Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών. Είναι διαφορετικός από τον μαζικό, δεν είναι δηλαδή κλασικού τύπου.

Οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα για οικονομικές διακοπές

Airbnb: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εντυπωσιακές και απόμερες “μυστικές” παραλίες


Σκοπός του είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η απόκτηση εμπειριών και γνώσεων για τις τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον χωρίς τις αρνητικές συνέπειες του εμπορευματοποιημένου μαζικού τουρισμού. Υπάρχουν διάφορες μορφές αυτού του είδους διακοπών, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως. Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες για αυτά και η επιλογή είναι δική σας.

Εάν λοιπόν έχετε βαρεθεί να κάνετε “μία από τα ίδια” και “διψάτε” για νέες εμπειρίες στις διακοπές σας, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι εδώ. Προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων και θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών αγροτουρισμός
Πρόκειται για μία μορφή τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε κάποιο αγρόκτημα και παίρνουν μέρος σε αγροτικές εργασίες. Έρχονται σε επαφή με τη φύση, τις καλλιέργειες, την αγροτική ζωή. Συμμετέχουν σε δραστηριότητες, παρατηρούν το οικοσύστημα και κάνουν διάφορα μαθήματα. Αυτά μπορεί να είναι αργαλειού, τοπικών παραδοσιακών χωρών, τυροκομίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά αγροτουριστικά καταλύματα στα οποία θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες, σε περιοχές όπως το Λεωνίδιο Λακωνίας, ο Ζαρός Κρήτης, η Λίμνη Ευβοίας, το Καρπενήσι, ο Βασιλικός Ζακύνθου και δεκάδες άλλες.

Σε αυτά τα καταλύματα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μαθήματα μελισσοκομίας. Επίσης, να μάθετε μέσω πεζοπορίας την πληθώρα άγριων βοτάνων που υπάρχουν στην ελληνική φύση. Να ανακαλύψετε τα μυστικά συγκομιδής της ελιάς και τις ιδιαιτερότητες του ελαιόλαδου και να καλλιεργήσετε βοτανόκηπους. Ακόμα, να πάρετε μέρος σε ποδηλασία βουνού σε σηματοδοτημένες διαδρομές και να μάθετε για την φροντίδα των ζώων.

Ενδεικτικά: www.agroktima.com , www.eleonas.gr , www.xenonasvateri.com

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών οικολογικός
Αυτού του είδους ο τουρισμός συνδέεται με δραστηριότητες στη φύση, κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Natura). Έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με αυτό. Είναι χαμηλού κόστους. Σε αντίθεση με τον κλασικού τύπου τουρισμό, ενισχύει οικονομικά τις, παραμελημένες συνήθως, τοπικές κοινότητες.

Η Ελλάδα θεωρείται ένας παράδεισος του οικολογικού τουρισμού. Από την Ήπειρο και τη Μακεδονία έως τα εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης, τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια, τις κοιλάδες και τα αμέτρητα νησιά. Θα βρείτε κάποια πακέτα για αυτού του είδους την δραστηριότητα σε τουριστικά πρακτορεία, κυρίως όμως πρέπει να επικοινωνήσετε με διάφορες οργανώσεις που αναλαμβάνουν τις ξεναγήσεις σε προστατευόμενες περιοχές.

Ενδεικτικά: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, www.ornithologiki,gr
Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, www.samaria.gr
Εθνικό Πάρκο Πίνδου, www.pindosnationalpark.gr

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών ιαματικός
Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στον τουρισμό υγείας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι πως πρόκειται για ένα είδος τουρισμού προσιτό σε οικονομικά ασθενέστερους τουρίστες. Περιλαμβάνει την χρήση φυσικών πόρων για την αποκατάσταση και βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας του ατόμου. Οι ιαματικές θεραπείες περιλαμβάνουν τις λουτροθεραπείες, εισπνοθεραπείες, λασποθεραπείες και θαλασσοθεραπείες.

Οι ιαματικές πηγές έχουν θεραπευτικές ιδιότητες γιατί τα νερά τους προέρχονται από πετρώματα της γης και μεταφέρουν στην πορεία τους όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των μετάλλων. Το νερό τους περιέχει χημικά στοιχεία όπως θείο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά. Κάνει καλό σε προβλήματα αναπνευστικά, γυναικολογικά, στους ρευματισμούς, την υπέρταση και πολλές ακόμα παθήσεις. Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε πρέπει να πηγαίνει ανάλογα με τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού σας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 753 σημεία που αναβλύζουν ιαματικά νερά. Η εκμετάλλευσή τους ανήκει στον ΕΟΤ. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες περιοχές γνωστές για τις πηγές τους: Αιδηψός στην Εύβοια, Απολλωνία στη Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Καϊάφας, Θερμά στην Κω, Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία.

