Πολλές ταινίες, ιδιαίτερα χολιγουντιανές, έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με ιούς και πανδημίες και είναι σχετικές με μία ενδεχόμενη καταστροφή της ανθρωπότητας.

Τα δέκα καλύτερα θρίλερ που αξίζει να δείτε

Ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που έκαναν τεράστια επιτυχία

Οι πιο γνωστές ταινίες του μοναδικού Τομ Χανκς

Ασφαλώς και οι ταινίες αυτές δεν ήταν προφητικές αλλά το αποτέλεσμα της έμπνευσης κάποιου σεναριογράφου ή συγγραφέα. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ταιριάξει με την περίοδο που διανύουμε και το σκηνικό φόβου και πανικού που επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες, που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Ταινίες σχετικές με ιούς και πανδημίες

Contagion – 2011

Πρόκειται για ένα θρίλερ ιατρικού περιεχομένου, σκηνοθετημένο από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ο ιός σε αυτή την ταινία ξεκινά από την Κίνα. Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο μέσω της Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία υποδύεται μια επιχειρηματία που επιστρέφει στην πατρίδα της μετά από ένα ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ. Παρακολουθούμε τον τρόπο εξάπλωσης του ιού, την απώλεια της καθημερινότητας της ανθρωπότητας εξαιτίας της πανδημίας και τις προσπάθειες ερευνητών ιατρών και άλλων υπαλλήλων δημόσιας υγείας να βρουν το εμβόλιο και να περιορίσουν τη νόσο.

Δείτε το trailer εδώ.

Έρχεται τη νύχτα (It Comes At Night) – 2017

Σε αντίθεση με άλλες ταινίες της ίδιας θεματολογίας, η συγκεκριμένη δεν επικεντρώνεται στις προσπάθειες ερευνητών και κυβερνήσεων για τη διάσωση του πλανήτη. Η υπόθεση αφορά τις αντιδράσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων – οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας – απέναντι σε μία μολυσματική ασθένεια που έχει «χτυπήσει» την ανθρωπότητα. Οι ίδιοι έχουν θέσει τον εαυτό τους σε καραντίνα προσπαθώντας να επιβιώσουν, ενώ μια σειρά από γεγονότα τους οδηγεί στο να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου.

Δείτε το trailer εδώ.

Το ξέσπασμα (Outbreak) – 1995

Η ταινία περιγράφει το ξέσπασμα ενός ιού παρόμοιου με τον Έμπολα, ο οποίος ξεκινά από την Αφρική και από εκεί «περνά» σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ. Εξελίσσεται κυρίως στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Μολυσματικών Ασθενειών του αμερικανικού στρατού και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Παρακολουθούμε, λοιπόν, πόσο μακριά θα μπορούσαν να φτάσουν στρατιωτικοί και κοινωνικοί – πολιτικοί φορείς για να περιορίσουν την εξάπλωση μιας θανατηφόρας, μεταδοτικής ασθένειας.

Δείτε το trailer εδώ.

Flu – 2013

Αυτή η ταινία από τη Νότια Κορέα εξετάζει το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μία κοινωνία, αν μία εξαιρετικά επιθετική και μεταδοτική γρίπη εξαπλωνόταν σε κάποια μεγάλη περιοχή. Απεικονίζει μια κοινωνία που «σπάει» κάτω από αυτές τις συνθήκες και την ανεπαρκή αντίδραση των κυβερνητικών υπηρεσιών να περιορίσουν τον ιό πριν να είναι πολύ αργά.

Δείτε το trailer εδώ.

Περί τυφλότητος (Blindness) – 2008

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το Blindness διαπραγματεύεται τις αντιδράσεις της κοινωνίας παγκοσμίως, απέναντι σε μια επιδημία που προκαλεί τύφλωση. Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ανοσία. Η ταινία μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων, τόσο καλών όσο και κακών, απέναντι σε μια παγκόσμια απειλή.

Δείτε το trailer εδώ.

Πηγές: edition.cnn.com, cinemablend.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.