Τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο που θα σας δώσουν την ευκαιρία να το γνωρίσετε πραγματικά, ακόμα και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

Από την Ειρήνη Αγγελίδου

Ποιος δε λατρεύει την Αγγλική πρωτεύουσα; Είναι ιδανική για πολυήμερες διακοπές αλλά και για σύντομες διήμερες ή τριήμερες αποδράσεις. Το σίγουρο είναι πως ποτέ δε φτάνει ο χρόνος για να απολαύσει κανείς όλα τα αξιοθέατα που έχει να προσφέρει η συναρπαστική αυτή πόλη. Υπάρχουν τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο που θα σας δώσουν την ευκαιρία να το γνωρίσετε πραγματικά, ακόμα και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

Τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο

Μουσείο του Λονδίνου

Ιδανικό για όποιον θέλει να γνωρίσει το Λονδίνο κάνοντας ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Από την Προϊστορική περίοδο μέχρι το παρόν της μοντέρνας πόλης. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα τυπικό Ρωμαϊκό σπίτι ή να μάθει  για το Μαύρο Θάνατο που εξόντωσε μεγάλο μέρος του λονδρέζικου πληθυσμού το 15ο αιώνα. Επίσης, για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το Λονδίνο το 17ο αιώνα. Μπορεί ακόμα κανείς να περιπλανηθεί στους κήπους του Vauxhall του 18ου αιώνα και να εξερευνήσει δρομάκια με βικτωριανά μαγαζιά. Επιπλέον, να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της μοντέρνας ιστορίας της πόλης.

Τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο μουσείο Λονδίνου
By Zde [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons
Μαμούθ στο Λονδίνο: Πριν από διακόσιες χιλιάδες χρόνια, τεράστια μαμούθ κυκλοφορούσαν στο σημερινό Λονδίνο!

Ρωμαϊκό Λονδίνο:  Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, η πόλη ονομαζόταν Λοντίνιουμ. Εκτός από τις καθημερινές ασχολίες των Ρωμαίων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει τις διατροφικές συνήθειές τους και να παρακολουθήσει μάθημα ρωμαϊκής μαγειρικής!

Βικτωριανό Λονδίνο:  Για όσους θα ήθελαν να κάνουν μια βόλτα στους βικτωριανούς δρόμους της πόλης και να δουν από κοντά ένα μαγαζί παιχνιδιών, ένα καπνοπωλείο, ένα ραφτάδικο και ένα ενεχυροδανειστήριο της εποχής.

Πού βρίσκεται: Museum of London, 150 London Wall, EC2Y 5HN
Ανοικτό καθημερινά 10 π.μ – 6 μ.μ
Είσοδος Δωρεάν, εκτός από συγκεκριμένες εκθέσεις που είναι με εισιτήριο.

Μουσείο της παιδικής ηλικίας (V & A Museum of Childhood)

Αν αγαπάτε τα περίεργα αντικείμενα αλλοτινών καιρών, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Βικτόρια και  Άλμπερτ Μουσείο της Παιδικής Ηλικίας. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πως τα παιδιά στην Αγγλία περνούσαν το χρόνο τους πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Πήτερ το Αρκουδάκι: Αυτά τα γερμανικά λούτρινα αρκουδάκια  της δεκαετίας του ’20 ήταν πολύ ρεαλιστικά, με γυάλινα μάτια και ξύλινες κινούμενες γλώσσες. Δεν είναι να απορεί κανείς που δεν ήταν τόσο δημοφιλή και σταμάτησαν να φτιάχνονται μετά από μόλις τρία χρόνια!

Τα σκυθρωπά αδερφάκια: Κούκλες Lenci του 1927. Κατασκευάζονταν από την εταιρεία της Ελένα και του Ενρίκο Σκαβίνι. Το πλάγιο βλέμμα τους της κάνει να εμφανίζονται μουτρωμένες. Τα παιδιά στις αρχές του αιώνα είχαν νεύρα από ατσάλι να παίζουν και να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τέτοιες κούκλες…
Τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο μουσείο παιδικής ηλικίας
Τα σκυθρωπά αδερφάκια

Συλλογή κουκλόσπιτων   Έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κουκλόσπιτων σε όλο τον κόσμο. Το παλαιότερο κουκλόσπιτο του μουσείου είναι η μινιατούρα μιας κουζίνας του 17ου αιώνα με όλα τα μικροαντικείμενα της. Τα κουκλόσπιτα ήταν πραγματικές μικρογραφίες ενός ολόκληρου νοικοκυριού με εκατοντάδες μικροσκοπικά αντικείμενα ώστε οι νεαρές κόρες μιας πλούσιας οικογένειας να μάθουν τη διαχείριση του μελλοντικού σπιτιού τους μέσα από το παιχνίδι. Αλλά ο επισκέπτης μένει με την αίσθηση πως αν στυλώσει τα μάτια του στους ‘ενοίκους’ των κουκλόσπιτων, τότε ίσως και τους δει να κινούνται.