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών οινοτουρισμός
Αποτελεί, και στην Ελλάδα πλέον, μία δυναμική ταξιδιωτική τάση. Ο οινοτουρισμός έχει να κάνει με τη διαμονή και την ξενάγηση του επισκέπτη σε χώρους, μέσα ή κοντά στους οποίους λειτουργούν οινοποιεία. Σε έναν τέτοιο χώρο θα μάθετε για την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου, για τις ποικιλίες των ελληνικών κρασιών (πολλά από αυτά είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους), θα συμμετέχετε σε δραστηριότητες σχετικές με τον οίνο.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία είναι ανοιχτά σχεδόν όλο τον χρόνο για γευστική δοκιμή κρασιών. Πληροφορίες για τον οινοτουρισμό σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στο www.newwinesofgreece.com και πολλά πακέτα διακοπών τέτοιου τύπου για το εξωτερικό σε αρκετά τουριστικά πρακτορεία.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών γαστρονομικός
Αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις μεγαλύτερες τάσεις παγκοσμίως. Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών πλέον επιθυμούν το μέρος που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους να συνδυάζει και την απόκτηση νέων γαστρονομικών απολαύσεων. Αυτή η μορφή τουρισμού έχει ως σκοπό οι ταξιδιώτες να γνωρίσουν τις τοπικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες του προορισμού τους και να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Μέσα από αυτό θα γνωρίσετε τις τοπικές και πολιτιστικές παραδόσεις της κάθε περιοχής. Θα έρθετε σε επαφή με αγροτικά προϊόντα που παράγονται από τοπικές πρώτες ύλες αλλά και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Στην Ελλάδα ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Κρήτη αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές τουριστικές μονάδες πανελλαδικά που προσφέρουν αντίστοιχα πακέτα.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών ορειβατικός
Μία από τις πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θα απολαύσετε την πεζοπορία σε ποικίλες διαδρομές σε όλη την Ελλάδα. Θα θαυμάσετε πανέμορφα τοπία, θα γνωρίσετε την χλωρίδα και την πανίδα του κάθε τόπου. Προσφέρονται διάφορες πορείες μικρής ή μεγάλης διάρκειας, εύκολες ή δύσκολες διαδρομές με έμπειρους συνοδούς-ξεναγούς.

Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα είναι πολλοί, ενδεικτικά αναφέρουμε:
Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών, www.poa.gr
Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θες/κης, www.seoreivaton.gr
Αναρρίχηση & Ορειβασία στην Κρήτη, www.climbincrete.com
Οικοτουριστική Μονάδα: Οικοπεριηγητής, www.oikoperiigitis.gr

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η έξυπνη μορφή διακοπών κρουαζιέρα
Οι διακοπές με σκάφος είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ στη χώρα μας. Το κόστος τους είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων και τις ημέρες. Επίσης από την παρουσία ή όχι κυβερνήτη (διαφορετικά θα πρέπει δύο τουλάχιστον από τους επιβαίνοντες να έχουν δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης). Μπορείτε να αποφασίσετε εσείς τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Να προσεγγίσετε σημεία εκπληκτικής ομορφιάς μη προσβάσιμα με άλλο τρόπο. Να δένετε σε όποιο λιμάνι σας αρέσει. Λειτουργούν πολλές εταιρείες οι οποίες σας προσφέρουν τη δυνατότητα μιας μοναδικής εμπειρίας στη χώρα μας αλλά και οργανωμένες εξορμήσεις με πολυτελή κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο.

Ενδεικτικά: www.navihellas.gr , www.sunsailing.gr , www.eclipsesailing.gr , www.orangecruises.gr

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σας δίνεται η ευκαιρία, να συμμετέχετε σε κοινωνικά προγράμματα. Στόχος τους είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων, η προστασία της άγριας ζωής, των βιοτόπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν διαμονή, πλήρη σίτιση και ασφάλιση των εθελοντών, εν ώρα εργασίας. Οι οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχετε τη δυνατότητα, με καλυμμένα τα έξοδά σας, να δηλώσετε συμμετοχή για εθελοντική εργασία, επιλέγοντας τη χώρα και τον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παιδιά, αναπαλαιώσεις κτηρίων, συμμετοχή σε φεστιβάλ οικολογικού χαρακτήρα, υποστήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά άλλα. Μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις, με δράσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, είναι η SCI. Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα ειρήνης που υπάρχει από το 1920. Έχει ως σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.


Σας αναφέραμε κάποιες από τις μορφές ενός διαφορετικού τρόπου τουρισμού, υπάρχουν ωστόσο πολλά Κέντρα Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα με ποικίλες δραστηριότητες. Είτε επιλέξετε τον πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό Ατσίτσα στην Σκύρο για χαλάρωση και ευεξία, είτε το Καταφύγιο “Άνω Βροντού” στις Σέρρες για ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού και πολλά ακόμα, είτε το White Waters Center στην Ορεινή Ναυπακτία για Rafting, Kayak και αμέτρητες άλλες δραστηριότητες, οι επιλογές εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό θα καλύψουν τα γούστα κάθε ενδιαφερόμενου.

Comments are closed.