Ταξίδια, χιλιάδες εικόνες, μυρωδιές, πρόσωπα, χρώματα, τοπία… θέλοντας να γράψω ένα κείμενο για τις εμπειρίες μου από τα διάφορα ταξίδια που είχα την τύχη και την ευκαιρία να κάνω…

Από την Βίκυ Σ. Κέζα

Γιατί έχεις ντραπεί περισσότερο στη ζωή σου; – Η ιστορία του Σπύρου

Ω! Μικρέ εσύ ανάξιε καλλιτέχνη

Κα Αριστοτελία Δόγκα, σας ευχαριστώ που μου θυμίσατε πώς θα πρέπει να είναι η δικαιοσύνη

Θέλοντας να γράψω ένα κείμενο για τις εμπειρίες μου από τα διάφορα ταξίδια που είχα την τύχη και την ευκαιρία να κάνω, το μυαλό μου κατακλύστηκε από ταξίδια, χιλιάδες εικόνες, μυρωδιές, πρόσωπα, χρώματα, τοπία. Με ένα κουβάρι σκέψεις, αποφάσισα να γράψω για την προσωπική μου πορεία σε σχέση με τα ταξίδια.

Ταξίδια, χιλιάδες εικόνες, μυρωδιές, πρόσωπα, χρώματα, τοπία

Δεν ξέρω ακριβώς πότε κατάλαβα ότι η ζωή μου έχει μεγαλύτερο νόημα με την προσμονή ενός ταξιδιού.

Από μικρή ηλικία με ενθουσίαζε η προετοιμασία της βαλίτσας, η διαδρομή με το αυτοκίνητο – όσο μεγάλη κι αν ήταν – ή το ταξίδι με το καράβι ή το αεροπλάνο. Σίγουρα βοήθησε σε αυτό το γεγονός ότι οι γονείς μου επιδίωκαν τα ταξίδια στην Ελλάδα για να γνωρίσουμε τον τόπο μας, όπως έλεγαν. Μεγαλώνοντας, ως φοιτήτρια πια, δούλευα όπου μπορούσα για να έχω δικά μου χρήματα. Όχι για να αγοράσω ρούχα ή καλλυντικά, αλλά για να πάω διακοπές όπου ήθελα… στα όμορφα νησιά της Ελλάδας ή να επισκεφτώ φίλους που σπούδαζαν στο εξωτερικό.

Αργότερα, προσπαθούμε με τον άντρα μου – ο οποίος έχει την ίδια “τρέλα” με μένα – εδώ και 19 χρόνια που είμαστε μαζί, κάθε χρόνο να κάνουμε ένα ταξίδι εντός συνόρων και ένα εκτός.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Φυσικά σε αυτές τις εξορμήσεις δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός τον, έφηβο γιο μας. Από πολύ μικρός έχει συνηθίσει πολύωρα οδικά ταξίδια και μακρινούς περιπάτους σε ευρωπαϊκές γειτονιές. 

Λογικό είναι  κάποιος να σκεφτεί ό,τι για να ταξιδεύει κανείς, ειδικά στην δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε, πρέπει να “βγάζεις” πολλά χρήματα. Να είσαι πλούσιος. Η δική μου οικογένεια κάθε άλλο παρά πλούσια είναι, σας διαβεβαιώνω.

Απλά για να “υπηρετήσουμε” το πάθος μας θυσιάζουμε κάποιες εξόδους σε ταβέρνες ή διάφορα άσκοπα έξοδα. Και κάθε αρχή του έτους σκεπτόμαστε πιθανούς προορισμούς.

Στη συνέχεια αρχίζει το ψάξιμο. Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του internet και οι προσφορές σε εισιτήρια και καταλύματα είναι πολυάριθμες, αρκεί βέβαια να είσαι διατεθειμένος να αποχωριστείς για λίγο τις ανέσεις που έχεις συνηθίσει.

Το κέρδος μου και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς μου;

Πρώτο και σημαντικό, η συνειδητοποίηση του ότι είμαστε μέρος μιας μεγάλης κοινότητας ανθρώπων που, αν και διαφορετικοί, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν ο ένας στον άλλο.

Συγκρίνουμε πολιτισμούς και συνήθειες και προσπαθούμε να καταλάβουμε την διαφορετικότητα. Ενδεχομένως, γινόμαστε εμείς οι ίδιοι καλύτεροι βλέποντας το διαφορετικό, υιοθετώντας το όμορφο και απορρίπτοντας το άσχημο.

Παίρνουμε δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, γνωρίζοντας ότι μας περιμένει η ανταμοιβή της περιπέτειας ενός νέου προορισμού.

Τελειώνοντας, ελπίζω να μπόρεσα να μεταφέρω κάτι λίγο από τη “σπίθα” που υπάρχει μέσα στην καρδιά μου και να έπεισα κάποιους αναγνώστες ότι όλα είναι δυνατά με λίγη προσπάθεια και έξυπνο προγραμματισμό. Σας χαιρετώ με αγαπημένο απόφθεγμα του γνωστού παραμυθά Χ.Κ. Άντερσεν:

To να ταξιδεύεις είναι να ζεις.                 

 

Comments are closed.