Το θεατράκι του Κίτρινου Νάνου: Πώς περνούσαν τα βράδια τους οι οικογένειες τους προηγούμενους αιώνες; Απολαμβάνοντας φανταστικές ιστορίες, όπως και σήμερα. Το εν λόγω θεατράκι και οι μαριονέτες του δημιουργήθηκαν το 1860 από άγνωστο δημιουργό. Αυτός χρησιμοποίησε ξύλο, μέταλλο, υφάσματα, και ζωγραφιστές παραστάσεις για την κατασκευή αυτού του μικρού αριστουργήματος. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα σκηνικά και τις φιγούρες που απαιτούνται για την αναπαράσταση του παραμυθιού του Κίτρινου Νάνου. Οι περιπέτειες της πριγκίπισσας Πανωραίας (Allfair) καθώς προσπαθεί να γλιτώσει την υποχρεωτική παντρειά με τον Κίτρινο Νάνο, ο οποίος έσωσε τη βασίλισσα μητέρα της από ένα δικέφαλο λιοντάρι. 

Τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο παιδικής ηλικίας
Το θεατράκι του κίτρινου νάνου

Πού βρίσκεται: V&A Museum of Childhood, Cambridge Heath Road, London, E2 9PA
Ανοικτό καθημερινά 10 π.μ – 5.45 μ.μ
Είσοδος Δωρεάν, εκτός από ορισμένες εκθέσεις που είναι με εισιτήριο.

Μουσείο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Transport Museum)

Τα δίπατα κόκκινα λεωφορεία είναι το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου. Στο Μουσείο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε, ακόμα και να επιβιβαστούμε στα αλογοκίνητα και στα πρώτα μηχανοκίνητα λεωφορεία. Επίσης,σε συρμούς του λονδρέζικου μετρό από τον 19ο εώς τον 21ο αιώνα, μεταξύ άλλων.

By Magnus D from London, United Kingdom (The new RoutemasterUploaded by Kobac) [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)], via Wikimedia Commons
Αλλά αυτό που κάνει το μουσείο να ξεχωρίζει είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσαν για την καθημερινή τους μετακίνηση. Κυρίες με πλατύγυρα καπέλα και κομψά μακριά φορέματα και άνδρες με αυστηρά κουστούμια και σκούρα καπέλα. Οι συνεπιβάτες μας σε ένα ταξίδι που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

Πού βρίσκεται: London Transport Museum, Covent Garden Plaza, London, WC2E 7BB
Ανοικτό καθημερινά 10 π.μ. –  6.00 μ.μ
Είσοδος £17.50 για ενήλικες, δωρεάν για τα παιδιά, εκτός από ορισμένες εκθέσεις που είναι με εισιτήριο. 

Μουσείο του τσαγιού Τουάινινγκς (Twinings Tea Museum)

Τέλος, μέσα στα τέσσερα μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο Λονδίνο δεν μπορεί να μην είναι το τεϊοπωλείο Twinings, το παλαιότερο μαγαζί του Λονδίνου. Άνοιξε το 18ο αιώνα και λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Εδώ μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε ποικιλίες τσαγιού απ’όλο τον κόσμο καθώς και πεντανόστιμα μπισκότα. Το κατάστημα διαθέτει και μπαρ τσαγιού όπου έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε και να απολαύσουμε τις εξαίσιες αρωματικές ποικιλίες τσαγιού. Εκτός των άλλων, στο χώρο του καταστήματος μπορούμε να αγοράσουμε αναμνηστικά για συγγενείς και φίλους. 

By Jacklee. [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons
Τα μουσειακά εκθέματα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μαγαζιού και περιλαμβάνουν πολλές αντίκες που σχετίζονται με την εκατοντάδων χρόνων παράδοση του αγγλικού τσαγιού. Για παράδειγμα τσαγιέρες και αποθηκευτικά τσίγκινα κουτιά, καθώς και:
Ξύλινο κουτί με τα αρχικά Τ.Ι.P.: Η προέλευση του σημερινού φιλοδωρήματος. Οι θαμώνες των καφετεριών του 18ου αιώνα έριχναν μερικές δεκάρες σε παρόμοια κουτιά για να ενθαρρύνουν τους σερβιτόρους να είναι πιο γρήγοροι στην εξυπηρέτησή τους!

Πού βρίσκεται: R. Twinings and Co Limited & The Twinings Museum, 216 Strand, London WC2R 1AP
Ανοικτό Δευτ-Παρ 9.30 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ. 10.30 π.μ. – 5.50 μ.μ., Κυρ. 11 π.μ. – 5 μ.μ.
Είσοδος δωρεάν για το κομμάτι του Μουσείου

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/ekpaidevtikes-ekdromes-stin-agglia/  
https://umano.gr/eksi-proorismoi-stin-agglia-pou-tha-sas-magepsoun/
https://umano.gr/deka-xenodoxeia-vgalmena-apo-paramithi/ 
https://umano.gr/algarve-stin-entyposiaki-notia-portogalia/
https://umano.gr/bolton-strid-i-thanasimi-pagida-tou-potamou-wharfe/
https://umano.gr/i-goiteytiki-monmartri-twn-kallitexnwn-sto-parisi/

Comments are closed.