Airbnb, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα τάση στον τρόπο ενοικίασης καταλυμάτων που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές και στην Ελλάδα. Τι ακριβώς είναι και πώς χρησιμοποιείται; Όλα όσα χρειάζεται να μάθετε θα τα βρείτε παρακάτω.

Η Airbnb είναι μια αμερικανική εταιρεία ενοικίασης καταλυμάτων. Ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ιδρυτές της είναι οι Brian Chesky, Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk. Πρώην συμφοιτητές και νυν συγκάτοικοι οι δύο πρώτοι. Πρώην συγκάτοικός τους ο τρίτος. Η ιδέα γεννήθηκε όταν – λόγω οικονομικών δυσχερειών – ο Brian και ο Joe αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα στρώμα αέρα στο loft το οποίο νοίκιαζαν και να το υπενοικιάσουν σε κάποιον τρίτο ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον μιλάμε για μια εταιρεία με παγκόσμια αναγνώριση και έσοδα δισεκατομμυρίων!

Airbnb, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σπίτιαΤο βασικό πλεονέκτημα της Airbnb- που εξηγεί ίσως και τη ραγδαία εξάπλωσή της στην παγκόσμια αγορά τουρισμού – είναι κατά γενική ομολογία  το αμφίδρομο κέρδος. Κερδισμένος ο καταναλωτής, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βρει κατάλυμα της προτίμησής του στα περισσότερα σημεία του πλανήτη και σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Κερδισμένος και ο πολίτης – επαγγελματίας ή μη. Γιατί έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί έστω και ένα δωμάτιο του σπιτιού του, μία εξοχική κατοικία, μία δεύτερη αναξιοποίητη κατοικία κτλ, καταχωρώντας το στην ιστοσελίδα και βγάζοντας το ανάλογο κέρδος. Μεγάλοι κερδισμένοι, φυσικά, οι εμπνευστές της Airbnb.

Airbnb για τον οικοδεσπότη

Στα μεγάλα ατού της Airbnb συγκαταλέγεται η ευκολία με την οποία γίνεται είτε η καταχώρηση είτε η εύρεση καταλυμάτων από τους ενδιαφερόμενους. Στην πρώτη περίπτωση δημιουργείτε μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας την καταχώρησή σας δωρεάν. Δίνετε μια περιγραφή του χώρου, δηλώνοντας μέχρι πόσα άτομα μπορείτε να φιλοξενήσετε και ανεβάζοντας τις απαραίτητες φωτογραφίες. Έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάσσετε μηνύματα με τους επισκέπτες μέσω της πλατφόρμας της Airbnb. Επιπλέον, το σύστημα πληρωμής είναι εύκολο. Είναι ασφαλές και σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο που σας εξυπηρετεί προσωπικά. Η προμήθεια της Airbnb είναι στο 3%. Στα συν επίσης και η Εγγύηση Οικοδεσπότη καθώς και η Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη. Σας καλύπτει σε περίπτωση ζημιάς στο ακίνητο ή τραυματισμού των επισκεπτών.

Airbnb, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε δωμάτιο

Airbnb για τον επισκέπτη

Για τη δεύτερη περίπτωση, αυτή του ενδιαφερόμενου επισκέπτη, στην ιστοσελίδα της Airbnb θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Υπάρχει με αξιοπρεπέστατη μετάφραση στα ελληνικά. Περιέχει αμέτρητα καταλύματα σχεδόν για όλο τον κόσμο, από Παρίσι και Ρώμη μέχρι Κέιπ Τάουν, Νέα Υόρκη, Σύδνεϋ, Τόκιο και όπου αλλού τραβάει η ψυχή σας. Οι επιλογές και στο είδος του καταλύματος είναι πολλές. Από έναν ολόκληρο χώρο, ένα ιδιωτικό ή κοινόχρηστο δωμάτιο, μονοκατοικίες, αγροκτήματα, πύργοι κ.ά. Μέσα στην πλατφόρμα θα βρείτε αναλυτικές και κατανοητές πληροφορίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Από την κράτηση του ταξιδιού και τον τρόπο πληρωμής, μέχρι την Πολιτική Επιστροφής Χρημάτων. Επίσης, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Airbnb, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σπίτι
Μέσα στην ιστοσελίδα της Airbnb θα βρείτε ακόμα πληροφορίες για μικρές συναυλίες σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αν κάποια σας ενδιαφέρει και συμπίπτει με το μέρος και τις ημερομηνίες που το επισκέπτεστε, μπορείτε να κάνετε κράτηση πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό. Αυτές οι καταχωρήσεις γίνονται, όπως και στην περίπτωση των ακινήτων, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που επιθυμούν να προβάλουν τη δουλειά τους. Γίνονται και από ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Airbnb, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε εξοχική κατοικία
Airbnb extras

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Εμπειρίες Κοινωνικής Επίδρασης. Πρόκειται για δραστηριότητες που υποστηρίζουν τοπικούς σκοπούς. Αναλόγως λοιπόν με το μέρος που επισκέπτεστε μπορείτε να συμμετάσχετε, για παράδειγμα, σε μια βαρκάδα το ηλιοβασίλεμα στη Βαρκελώνη. Ή να περπατήσετε ανάμεσα σε πιγκουίνους στο Κέιπ Τάουν. Επίσης, μία οργανωμένη βόλτα με ποδήλατο στο Μαϊάμι. Να πάρετε μέρος σε ένα μεσημεριανό πάρτι με γεύμα στο Πόρτο και πολλά άλλα. Το αντίτιμο σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαιτέρως οικονομικό.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να βρείτε και να κάνετε κράτηση στα εστιατόρια που σας ενδιαφέρουν, σε όποια γωνιά της γης και να βρίσκεστε.

Μέσα λοιπόν από την Airbnb έχετε τη δυνατότητα να οργανώσετε ένα ταξίδι στα μέτρα σας. Να είναι οικονομικό ή πολυτελείας και να έχετε κανονίσει για τη διασκέδαση και το φαγητό σας. Έτσι, φτάνοντας στον προορισμό σας, το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε την κάθε μέρα και να ζήσετε στο απόλυτο αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία!

Σημαντικές Πληροφορίες

  • Για πληροφορίες ώστε να μην πέσετε θύματα επιτήδειων καλό θα είναι να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω: https://www.airbnb.gr/help/article/199/what-should-i-do-if-someone-asks-me-to-pay-outside-of-the-airbnb-website
  • Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τους καταχωρητές, για την απόδοση του φόρου για τη μίσθωση κατοικίας, όλα τα εισοδήματα θα δηλώνονται συνολικά. Ανεξάρτητα αν προέρχονται από κανονικές μισθώσεις ή μισθώσεις τύπου airbnb. Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξουν και περαιτέρω περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των μισθώσεων. Κάτι που αναμένεται να καθοριστεί σύντομα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού. (ΦΕΚ Β’ 4232/04-12-2017)

http://www.ebed.gr/ebedimages/05_F483664814.12POL_1187_2017VRACHYCHRONIAMISTHOSIMESOAIRBNB.pdf

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/ta-dikaiomata-kai-oi-ipoxreoseis-mas-os-touristes/ 
https://umano.gr/o-enallaktikos-tourismos-einai-i-eksipni-morfi-diakopon/ 
https://umano.gr/organomena-camping-stin-ellada-gia-oikonomikes-diakopes/ 

Comments are closed.