Τρένο ή τραίνο; Ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης και γιατί; Μήπως γράφεται τελικά και με τους δύο τρόπους;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Τέμπη 2023: Δύο παιδιά ερωτευμένα…

Κάνε πως νοιάζεσαι, είναι trend!

Σοφά λόγια για την ευθύνη

Με αφορμή το θλιβερό γεγονός που έγινε στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, συναντήσαμε τη λέξη τρένο ή τραίνο αρκετά συχνά. Στα δελτία ειδήσεων, σε ειδησεογραφικά sites, σε blogs, στα social media κ.ά. Είδαμε τη λέξη να γράφεται με -ε και με -αι. Πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής; Άλλοι πάλι επέμεναν πως και οι δύο τρόποι είναι σωστοί. Ποια είναι η αλήθεια;

Τρένο ή τραίνο; Η σωστή ορθογραφία της λέξης

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Σύμφωνα με το “Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας” του Γ. Μπαμπινιώτη η σωστή ορθογραφία της λέξεως είναι με -ε. Ψάχνοντας σε παλιότερα λεξικά για την ορθογραφία της λέξης όπως για παράδειγμα το “Νέο Λεξικό της Γλώσσας μας” από τις εκδόσεις Αιγαίο και εκεί η λέξη γραφόταν με -ε. Το ίδιο και στο “Ελληνικό Λεξικό” των Τεγόπουλο – Φυτράκη του 1993 όπου και εκεί η λέξη γραφόταν με -ε.

Αν σε όλα τα λεξικά η λέξη τρένο γράφεται με έψιλον από πού προέκυψε το τραίνο με άλφα γιώτα;

Για αρχή να πούμε πως η ορθογραφία του τρένου με άλφα γιώτα είναι λάθος. Πιθανόν να προέκυψε από τη γαλλική λέξη train. Γενικότερα παλιότερα υπήρχε μία τάση να αλλάζει η σωστή ορθογραφία των ελληνικών λέξεων με βάση το πως γράφονται οι ξένες λέξεις. Όπως και να έχει ορθογραφικά το σωστό είναι το τρένο με -ε και όχι με -αι.

Comments are closed.