβέργη της Γερμανίας

Το Αλμπερομπέλο βρίσκεται πολύ κοντά στο Μπάρι, στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Με την πρώτη ματιά, σου δίνει την αίσθηση μιας πολύ μικρής πόλης που κινείται σε δικούς της ρυθμούς, ήρεμους και νωχελικούς. Τα δρομάκια της είναι στενά, περιτριγυρισμένα από λόφους και λευκά σπίτια.

trulli
Αυτό που τραβάει την προσοχή κάθε επισκέπτη και είναι και ο λόγος προσέλευσης χιλιάδων τουριστών στο Αλμερομπέλο κάθε χρόνο, είναι οι κωνικές στέγες των μικρών σπιτιών που βρίσκονται διάσπαρτα ολόγυρά σου. Αρχικά, έχεις την εντύπωση πως είναι κάποιου είδους διατηρητέα μνημεία από παλιότερες εποχές. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σου, όμως, συνειδητοποιείς πως αυτά τα – σαν νάνων – σπίτια είναι πραγματικά και άνθρωποι εξακολουθούν και ζουν μέσα.

Τα ιστορικά αυτά μικρά σπίτια του Αλμπερομπέλο ονομάζονται trulli.


Θεωρούνται από τα καλύτερα παραδείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Χάρη σε αυτή τη μοναδική αρχιτεκτονική και την ιστορική αξία των κατοικιών trulli, η πόλη είναι μια περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προστατευόμενη από την Unesco.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τα trulli είναι μικρές, πέτρινες κατοικίες με κωνικές στέγες. Ένα τυπικό τέτοιο σπίτι έχει χοντρούς τοίχους και είναι είτε στρογγυλό είτε τετράγωνο. Στο Αλμπερομπέλο, τα περισσότερα είναι τετραγωνισμένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μονώροφα κτήρια, τα διώροφα είναι ελάχιστα στην πόλη γιατί η κατασκευή τους είναι τεχνικά δύσκολη.

Αλμπερομπέλο
Γι’ αυτό και οι μεγάλες οικογένειες στο Αλμπερομπέλο ζούσαν σε μία ομάδα από trulli, κατασκευασμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Το εσωτερικό των σπιτιών είναι, κυρίως, φτιαγμένο από ξύλο. Οι στέγες δεν είναι βαμμένες ενώ οι τοίχοι είναι, παραδοσιακά, βαμμένοι λευκοί.

Το ξεχωριστό Αλμπερομπέλο της Ιταλίας

Το ξεχωριστό Αλμπερομπέλο της Ιταλίας
Η πόλη πήρε το όνομά της από τα δέντρα – ένα πρωτόγονο είδος δρυ – ενός δάσους που κάλυπτε κάποτε την περιοχή. Το μεσαιωνικό, λατινικό όνομα της περιοχής ήταν «siva arboris belli», δηλαδή «το ξύλο του δέντρου του πολέμου».

Το Αλμπερομπέλο δεν έχει πάνω από 11.000 μόνιμους κατοίκους. Υπάρχουν δύο κύριες συνοικίες στην πόλη, που συγκεντρώνουν τα περισσότερα σπίτια trulli. Η μία ονομάζεται Aia Piccola – μια ήσυχη περιοχή – και η άλλη Rione Monti, που είναι και ο κύριος προορισμός των τουριστών. Η συνοικία Rione Monti έχει περίπου χίλια trulli, το ένα δίπλα στο άλλο. Στην συγκεκριμένη περιοχή θα βρείτε trulli-καταστήματα, trulli-εστιατόρια, trulli-μπαρ, ένα trullo-μουσείο και μια trullo-εκκλησία (σ.σ. trullo λέγονται στον ενικό).


Αλμπερομπέλο εκκλησία
Η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε το Αλμερομπέλο είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολυάριθμα μουσικά φεστιβάλ διοργανώνονται στην πόλη. Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε μια βόλτα στη φύση της περιοχής και να κάνετε μια επίσκεψη σε κάποια όμορφα τοπικά μουσεία. Το Μουσείο του Ελαιόλαδου, το Μουσείο του Κρασιού και το Μουσείο Ειδών Χειροτεχνίας.


Για τη διαμονή σας, επιλέξτε ένα από τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια trulli που λειτουργούν στο Αλμπερομπέλο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσετε και το εσωτερικό τους. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στο Αλμπερομπέλο είναι από το Μπάρι. Η διαδρομή είναι γύρω στη μιάμιση ώρα και το κόστος του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής με λεωφορείο και τρένο είναι γύρω στα δέκα ευρώ.

Κεντρική φωτογραφία: Güldem Üstün-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0 Πηγές: lonelyplanet.com, alberobellotourism.com, thetravelmagazine.net, en.wikipedia.org

Comments are closed.