Το όρος Φούτζι βρίσκεται σε ύψος 3.776μ. και είναι το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας καθώς και ένα από τα πιο διάσημα και ιερά «σύμβολα» της χώρας.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Σινικό Τείχος της Κίνας το μεγαλύτερο οικοδόμημα στον πλανήτη

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Το μυστηριώδες και απομονωμένο Νησί του Πάσχα

Βρίσκεται στο νησί Χονσού, μεταξύ των νομών Σιζουόκα και Γιαμανάσι. Αποτελεί το επίκεντρο του Εθνικού Πάρκου Φούτζι-Χακόνε-Ίζου. Περιβάλλεται από τις λίμνες Καβαγκούτσι, Γιαμανάκα, Σάι, Μοτόσου και Σότζι. Απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα από το Τόκιο.

Όταν έχει καλό καιρό, το Φούτζι είναι ορατό από το Τόκιο και τη Γιοκοχάμα.

Η προέλευση του ονόματος Φούτζι είναι ασαφής, καθώς δεν έχει καταγραφεί τι ονομάζεται για πρώτη φορά με αυτή τη συγκεκριμένη ονομασία. Οι Ιάπωνες αναφέρονται στο όρος Φούτζι ως Φούτζι-σαν. Το -σαν (山) εδώ απλά σημαίνει “βουνό” και δεν έχει καμία σχέση με το τιμητικό san (さ ん) που χρησιμοποιούν για τα ονόματα των ανθρώπων.

Ο όρος «Φουτζιγιάμα» είναι μια λανθασμένη αναφορά του ονόματος και δε χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους Ιάπωνες.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Φούτζι, το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας

Φούτζι, το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας

Από την αρχαιότητα οι Ιάπωνες λάτρευαν το Φούτζι σαν ιερό βουνό. Μαζί με τα όρη Τάτε και Χάκου αποτελούν τα τρία ιερά βουνά της Ιαπωνίας. Υπήρξε ιερός χώρος για τους ασκούμενους του Shinto από τον 7ο αιώνα. Το όρος Φούτζι έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες και ποιητές. Από το 2013 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Φούτζι, επισκέπτονται και τον ιερό ναό Murayama Sengen Jinja, ο οποίος χτίστηκε πριν από χίλια χρόνια. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι το όρος Φούτζι είναι συνδεδεμένο με το Θεό και ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν ερχόντουσαν να προσκυνήσουν στο Murayama Sengen Jinja για να έρθουν καλά πράγματα στη ζωή τους. Πιστεύεται δε, πως αν κάποιος δει άνθη κερασιάς στον κήπο του ναού είναι ένας πολύ καλός οιωνός που συμβολίζει την ευημερία.

Το όρος Φούτζι είναι και ενεργό ηφαίστειο, με τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη το 1707-1708. 

Όρος Φούτζι και τουρισμός

Φούτζι, το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας

Από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιαπωνίας, το Φούτζι συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες – τόσο Ιάπωνες όσο και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κορυφή του Φούτζι.

Το όρος Φούτζι είναι επίσημα ανοιχτό για αναρρίχηση μέσω διαφόρων διαδρομών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουν τοποθετεί ειδικά κιόσκια για να εξυπηρετούν τους ορειβάτες όπου παρέχονται αναψυκτικά, βασικά ιατρικά εφόδια και χώρος για ξεκούραση. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι αναρριχητές προτιμούν τις βραδινές ώρες για αναρριχήσεις, ώστε να απολαύσουν από το Όρος Φούτζι την ανατολή του Ήλιου. Μη ξεχνάμε πως η Ιαπωνία είναι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η ανατολή από το Όρος Φούτζι έχει την ονομασία Γκοραϊκό.

Εάν θέλετε να απολαύσετε το Όρος Φούτζι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε συνδυασμό με ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, επιλέξτε την περιοχή Fuji Five Lake (Fujigoko) που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του βουνού ή το Hakone, ένα κοντινό θέρετρο θερμών πηγών.

Πηγές: japan-guide.com, nationalgeographic.org,fujimountainguides.com,en.wikipedia.org

Comments are closed.