Η Σαν Τζιμινιάνο, η περίφημη μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας, βρίσκεται 60 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Γιατί πρέπει να ταξιδέψετε στην Φλωρεντία; – Φωτογραφικό υλικό

Το ξεχωριστό Αλμπερομπέλο της Ιταλίας

Grotta Palazzese: Το εξωπραγματικό εστιατόριο της Ιταλίας

Η Σαν Τζιμινιάνο αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και τουριστικά μέρη για τους ταξιδιώτες της Τοσκάνης. Θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Η πόλη αναπτύχθηκε πολύ πριν τον Μεσαίωνα και μετά λόγω των εύφορων λόφων της περιοχής. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως αποτελούσε στάση των καθολικών προσκυνητών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη Ρώμη. Είναι η πιο καλά διατηρημένη πόλη από εκείνη την εποχή ενώ κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι περίφημοι πύργοι που δεσπόζουν επιβλητικοί.

Σαν Τζιμινιάνο, η περίφημη μεσαιωνική πόλη

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις των οποίων τα περισσότερα μεσαιωνικά κτήρια καταστράφηκαν, στη Σαν Τζιμινιάνο σώζονται δεκατέσσερις ψηλοί πύργοι. Το γεγονός αυτό αλλά και το ότι η πόλη είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, προσφέρουν στον ταξιδιώτη μία μοναδική θέα της περιοχής. Αλλά και καθώς την προσεγγίζεις, τα μεσαιωνικά τείχη και οι πύργοι είναι ορατοί από μακριά και σου δημιουργούν δέος.

Οι μεσαιωνικοί πύργοι είναι το σήμα κατατεθέν της Σαν Τζιμινιάνο.

Σαν Τζιμινιάνο, η περίφημη μεσαιωνική πόλη

Εξαιρετική διευκόλυνση αποτελεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να «γνωρίσει» τα διάφορα μνημεία και να απολαύσει ήσυχος την ξενάγησή του. Τα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας είναι αρκετά.

Ξεκινήστε από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ανηφορίστε τα σοκάκια που οδηγούν στην πανέμορφη κεντρική πλατεία, piazza della Cisterna. Απολαύστε στην πορεία σας όλο το μαγευτικό σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Υπέροχη πλατεία και πολύ πιο ήσυχη είναι η piazza del Duomo. Μικρότερη από την προηγούμενη αλλά με επιβλητικά κτήρια γύρω – γύρω, αξίζει την προσοχή σας.

Επισκεφτείτε το Σαν Τζιμινιάνο 1300, το περίφημο μουσείο Ιστορίας που θα σας μάθει τη διαδρομή της πόλης μέσα στα χρόνια.

Σαν Τζιμινιάνο, η περίφημη μεσαιωνική πόλη

Συνεχίστε με το μουσείο Vino Vernaccia di San Gimignano και γνωρίστε τον τρόπο παραγωγής του περίφημου αυτού τοπικού λευκού κρασιού. Επιπλέον, στην περιοχή λειτουργούν και δύο μουσεία κάπως… ιδιόμορφα. Το Medieval Criminal and Torture Museum και το Museo Storico Della Tortura. Και στα δύο βλέπετε τρόπους και μέσα μεσαιωνικών βασανιστηρίων!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία Collegiata di Santa Maria Assunta. Πρόκειται για έναν ναό απλό και λιτό εξωτερικά αλλά με θαυμάσιες τεράστιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Φυσικά, μην φύγετε από το Σαν Τζιμινιάνο χωρίς να επισκεφτείτε και να ανεβείτε σε έναν από τους ψηλούς πύργους.
Προτιμήστε τον Torre Grossa που είναι ο ψηλότερος και με την καλύτερη θέα. Τα σκαλιά μέχρι την κορυφή είναι αρκετά και σε ορισμένα σημεία δύσκολα. Οπότε προσοχή στο ντύσιμο – ειδικά στα παπούτσια σας.

Σαν Τζιμινιάνο, η περίφημη μεσαιωνική πόλη

Μην παραλείψετε, ασφαλώς, μία βόλτα γύρω από τα μεσαιωνικά τείχη.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά στις μικρές αλλά πολύ κομψές γκαλερί τέχνης της πόλης. Αν σας ενδιαφέρουν τα σουβενίρ, επιλέξτε διάφορα κεραμικά για τα οποία φημίζονται.

Το φαγητό στο Σαν Τζιμινιάνο είναι το γνωστό θεσπέσιο ιταλικό που όλοι λατρεύουμε. Στη συγκεκριμένη πόλη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε – αυτό που κάποιοι ονομάζουν – το καλύτερο παγωτό στον κόσμο. Θα το βρείτε στο Gelateria Dondoli στην πλατεία Cisterna. Δοκιμάστε, επίσης, ονειρεμένο προσούτο, μοναδικό ντόπιο πεκορίνο και, φυσικά, το πασίγνωστο λευκό κρασί τους, Vernaccia di San Gimignano.

Comments are closed.